15 Ιουλίου 2013

Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση σχετικά με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ). Η ψηφοφορία αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην απόφαση των 11 Κρατών-Μελών να συνεργαστούν για την εισαγωγή ενός ΦΧΣ και προτείνει μια βασική δομή που επιβάλλει αυστηρά όρια και περιορίζει τις εξαιρέσεις που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και ορισμένα Κ-Μ επιδιώκουν.

 

«Η σημερινή ψηφοφορία ήταν μία θετική νότα στην Ολομέλεια που υιοθέτησε τον οπισθοδρομικό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να πληρώσει για ορισμένες από τις ζημίες που προκαλεί. Παρά τις σκληρές πιέσεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσωσε τον ΦΧΣ και αποφάσισε την επέκτασή του και στις νομισματικές συναλλαγές. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιέχει φοροαπαλλαγές που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την απλότητα του ΦΧΣ, η βάση παραμένει σημαντική. Οι Πράσινοι έχουν στηρίξει πολύ έντονα το θέμα της εφαρμογής του φόρου αυτού. Τμήμα των εσόδων από το φόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων που είναι χρήσιμα για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τα 11 συμμετέχοντα κράτη μέλη είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

 

Last modified on Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013 12:46