Print this page
13 Μαϊος 2013

Για μια διαφορετική Ευρώπη, βιωσιμότητα αντί για λιτότητα, δικαιοσύνη για όλες τις γενεές

 Ο Νίκος Χρυσόγελος στη Μαδρίτη στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων

 

Στις εργασίες του  Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος  στην Μαδρίτη συμμετείχε, μαζί με αντιπροσωπεία των Πράσινων ευρωβουλευτών  οΝίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων  Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το τριήμερο  10-12 Μαΐου.   Η συνεδρίαση έγινε στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ως έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των Πράσινων προς την ισπανική κοινωνία, σε συνέχεια της συνεδρίασης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αρχές Νοεμβρίου 2012, για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία.  Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια του Συμβουλίου όσο και σε ειδικές συναντήσεις εργασίας (Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών, συνάντηση για την "ενεργειακή αλλαγή στην Ευρώπη", "χειραφέτηση των νέων", "δίκαια και βιώσιμα συστήματα συνταξιοδότησης", Συνάντηση των ηγετών των πράσινων κομμάτων, κα).

 

Οι πάνω από 300 συμμετέχοντες στο Συμβούλιο  του Ευρωπαϊκού Πράσινου  Κόμματος, εκπρόσωποι των  κομμάτων από τις διάφορες  Ευρωπαϊκές  χώρες,   της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας  Νέων  Πράσινων  και της Ομάδας των Πράσινων Ευρωβουλευτών  αποφάσισαν, επίσης, την εκλογή το φθινόπωρο, μέσα από ευρείες και συμμετοχικές διαδικασίες, δυο επικεφαλής της κοινής  Ευρωπαϊκής καμπάνιας  των Πράσινων. Μια πολιτική απόφαση με ισχυρό πολιτικό συμβολισμό:
 

- Οι πράσινοι έχουν κοινές θέσεις για έξοδο  από την κρίση κι εναλλακτική κοινή στρατηγική απέναντι στη λιτότητα, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται σε χώρες του Βορρά ή του Νότου, σε κόμματα που

συμμετέχουν στην αντιπολίτευση ή την κυβέρνηση.

- Επιδιώκουν να δώσουν ώθηση στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση, στη δημιουργία ενός κοινού  ευρωπαϊκού πολιτικού χώρου, καθώς και στην κοινωνική και δημοκρατική διάσταση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Πολλοί έχουν κουραστεί και δεν θέλουν να ακούσουν πλέον για πολιτική, αντιμετωπίζουν όλα τα κόμματα σαν να είναι όλα τα ίδια, και στρέφονται εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις και πολιτικές σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

- Αναδεικνύουν τη σημασία που έχει η  πολιτική συζήτηση κι αντιπαράθεση στη διάρκεια των ευρωεκλογών για το τι είδους Ευρώπη θέλουμε, και το πώς θα δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ευρώπη  με τη συμμετοχή των πολιτών, μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία, με ενισχυμένη δημοκρατική διακυβέρνηση, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα ως απάντηση στο λαϊκισμό και την "εθνικοποίηση" των πολιτικών αλλά και των ευρωεκλογών.

 

Η ξεκάθαρη αντίθεση των Ευρωπαίων Πράσινων στις άδικες κι αναποτελεσματικές πολιτικές λιτότητας και η πρότασή τους για μια διαφορετική στρατηγική διεξόδου από την κρίση εκφράστηκαν ομόφωνα μέσα από τη διακήρυξη "Βιωσιμότητα, όχι λιτότητα" που υιοθέτησαν στην συνάντησή τους στη Μαδρίτη ομόφωνα οι ηγεσίες  όλων των  ευρωπαϊκών πράσινων  κομμάτων  - που βασίστηκε σε σχέδιο το οποίο είχαν υποβάλει από κοινού οι ισπανοί και οι έλληνες πράσινοι. Με τη διακήρυξή τους αυτή οι ηγέτες των πράσινων κομμάτων  "αντί για τον σημερινό καταστροφικό δρόμο της λιτότητας" προτείνουν μια "στρατηγική που είναι καινοτόμα, βιώσιμη και θέτει πρώτα τους ανθρώπους, όχι τις αγορές". Στο πολιτικό κείμενο τονίζεται ότι οι Πράσινοι θέλουν "να σταματήσουν τη φτωχοποίηση, να ενισχύσουν την απασχόληση, να ενδυναμώσουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να θέσουν την βιωσιμότητα στον πυρήνα των προσπαθειών για μια νέα οικονομική δυναμική". Η διαχείριση της κρίσης "πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο γραφειοκρατικά και οικονομικά κριτήρια αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειές τους", ενώ πρέπει "πέρα από εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους να υπάρχει χώρος για να αναπνέει η οικονομική ανάκαμψη". Και "προσκαλεί σε πολλαπλασιασμό των προσπαθειών για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων".

