26 Νοεμβρίου 2013

Αποφάσισε για την Ευρώπη. Επέλεξε τους επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων

Οι υποψήφιοι βρέθηκαν στην Αθήνα για το πρώτο debate

 

«Ας αλλάξουμε την Ευρώπη. Ας στείλουμε περισσότερους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυναν στους Έλληνες πολίτες οι τέσσερις υποψήφιοι για επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, κατά τη διάρκεια του πρώτου πανευρωπαϊκά debate που έλαβε χώρα την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της καινοτόμας, δημοκρατικής, διαδραστικής και ενδιαφέρουσας διαδικασίας, οι Ρεβέκκα Χαρμς, Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλλερ παρουσίασαν τις προτάσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις προτεινόμενες πολιτικές εξόδου από την κρίση. Η Μόνικα Φρασόνι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, συμμετείχε στη διαδικασία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: «Θέλουμε ισχυρό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ισχυρούς Πράσινους για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις πολιτικές. Εάν οι Πράσινοι είχαν μεγαλύτερη επιρροή, η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική. Έχουμε δώσει δύσκολες μάχες και έχουμε να επιδείξουμε σημαντικά επιτεύγματα σχετικά με τα ευρωομόλογα και την προληπτική εποπτεία των τραπεζών, τα διαρθρωτικά ταμεία, την ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι των άλλων θεσμικών οργάνων της Ένωσης αλλά και της Τρόικα, τον ενεργειακό τομέα, καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, οι Πράσινοι προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι τέσσερις υποψήφιοι γνωρίζουν καλά τα ελληνικά προβλήματα και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Αυτό είναι το καινοτόμο και ενδιαφέρον της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων, ότι δηλαδή προτείνει κοινές λύσεις για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κοινωνίας και προτείνει λύσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματά τους.»

 

Έξοδος από την κρίση

 

Ο πρώτο κύκλος ερωτήσεων επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι υποψήφιοι υποστήριξαν ότι υπάρχει εναλλακτική στον αντίποδα των μέτρων λιτότητας και παρουσίασαν το εναλλακτικό σχέδιο των Πράσινων που βασίζεται στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ενισχυμένη κοινωνία των πολιτών, την οικονομική, κοινωνική και οικολογική βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους Πράσινους υποψήφιους, η οικονομία, η κοινωνία και η δημοκρατία είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες και θα πρέπει να συνδυαστούν αρμονικά και ισότιμα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάστατη κρίση. Αναπόσπαστο μέρος της λύσης για τους Πράσινους είναι η περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χρειαζόμαστε περισσότερη, κοινωνικότερη, δημοκρατικότερη και πιο πράσινη Ευρώπη, όπως υπογράμμισαν.

 

Ενεργειακός ανασχεδιασμός

 

Ο δεύτερος κύκλος ερωτήσεων επικεντρώθηκε σε θέματα ενέργειας, όπου οι υποψήφιοι μίλησαν για την ενεργειακή φτώχεια και την υπερεκμετάλλευση των πόρων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη απεξάρτησης από τις εισαγωγές και τους ορυκτούς πόρους και ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Κατά την τρίτη φάση των ερωτήσεων, το κύριο θέμα ήταν η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Πράσινοι υποψήφιοι έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι πολίτες κατά τη λήψη των αποφάσεων και πρόβαλαν την ανάγκη για ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των πρωτοβουλιών της κοινωνίας, δηλαδή της “από κάτω προς τα πάνω” ευρωπαϊκής διακυβέρνησης. Γι αυτό το λόγο, όπως υπογράμμισαν, η διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τους πολίτες για την εκλογή των επικεφαλής των Πράσινων είναι σημαντική, ακριβώς γιατί φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο και του δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

 

Για την Ελλάδα

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι υποψήφιοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

 

Η Ρεβέκκα Χαρμς δήλωσε: «Μετά από αρκετές επισκέψεις μου στην Ελλάδα και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με εκπροσώπους φορέων, θεωρώ ότι πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, στην επαναλειτουργία μίας εξορθολογισμένης και αναδιοργανωμένης ΕΡΤ και στο ζήτημα της παιδείας και των ελληνικών πανεπιστημίων.»

 

Ο Ζοζέ Μποβέ δήλωσε: «Μετά από τη συμμετοχή μου σε συνέδριο κοινωνικής οικονομίας και μέσα από συναντήσεις με φορείς, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από περισσότερες πρωτοβουλίες “από κάτω” για την αναθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Φυσικά, οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να αποφέρουν τα μέγιστα μόνο σε συνδυασμό με τις κατάλληλες εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.»

 

Η Σκα Κέλλερ δήλωσε: «Συμμετέχοντας σε πολιτικό διάλογο ανάμεσα σε νέους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, διαπίστωσα ότι οι νέοι έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και τα ίδια αιτήματα με εμένα. Θέλουμε βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, βελτίωση του συστήματος υγείας και διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

 

Η αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων συνεχίζεται μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και μπορείτε να https://www.greenprimary.eu/el-splashPage.html τους δύο Πράσινους συν-επικεφαλής για τις ευρωπαϊκές εκλογές έως τις 28 Ιανουαρίου 2014.

 

 

 

Last modified on Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 12:12