02 Απριλίου 2015

Συνάντηση ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

gogreen

Συνάντηση ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

 

Επίσημη συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος είχε αντιπροσωπεία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ αποτελούμενη από τα μέλη του προεδρείου Νίκο Χρυσόγελο, Όλγα Θεοδωρικάκου, Θανάση Καρυάμη και Αναστασία Γκολιομύτη. Την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος αποτελούσαν η Monica Frassoni(Ιταλία), συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, η Mar Garcia Sanz (Καταλωνία, Ισπανία) Γενική Γραμματέας, η Gwendoline DelbosCorfield (Γαλλία) μέλος της Επιτροπής καθώς και η Βούλα Τσέτση, Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι δυο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις για πολιτικά θέματα και συμφώνησαν να βρουν τρόπους συστηματικής και πιο μόνιμης συνεργασίας, κοινών δράσεων και διαλόγου, παρά το γεγονός ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν είναι (ακόμα) μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ενημέρωσε για τις επαφές της με υπουργούς της κυβέρνησης και εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη των Πράσινων προς την ελληνική κοινωνία για έξοδο από την κρίση με κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι πολιτικές εξελίξεις, η προώθηση μιας ενεργειακής επανάστασης που θα οδηγήσει σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προστασία του κλίματος, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των ανισοτήτων μέσα από την μεταρρύθμιση των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, η προώθηση ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου ως εργαλείου για οικονομικό μετασχηματισμό, δημιουργία θέσεων εργασίας και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισήμαναν στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ότι επιμένουν σε πράσινες λύσεις για έξοδο από την κρίση, στην διαμόρφωση, με συμμετοχή της κοινωνίας, ενός εναλλακτικού σχεδίου που δεν θα στηρίζεται σε ψευδαισθήσεις ή προσδοκίες για επιστροφή στο παρελθόν, αλλά, αντιθέτως, στην κοινωνική, οικολογική, οικονομική καινοτομία, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στη συμμετοχή των πολιτών στις μεταρρυθμίσεις.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εξήγησαν ότι επιδιώκουν να συναντηθούν με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις στην κατεύθυνση μιας ισχυρής πράσινης πολιτικής παρουσίας που δεν θα ετεροκαθορίζεται. Τόνισαν ότι στόχος τους είναι να συμβάλλουν στις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα και επιλέγουν, όντας εκτός Βουλής και κυβέρνησης, να στηρίζουν τυχόν θετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση αλλά και να ασκούν προγραμματική και τεκμηριωμένη κριτική όταν η κυβέρνηση προωθεί άστοχες ή και επικίνδυνες πολιτικές. Έδωσαν παραδείγματα για κάποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες τις οποίες υποστηρίζουν, όπως για παράδειγμα αυτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής σε σχέση με τα κέντρα κράτησης, την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά β’ γενιάς ή μέτρα για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης που δεν θα μένουν όμως μόνο σε μια «ανθρωπιστική παρέμβαση» αλλά θα συμβάλλουν στην μείωση της φτώχειας και της ανεργίας. Ζήτησαν και από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα να ασκήσει κι αυτό κριτική στις κυβερνητικές επιλογές που είναι κραυγαλέα ενάντια σε πράσινες πολιτικές, όπως αυτές σε θέματα ενέργειας (νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, πολιτική αγωγών και εξορύξεων υδρογονανθράκων), υποβάθμισης του κοινωνικού και δημοκρατικού διαλόγου κα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πρότειναν στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος να έχουν – και με την δική τους βοήθεια - πιο συστηματικές συναντήσεις με την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, όχι μόνο με κυβερνητικούς φορείς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα. Ζήτησαν να φέρουν στο ευρωκοινοβούλιο θέματα όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι, τα σχέδια κατασκευής νέας λιγνιτικής μονάδας στην Πτολεμαΐδα με 50% δανεισμό, η απαράδεκτα υψηλή ανεργία των νέων κα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συνέβαλαν σε συνάντηση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος με εκπροσώπους τηςΠανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Ασφαλισμένων & Ανασφάλιστων OAEE. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες ώστε τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανασφάλιστοι να έρθουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Last modified on Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 13:19