Print this page
11 Νοεμβρίου 2012

«Φέρτε πίσω τη νεολαία»

 

Η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) διοργάνωσε εργαστήριο με τίτλο «ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ» τονίζοντας ότι η χειραφέτηση της νεολαίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Εισηγητές ήταν η Delfina Rossi από την Ισπανία, σύνδεσμος της FYEG με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα χειραφέτησης της νεολαίας, Ska Keller Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και ο Michael Afolayan από το πολιτιστικό κέντρο ''Anasa'', δεύτερης γενιάς μετανάστης στην Ελλάδα.

 
Η χειραφέτηση της νεολαίας δεν σχετίζεται απλά με την αγορά εργασίας, σχετίζεται με την εκπαίδευση, την στέγαση, την υγεία, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίηση, την ελευθερία, δηλαδή σχετίζεται συνολικά με τη βελτίωση της ζωής των νέων σε όλα τα επίπεδα.
 
Για το θέμα της χειραφέτησης της νεολαίας θα υπάρξει μια δημοσίευση στις αρχές του 2013 και αργότερα μια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρουσιάστηκε η ιστοσελίδα www.youthincrisis.eu και κάποια στοιχεία για την αυξανόμενη ανεργία της νεολαίας, και το γεγονός ότι πολλοί νέοι και νέες αναγκάζονται πλέον να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι στην Ισπανία υπάρχει 15% αύξηση της ανεργίας των νέων απόφοιτων πανεπιστημίων, ενώ η μετανάστευση των νέων Καταλανών είναι κατά 30% αυξημένη σε σύγκριση με το 2009.
 
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η νεολαία σήμερα είναι πιο μορφωμένη από ποτέ και εργάζεται περισσότερο, αλλά ταυτόχρονα υποαπασχολείται σε επισφαλείς εργασίες με χαμηλότερες αμοιβές και λιγότερα δικαιώματα. Επιπλέον υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις και όσους επηρεάζονται από τις αποφάσεις αυτές – χαρακτηριστικό είναι ότι η νεολαία είναι συνήθως η χαμένη του παιχνιδιού, απογοητεύεται και χάνει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική. Η ανεργία της νεολαίας δεν είναι μόνο απειλή για το νεαρό άτομο, είναι απειλή για την ίδια τη δημοκρατία.
 
Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει από μόνη της. Κρίθηκε αναγκαία η δέσμευση και η ενεργός συμμετοχή των νέων στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική, από το τοπικό ως το ευρωπαϊκό επίπεδο, εντός κι εκτός κοινοβουλίων: από τη μία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα εθνικά κοινοβούλια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κι από την άλλη στα κινήματα πολιτών και σε οργανώσεις για το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα κτλ.
 
Ειδικά για την απασχόληση θεωρήθηκε απαραίτητη η συγκεκριμενοποίηση του προγράμματος "youth guarantee", η δημιουργία και στήριξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, και η προώθηση της αυτό-απασχόλησης και των πράσινων επαγγελμάτων που μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας. Υπογραμμίστηκε ότι η κρίση είναι πάντα μια ευκαιρία να ξεκινήσει κάτι νέο και καλό, καθώς επίσης και μια ευκαιρία επανεξέτασης των προτύπων κατανάλωσης και επαναπροσδιορισμού των πραγματικών αναγκών. Η νεολαία πρέπει να ξαναβρεί την ελπίδα και να έχει επαρκή στήριξη ώστε να παίξει κεντρικό ρόλο στην Ευρώπη. Να φέρει τον άνεμο της αλλαγής.
 
 


 

Last modified on Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 20:37