09 Νοεμβρίου 2012

Συνάντηση του πράσινου μεσογειακού δικτύου στην Αθήνα

17ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Αθήνα, 9-11 Νοεμβρίου 2012

 
 

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος -ΕΠΚ στην Αθήνα, σημαντική υπήρξε η Συνάντηση του Πράσινου Μεσογειακού Δικτύου –ενός από τα Πράσινα Περιφερειακά Δίκτυα του ΕΠΚ. Στη Συνάντηση, που συντονίστηκε από τον Ισπανό Stephane  Sitbon  Gomez, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ αλλά και των Βαλκανίων, ενώ από ελληνικής πλευράς ο Γιώργος Φαρφαράς – Θεσσαλονίκη και η Χριστίνα Ευθυμιάτου -Νάξος.

 

Στη Συνάντηση συμφωνήθηκε από τους συμμετέχοντες να γίνουν κοινές δράσεις (συναντήσεις, καμπάνιες, επιμορφωτικά σεμινάρια) σε κοινά θέματα αιχμής των Μεσογειακών χωρών, όπως η διαχείριση νερού και οι δασικές πυρκαγιές (ιδιαίτερα στην προοπτική της κλιματικής αλλαγής), η διαχείριση απορριμμάτων, η αλιεία με έμφαση στην παράκτια, η μετανάστευση, οι μεταφορές στα μικρά νησιά, η παραγωγή τροφίμων και η διάθεσή του στο τουριστικό κύκλωμα και οι ακτές και ο τουρισμός. Ο Γιώργος Φαρφαράς αναφέρθηκε στο θέμα του ποδηλατικού τουρισμού, για τον οποίο πρόσφατα δημοσιεύτηκε Έκθεση της ΕΕ[1], ως μία μορφή ήπιου τουρισμού, βιώσιμης μετακίνησης αλλά και μεταφορών προϊόντων στα αστικά κέντρα.

 

Συμφωνήθηκε, επίσης, από τους συμμετέχοντες να υπάρξει συντονισμός ώστε να αποτελέσει το Δίκτυο την φωνή του Νότου στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες κρίσης που επικρατούν στις χώρες. Για την καλύτερη αλληλοενημέρωση των μελών προτάθηκε να προετοιμαστεί από τον καθένα μια σύντομη έκθεση σχετικά με τα κοινά ζητήματα αιχμής στις συγκυρία της κρίσης. Στην Ομάδα πρωτοβουλίας ανέλαβε Συντονιστής ο Ισπανός Stephane  Sitbon  Gomez και μέλη ο Γιώργος Φαρφαράς και η Εύη Θεοπέμπτου από την Κύπρο.

 



[1] «THE EUROPEAN CYCLE ROUTE NETWORK EUROVELO»: http://www.ecf.com/wp-content/uploads/studiesdownload.pdf

 

Last modified on Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012 11:37