25 Νοεμβρίου 2017

Με την πράσινη Ευρωβουλευτή Barbara Lochbihler για το προσφυγικό

 

Φωτογραφία του Nikos Chrysogelos.
 
Είχα τη χαρά να συναντήσω πρόσφατα στην Αθήνα τη φίλη πράσινη Ευρωβουλευτή Barbara Lochbihler, αντιπρόεδρο της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου στο πλαίσιο του ταξιδιού - επιτόπιας επίσκεψής της για το προσφυγικό. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα προσφύγων, να την ξεναγήσω στο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης προσφύγων #WELCOMMON, αλλά και να συζητήσουμε γενικότερα τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και για τους πράσινους.H επίσκεψη στην Αθήνα και στη Λέσβο και οι συναντήσεις και συζητήσεις της με θεσμικούς φορείς, ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την βοήθησαν να έχει μια άμεση και πλήρη εικόνα για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά. Την εβδομάδα 13-17/11 η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε το θέμα αυτό, ενώ η ίδια θα συνέταξε σχετική έκθεση. Λόγω βέτο της Ομάδας της Αριστεράς, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έλαβε κάποια απόφαση για το θέμα, αλλά οι ευρωβουλευτές πήραν σαφή θέση στις ομιλίες τους για την απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν οι πρόσφυγες στα νησιά. 
 
Η Barbara Lochbihler είναι μια προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι δραστήρια ευρωβουλευτής (των Πράσινων), αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώην γενική διευθύντρια του γερμανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (1999-2009) και ακτιβίστρια σε θέματα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξάλειψης των διακρίσεων

Είχαμε την ευκαιρία να την ξεναγήσουμε στο WELCOMMON και να την ενημερώσουμε αναλυτικότερα για την δουλειά μας σε θέματα φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων προσφύγων, για την συνεργασίας μας με την ΕΑΤΑ και την τοπική κοινωνία καθώς και με την UNHCR GREECE.

Για εμάς είναι σημαντικό θέμα όχι μόνο η διεθνής αναγνώριση του έργου που επιτελούμε στο WELCOMMON αλλά και η ευκαιρία που προσφέρεται μέσω παρόμοιων επισκέψεων - και είναι πολλές όλο αυτό το διάστημα που λειτουργούμε - στους ίδιους τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες να συζητήσουν με ανθρώπους που επηρεάζουν την λήψη των αποφάσεων, όπως είναι η Barbara Lοchbihler, μια ευρωβουλευτής που έχει κάνει υπόθεση της ζωής της την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Φωτογραφία του χρήστη Welcommon.

 

Στο WELCOMMON οργανώσαμε, στο πλαίσιο της 4ωρης επίσκεψής της, τόσο συνάντηση με αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις προσφύγων που φιλοξενούμε όσο και με φορείς και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και με θεσμικούς φορείς, ώστε να υπάρχει άμεση συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά.

Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης Λ. Παπαγιαννάκης, ο Συνήγορος του Παιδιού, Γ. Μόσχος, εκπρόσωποι του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και του Φόρουμ Προσφύγων, της ΕΑΤΑ, του Ελληνικού Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, καθώς κι εκπρόσωποι μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων.

Φωτογραφία του χρήστη Welcommon.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων, με δεδομένο μάλιστα ότι η αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολείται ενεργά και παρεμβαίνει προσπαθώντας να επηρεάσει σε όσα οδηγούν τους ανθρώπους στην προσφυγιά ή σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής που σχετίζονται με το προσφυγικό (συμφωνίες ΕΕ με τρίτες χώρες, διαχείριση των συνόρων, ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, εκδίκαση υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου κα).

Φωτογραφία του χρήστη Welcommon.

Από την ανακοίνωση της Barbara Lochbihler για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα – Αποτελέσματα ταξιδιού (επιτόπιας επίσκεψης) και Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο της 14-11-2017 
 

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο θα ασχοληθεί με την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Η Barbara Lochbihler, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και τη Λέσβο.

Αναφορικά με την κατάσταση στο πεδίο, η κ. Lochbihler δηλώνει:

«Η κατάσταση στο Κέντρο Καταγραφής & Πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου είναι ανυπόφορη. Το camp είναι σχεδιασμένο για 2000 άτομα. Σήμερα ζουν εκεί 6.500 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Οι αριθμοί  των νεοεισερχομένων έχουν αυξηθεί σταθερά από τον Οκτώβριο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Η κατάσταση στο hotspot είναι τρομακτική. Περίπου 1.500 άνθρωποι αναγκάζονται να  ζουν σε καλοκαιρινές σκηνές και η ιατρική περίθαλψη δεν είναι εγγυημένη»

Σχετικά με τις ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση δηλώνει η κ. Lochbihler:

«Τα αίτια αυτής της κατάστασης, εκτός από την αύξηση του αριθμού των προσφύγων, είναι η κακοδιαχείριση από την ελληνική πλευρά και η πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα υπήρχαν μεγαλύτερες δυνατότητες. Σε μια συνέντευξη στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή», ο  Frans Timmermanns πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να καταγράφονται  στα νησιά.

Έτσι, η ΕΕ είναι επίσης υπεύθυνη για τη δυστυχία στα ελληνικά νησιά, όπως και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι ακτιβιστές θεωρούν επίσης υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).  Οι συνεντεύξεις δεν είναι κατάλληλες για να καθοριστεί ποιοι πρόσφυγες θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι, λόγω βασανιστηρίων, εμπειριών πολέμου και βιασμού και, συνεπώς, θα μπορούσαν άμεσα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. Φέτος τον Ιούνιο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής αποδέχθηκε την ύπαρξη καταγγελιών σχετικά με αυτές και άλλες ανεπάρκειες στις πρακτικές των συνεντεύξεων από την EASO και τώρα διερευνά αν υπάρχουν διοικητικές αδικοπραγίες.»

Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, λέει η κ. Lochbihler:

"Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει σύντομα να καταλήξουν σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή θανάτων όπως τον περασμένο χειμώνα. Θα πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα θερμαινόμενες στεγαστικές δυνατότητες, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε κοντέινερ. Η κράτηση ανθρώπων στα ελληνικά νησιά πρέπει να σταματήσει για να μπορέσουν πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στην ενδοχώρα. Πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Ο επιμερισμός σε άλλα κράτη μέλη πρέπει να προωθηθεί και η οικογενειακή επανένωση να καταστεί γρήγορα εφικτή".