Print this page
25 Ιουνίου 2012

Εκλογές στη Γαλλία

Οι εκλογές στη Γαλλία ήταν εντελώς διαφορετικές από τις Ελληνικές. Ο Πρόεδρος Hollande ήλπιζε για μια νομοθετική πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματός του, των Πράσινων και της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας. Το γαλλικό εκλογικό σώμα φαίνεται να συμφώνησε με την ανάγκη για αλλαγή, δίνοντας στην αριστερά την πρώτη της νίκη από το 1997. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού κ. Jean-Marc Ayrault των Σοσιαλιστών, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και των Πράσινων εξασφάλισε την πλειοψηφία των 309 εδρών, δίνοντας στον πρόεδρο και την αναπτυξιακά προσανατολισμένη ατζέντα του μια σημαντική ώθηση.

 

Οι Γάλλοι Πράσινοι του EÉLV πανηγυρίζουν το καλύτερο εκλογικό τους αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο, στον οποίο κέρδισαν 18 έδρες και αρκετούς βουλευτές για να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά. Ενώ η εκλογική συμφωνία τους με τους Σοσιαλιστές ήταν απαραίτητη για την επιτυχία τους, είναι πλέον σε θέση να σχηματίσουν μια ανεξάρτητη φωνή στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά, και αυτό προσφέρει συναρπαστικές ευκαιρίες. Επιπλέον, το κόμμα είναι περήφανο για ισόρροπη συμμετοχή των φύλων στην αντιπροσωπεία του, με εννέα άνδρες και εννέα γυναίκες. Το κόμμα μπορεί να καυχηθεί πλέον για 18 βουλευτές (17, μετά την υποχρεωτική παραίτηση από τη κοινοβουλευτική ομάδα της Υπουργού Cecile Duflot), 11 γερουσιαστές, 16 ευρωβουλευτές και 2 υπουργούς. Δύο νέοι Πράσινοι εντάσσονται στην ομάδα των ευρωβουλευτών EELV: ο Jean-Jacob Bicep αντικατάστατης του Pascal Canfin (νέος Υπουργός Ανάπτυξης) και ο Kerim Zéribi που αντικαθιστά τον ευρωβουλευτή της Σοσιαλιστικής Ομάδας και πλέον Υπουργό Εσωτερικών, Jean-Pierre Chevenement.

 

Παρά το αποτέλεσμα, απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία του γαλλικού αποτελέσματος. Οι Γάλλοι Πράσινοι είναι πλέον το τρίτο κόμμα σε αριθμό εδρών για πρώτη φορά, αλλά είναι (όπως ο ιδρυτής του κόμματος και ευρωβουλευτής Daniel Cohn-Bendit, παρατήρησε αυτή την εβδομάδα), μακριά από αυτή τη θέση στο μυαλό του γαλλικού εκλογικού σώματος. Η υποτονική προεκλογική εκστρατεία της Eva Joly, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχετική χαμηλή υποστήριξη του 2,3% των ψήφων και φαγωμάρα μεταξύ ορισμένων φατριών του κόμματος έχουν οδηγήσει σε σοβαρή μείωση από τα υψηλά του αποτελέσματος κατά 16% στις ευρωεκλογές του 2009. Οι Γάλλοι Πράσινοι κατάφεραν να ανέβουν στο 5,5% στον πρώτο γύρο των γενικών εκλογών, ωστόσο, τώρα βρίσκονται να συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση που δεν απαιτεί την ψήφο τους στην Εθνοσυνέλευση, αλλά θα τους ζητήσει να είναι μέρος των αναγκαίων αλλά αντιλαϊκών πολιτικών για τα επόμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να εξετάσει σοβαρά πώς μπορεί να ανακτήσει τον ενθουσιασμό και την πίστη σε αυτούς τους τομείς της γαλλικής κοινωνίας που απευθύνθηκε πριν από τρία χρόνια, και να αναζωογονήσει την ακτιβιστική του. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κόμμα έχει εμπλακεί ασταμάτητα σε προεκλογικές εκστρατείες για τα τελευταία τρία χρόνια, το γεγονός ότι το κόμμα εκπροσωπείται πλέον και στην Εθνική Συνέλευση θα δώσει το χρόνο στους Γάλλους Πράσινουν να ανταποκριθούν στη νέα πρόκληση οδηγώντας το κόμμα σε μια επανάληψη της επιτυχίας της εκστρατείας του 2009.