 

Στη Μαδρίτη υιοθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, κείμενα πολιτικών αποφάσεων του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος  που αφορούν σε τρία σημαντικά πολιτικά θέματα, ενόψει και της προετοιμασίας τους για τις ευρωεκλογές:

 

- "Για έναν μοντέρνο, φιλόδοξο και προσανατολισμένο στο μέλλον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό,   τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάκαμψη από την κρίση", που ασκεί σκληρή κριτική στον προϋπολογισμό που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις, χαιρετίζει την απόρριψή του από μια μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ τονίζει τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, ζητάει να υπάρχει σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε πράσινες και κοινωνικές κατευθύνσεις καθώς και να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διέξοδο από την κρίση, τη μείωση της ανεργίας. καλή επίσης, σε κινητοποίηση τα εθνικά κοινοβούλια, την κοινωνία των πολιτών αλλά και τους ευρωβουλευτές να αγωνιστούν σε όλα τα επίπεδα για έναν τέτοιο προϋπολογισμό.

 

-"Να ανακτήσουμε το μέλλον. Δράση χειραφέτησης των Ευρωπαίων νέων, για τους νέους από τους ίδιους τους νέους". Το κείμενο είναι ένα πολιτικό μανιφέστο αλλά και ένα σχέδιο δράσης που προετοιμάστηκε σε συνεργασία με τους νέους (υπήρξε και σχετική συνάντηση στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία 7 πράσινων ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος με την συμμετοχή 200 νέων από διάφορες χώρες). Το πολιτικό κείμενο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται ένα μέλλον χωρίς  τους νέους. Οι νέοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο, εφόσον ενισχυθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής υπευθυνότητας,  της  περιβαλλοντικής  προστασίας  και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Προτεραιότητα είναι η χειραφέτηση των νέων για να βγουν στο προσκήνιο. Οι πράσινοι επιδιώκουν με κάθε τρόπο την στήριξη της χειραφέτησης  των νέων. Στο κείμενο τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης, για εκδημοκρατισμό της οικονομίας και της παραγωγής ενέργειας. Οι νέοι δεν χρειάζονται μόνο πολιτικές για την εργασία και ευκαιρίες ποιοτικής απασχόλησης ώστε να πληρώνονται (πολλοί νέοι προσφέρουν εργασία χωρίς να πληρώνονται ή απασχολούνται σε μη ποιοτικές θέσεις εργασίας) αλλά και  ένα πλαίσιο και πολιτικές που βοηθούν στην εκπλήρωση των επιθυμιών και των νέων αναγκών τους.  Σε όλες τις χώρες πρέπει να μειωθούν οι  ανισότητες για τους νέους, να υπάρξει ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας και των κοινωνικών πολιτικών που να περιλαμβάνει και τους νέους, όχι μόνο τους  γονείς τους, καθώς και ευκαιρίες για όλους τους νέους ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης τους, αν έχουν  ή όχι πτυχίο. Τέλος οι Πράσινοι καλούν για μια ισχυρή παρέμβαση των ίδιων των νέων στις εξελίξεις, μεταξύ άλλων και για μια Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία για την Απασχόληση  και την "εγγύηση για την  νεολαία" ώστε να μην μείνουν μόνο στα λόγια.

 

- "Για ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα  κοινωνικής ασφάλισης και  συνταξιοδότησης". Οι Πράσινοι επιδιώκουν τα κοινωνικά θέματα, όπως είναι η σύγκλιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και η προώθηση πολιτικών για δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης, να είναι στο κέντρο της συζήτησης στις ευρωεκλογές. Η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων έχει ως αποτέλεσμα την  μη συμμετοχή των νέων στη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης και από την άλλη η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κρατάει τους νέους όλο και περισσότερο μακριά από την παραγωγή και την πραγματική οικονομία με σημαντικές επιπτώσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, στα δημοσιονομικά έσοδα, στην καινοτομία αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τα κοινωνικά συστήματα ασφάλισης  και κοινωνικής πολιτικής παραμένουν απομονωμένα μεταξύ τους. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι χρειάζεται να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των συστημάτων παρά το γεγονός ότι σήμερα οι Συνθήκες δεν επιτρέπουν  εμπλοκή της Ε.Ε.  στις κοινωνικές πολιτικές και το ότι πολλά συνδικάτα φοβούνται ότι σύγκλιση και κοινοί κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των υψηλότερα  στάνταρντς  που υπάρχουν σε κάποιες χώρες. Τονίστηκε επανειλημμένα σε όλες τις συζητήσεις ότι ο πλούτος της Ευρώπης είναι οι ανθρώπινοι πόροι της, το ανθρώπινο κεφάλαιό της και η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και το κοινωνικό ντάμπινγκ και η Ευρώπη που δεν έχει ιδιαίτερους πόρους, πρέπει,  ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης, να αξιοποιεί και να δίνει μεγάλη σημασία στις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων η Όλγα Κήκου και ο Παναγιώτης Λογγινίδης, ενώ το ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο εκπροσώπησε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ινστιτούτου ο Κώστας Λουκέρης.

 

 

Last modified on Δευτέρα, 13 Μαϊος 2013 23:28