Print this page
16 Οκτωβρίου 2012

Θετικά αποτελέσματα για τους Πράσινους στις μεγάλες πόλεις του Βελγίου

Στην Αμβέρσα, μεγάλο λιμάνι της Φλάνδρας, διπλασίασαν την εκλογική τους δύναμη στο τοπικό-κοινοτικό συμβούλιο εξασφαλίζοντας 8% των ψήφων, αυξάνοντας τις έδρες τους από 2 σε 4. Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (New Flemish Alliance N-VA) το κόμμα που τάσσεται υπέρ της διάσπασης του Βελγίου, εξασφάλισε την πλειοψηφία σε έναν μεγάλο αριθμό περιοχών της Ολλανδόφωνης Φλάνδρας, συμπεριλαμβανομένης της Αμβέρσας. Ο ηγέτης του κόμματος Μπαρτ ντε Βεβέρ εκλέγεται δήμαρχος της πόλης αφού η N-VA εξασφάλισε το 36% των ψήφων. Οι Σοσιαλιστές που κατήλθαν στις εκλογές με κοινό συνδυασμό με τους Χριστιανοδημοκράτες ηττήθηκαν, ενώ οι Φιλελεύθεροι εξασφάλισαν δύο έδρες. Ο άλλος νικητής των εκλογών ήταν η ακροαριστέρα, η οποία αν και δεν είχε κερδίσει καμία έδρα το 2006, αυτή τη φορά εξασφαλίζει 4 έδρες.

Στην Αμβέρσα είχαμε επίσης δημοτικές-τοπικές εκλογές στις οποίες οι Πράσινοι πήγαν πολύ καλύτερα. Σε μία από τις περιοχές συγκέντρωσαν 14,6% και αύξησαν τις έδρες τους από 3 σε 5. Αντίστοιχα, σε άλλες περιοχές η δύναμη τους κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα, από 9 έως 11%. Τώρα, όλοι περιμένουν έναν συνασπισμό μεταξύ NVA-SPA (συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανοδημοκρατών) που αποτελούν την πλειοψηφία της Φλαμανδικής κυβέρνησης.

Στη Γάνδη οι Πράσινοι συγκρότησαν κοινό συνδυασμό με τους Σοσιαλιστές εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία με 27 έδρες. Από αυτές, οι 11 ανήκουν σε Πράσινους. Στις εκλογές του 2006, χωρίς να υπάρχει κοινός συνδυασμός, οι Πράσινοι είχαν κερδίσει 6 έδρες.


Στο Μέχελεν συμμάχησαν με τους Ανεξάρτητους και τον απερχόμενο δήμαρχο (φιλελεύθερο και πρώην πρωθυπουργό της Φλάνδρας). Ο Συνδυασμός αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη δύναμη στο τοπικό συμβούλιο και οι Πράσινοι αύξησαν τις έδρες τους από 3 σε 7. Στην Οστάνδη αύξησαν τη δύναμή τους από 1 σε 4 έδρες (10,1%).


Οι Πράσινοι πήγαν επίσης πολύ καλά στις περιφερειακές εκλογές. Συνολικά στη Φλάνδρα εξασφάλισαν το 7,3 % των ψήφων. Μία κατά προσέγγιση προέκταση του εκλογικού αποτελέσματος στις περιφέρειες όσον αφορά τις έδρες στην Κάτω Βουλή στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο σημαίνει αύξηση των εδρών από 5 σε 7 στην Κάτω Βουλή και από 7 σε 10 στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο.

Μερικά στοιχεία ακόμη για τη Φλάνδρα:

Ο αριθμός των Πράσινων τοπικών συμβούλων αυξήθηκε από 226 σε 307. Οι Πράσινοι αντιπροσωπεύονται τώρα σε 158 πόλεις, δεκαπέντε περισσότερες σε σχέση με το 2006. Στις μεγάλες πόλεις οι σύμβουλοι αυξάνονται από 28 σε 51. Στο Sint-Niklaas αύξησαν τις έδρες τους από 1 σε 4 και γίνονται μέρος της πλειοψηφίας στη συμμαχία: NVA 13 έδρες - Πράσινοι 4 έδρες - Σοσιαλιστές 8 έδρες, συνολικά 25 από τις 41 έδρες. Θα εκλέξουν επίσης έναν αντιδήμαρχο. Στο Oosterzele οι Πράσινοι διπλασιάζουν τις έδρες τους από 1 σε 2 με συνολικό ποσοστό 11,3%. Δυστυχώς οι Χριστιανοδημοκράτες και η NVA έχουν πλειοψηφία με 14 από τις συνολικά 23 έδρες.

Στη Βαλλονία όπου παραδοσιακά οι Πράσινοι έχουν υψηλές επιδόσεις, εξακολουθούν να έχουν διψήφια ποσοστά, αλλά σε μερικές περιοχές κινήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκλογές του 2006. Στη Βαλλονία-Βραβανδία και στη Λιέγη σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά με 16% και 15% αντίστοιχα, εκλέγοντας 6 και 8 δημοτικούς συμβούλους. Στις υπόλοιπες περιοχές όπως Ναμούρ και Χάινου διατήρησαν διψήφια ποσοστά με μικρές απώλειες, εκλέγοντας από 4 δημοτικούς Συμβούλους.

 

 

 

Δείτε εδώ  τα αποτελέσματα στη Περιφέρεια Βρυξελλών - Πρωτεύουσα.

 

Δειτε  εδώ τα αποτελέσματα στη Φλάνδρα

 

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα στη Βαλλονία

Last modified on Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 16:05