18 Σεπτεμβρίου 2018

Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για εφαρμογή άρθρου 7 για αντιδημοκρατική συμπεριφορά Ορμπάν

Ιστορική απόφαση Ευρωκοινοβουλίου για εφαρμογή άρθρου 7 για αντιδημοκρατική συμπεριφορά Ορμπάν

 
ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουμε την απόφαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου που πάρθηκε με πλειοψηφία μεγαλύτερη των 2/3 για την έναρξη διαδικασιών του άρθρου 7 εναντίον των αντιδημοκρατικών πρακτικών του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán. Είναι μια ιστορική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αφού κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά. Την απόφαση αυτή πρέπει να υπερψηφίσει το Συμβούλιο με πλειοψηφία 4/5.
 
Χαιρετίζουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στο ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ εδώ και 8 χρόνια με εκθέσεις, εκδηλώσεις, τραπέζια διαλόγου με φορείς από την Ουγγαρία και όλη την Ευρώπη με στόχο να υπάρχει μια στενή παρακολούθηση των αντιδημοκρατικών πρακτικών του καθεστώτος που έχει επιβληθεί από τονOrban στη χώρα, που στρέφονται ευθέως εναντίον των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Ηέκθεση που υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήταν μια ουσιαστική και συναινετική δουλειά – ώστε να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή – της πράσινης ευρωβουλευτού Judith Sargentini. Η έκθεση είχε συζητηθεί και εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, CONT, CULT, AFCO & FEMM πριν φτάσει στην Ολομέλεια.
 
Η απόφαση δεν στρέφεται εναντίον της Ουγγαρίας αλλά εναντίον των αντιδημοκρατικών πρακτικών του Πρωθυπουργού της χώρας V. Orban και δείχνει πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλουμε να βελτιώσει τις επιδόσεις της στα θέματα των ευρωπαϊκών αξιών κι αρχών, να είναι η Ευρώπη των πολιτών