03 Μαρτίου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Όχι στην παράνομη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Ν. Χρυσόγελος: Εφαρμογή του δικαίου και σεβασμός των δικαιωμάτων για όλους

 

486

«Η αντιμετώπιση της βίας, της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας πρέπει να γίνεται με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών εξωδικαστικά και κατά παράνομο τρόπο για εκτέλεση υπόπτων ή βομβαρδισμό περιοχών όπου υπάρχουν υποψίες ότι έχουν καταφύγει ύποπτοι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή κρατική πρακτική. Τα οργανωμένα κράτη και οι θεσμοί δεν μπορούν να χρησιμοποιούν παράνομα μέσα στο όνομα της προστασίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για στοχευμένες δολοφονίες υπόπτων εκτός εμπόλεμων ζωνών, που έχουν μάλιστα προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων αμάχων. Επίσης, αυξάνεται η χρήση τους σε πολεμικές καταστάσεις που δεν εμπίπτουν στο διεθνές νομικό πλαίσιο. Το Ευρωκοινοβούλιο ύψωσε το ανάστημά του και υπερψήφισε πρόταση των Πράσινων για καταδίκη παρόμοιων πρακτικών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, με αφορμή την ψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, απόφασης σχετικά με τη χρήση οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το ψήφισμα - πρωτοβουλία των Πράσινων - εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την παράνομη χρήση στρατιωτικών μη επανδρωμένων σκαφών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων για έρευνα που αφορά στην τεχνολογία τους. Οι Πράσινοι είχαμε καταψηφίσει πρόσφατα έκθεση που προέβλεπε διάθεση δημόσιων ευρωπαϊκών πόρων για σχετική στρατιωτική έρευνα. Όμως εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια της ΕΕ έχουν ήδη δαπανηθεί για έρευνα σε μη επανδρωμένα σκάφη, ενώ υπάρχουν σχέδια από την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις να αναπτυχθεί περαιτέρω το πρόγραμμα, μέσα σε κενό νομοθεσίας και κανόνων.


Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει από την ΕΕ «να αντιμετωπίσει τις νομικές και ηθικές προκλήσεις και τις προκλήσεις ασφάλειας που θέτει η αυξανόμενη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας ανάγκης να εξασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια και η απόδοση ευθυνών». Επίσης, να διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο που να ρυθμίσει τη χρήση των μη επανδρωμένων σκαφών με στόχο και την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών. Υπάρχει ανάγκη ένταξης των οπλισμένων μη επανδρωμένων σκαφών στα ευρωπαϊκά και διεθνή καθεστώτα ελέγχου των εξοπλισμών. Από ηθική και νομική πλευρά είναι αναγκαίο να σταματήσει η έρευνα και ανάπτυξη πλήρως αυτόματων όπλων που σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το ψήφισμα τονίζει, επίσης, ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να απόσχουν αυστηρά από τη συμμετοχή ή διευκόλυνση στοχευμένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, για παράδειγμα, με την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών με χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Last modified on Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 12:54