22 Μαϊος 2013

Υπερψήφιση της έκθεσης Reul για τις προοπτικές των ΑΠΕ στην ΕΕ - Δήλωση Claude Turmes

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη 21 Μαΐου την έκθεση Reul σχετικά με την κοινοτική πολιτική για την ανανεώσιμη ενέργεια.

 

Οι Πράσινοι κατ’αρχήν καλωσορίζουν την υποστήριξη που εμπεριέχεται στην έκθεση προς τα επιτυχή εθνικά καθεστώτα στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά κυρίως, την αναγνώριση από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, της ανάγκης θέσπισης δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυση των ΑΠΕ και για το 2030. Το αποτέλεσμα υπέρ του δεσμευτικού στόχου ήταν εντελώς οριακό με 339 ψήφους υπέρ, 336 κατά και 12 αποχές. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε με την υποστήριξη 76 ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Για την ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη οι Πράσινοι έδωσαν μάχες σε συνεργασία κυρίως με την ομάδα των Σοσιαλιστών τόσο σε αυτή την Ολομέλεια όσο και τους προηγούμενους μήνες στις Επιτροπές της Κομισιόν στις οποίες συζητήθηκε η έκθεση πριν φτάσει στην Ολομέλεια. 

 

Τον ενθουσιασμό των Πράσινων από αυτά τα 2 αποτελέσματα μετριάζει η μη υιοθέτηση ρητού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση στα επίπεδα του 40%-45% το 2030 με ψήφους 284 υπέρ, 365 κατά και 35 αποχές. Υπενθυμίζεται ότι και τα 4 σενάρια που εξετάζονται στον «Ενεργειακό Οδικό Χάρτη για την Ενέργεια για το 2050» της Επιτροπής υποθέτουν την αύξηση του μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές επί της κατανάλωσης του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ που θα ανέρχεται σε 30% περίπου το 2030 αλλά υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης είναι εφικτά με συνδυασμό ταυτόχρονων στόχων τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

 

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο  εκπρόσωπος των Πράσινων για τα θέματα ΑΠΕ Claude Turmes, ο οποίος ήταν και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΑΠΕ, δήλωσε:

 

«Με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των

εθνικών καθεστώτων στήριξης των ΑΠΕ και ζήτησαν ένα δεσμευτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030. Έστειλαν επίσης ένα μήνυμα δράσης προς τις κυβερνήσεις των Κρατών Μελών αλλά και προς την Επιτροπή ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΑΠΕ για την ενίσχυση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, οι κινήσεις του Επιτρόπου Ενέργειας Oettinger να υπονομεύσει τις ΑΠΕ και να εμποδίσει την Επιτροπή Ενέργειας να πιέσει για ένα φιλόδοξο στόχο, συνέβαλαν ώστε να αποτρέψουν την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών να ψηφίσουν για ένα ρητό στόχο στα επίπεδα του 40-45% έως το 2030, πράγμα που τελικά αδυνατίζει την ισχύ του πολιτικού μηνύματος που εξέπεμψε το ΕΚ σχετικά με τις ΑΠΕ.

 

 

Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία πορεία επίτευξης του στόχου του 20% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ως το 2020,ένας φιλόδοξος και δεσμευτικός στόχος και για το 2030αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας ρυθμιστικό εργαλείο. Ο στόχος θα παρέχει την απαραίτητη βεβαιότητα των επενδυτών και σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολιτικές για την εσωτερική αγορά ενέργειας, τα καλά σχεδιασμένα μεμονωμένα καθεστώτα στήριξης σε επίπεδο κρατών μελών και τις αναγκαίες υποδομές, θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε προς ένα σύστημα που θα στηρίζεται κατά 100% στις ΑΠΕ μέχρι το 2050. Πολλά σενάρια έχουν καταστήσει σαφές ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συνεισφέρουν το 45% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού το 2030 με τις κατάλληλες πολιτικές. Καλούμε την Επιτροπή να εργαστεί για την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου στόχου διείσδυσης ΑΠΕ για το 2030. Δυστυχώς, ο Επίτροπος Oettinger προσπαθεί να φιμώσει την Επιτροπή Ενέργειας στο καίριο αυτό θέμα.

 

Η έκθεση που εγκρίθηκε υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να διατηρηθούν τα εθνικά καθεστώτα στήριξης, όπως το σύστημα εγγυημένων τιμών, τα οποία έχουν αποδειχθεί επιτυχή όσον αφορά την προώθηση των ΑΠΕ. Ελπίζουμε ότι η σημερινή απόφαση θα κάνει εκείνους στην Επιτροπή που προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτές τις επιτυχημένες πολιτικές να εγκαταλείψουν παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.»

 

Last modified on Τετάρτη, 22 Μαϊος 2013 13:57