25 Ιουνίου 2012

Οι Βέλγοι Πράσινοι μάχονται για την κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων

Οι Πράσινοι του Βελγίου Ecolo (γαλλόφωνοι) και Groen (φλαμανδοί) ένωσαν δυνάμεις για μια ακόμη φορά στην καταδίκη της βελγικής κυβέρνησης για διπροσωπία στο θέμα της σταδιακής κατάργησης των τριών πυρηνικών εργοστασίων της χώρας. Οι μονάδες Doel 1, Doel 2 και Tihange ήταν σχεδιασμένο να παροπλιστούν λόγω της ηλικίας τους (οι τρεις αντιδραστήρες άρχισαν τη λειτουργία τους στα μέσα της δεκαετίας του 70) και λόγω ζητημάτων ασφαλείας που ήρθαν στο προσκήνιο μετά από το ατύχημα της Φουκουσίμα. Αν και οι δύο νεότεροι αντιδραστήρες ως μέρος της μονάδας Doel, οι Doel 3 και Doel 4 θα παραμείνουν ενεργοί, το κλείσιμο των άλλων αντιδραστήρων θα σηματοδοτούσε μια σημαντική απομάκρυνση από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο Βέλγιο.

 

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά αντιμετώπισαν «προκλήσεις» αυτή την εβδομάδα, καθώς τα δύο κυβερνητικά κόμματα δήλωσαν την επιθυμία τους να παρατείνουν τις ζωές των αντιδραστήρων. Το φλαμανδικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το Φλαμανδικό Κόμμα (CD & V) επέμειναν να μην πιστεύουν ότι το Βέλγιο είναι έτοιμο να καταργήσει αυτές τις πηγές ενέργειας και πρότεινε την παράταση της ζωής των μονάδων κατά 10 έτη, αντί δηλαδή να κλείσουν το 2015, όπως είχε προηγουμένως ανακοινωθεί . Στην πρότασή τους αυτή βρήκαν συμμάχους τους φιλελεύθερους του γαλλόφωνου Κινήματος Réformateur, οι οποίοι επίσης συμμετέχουν στην κυβέρνηση και πιέζουν για παράταση της λειτουργίας.

 

Οι Ecolo έχουν αντιρρήσεις για τη στάση αυτή, λέγοντας ότι ο μόνος νικητής σε αυτές τις προτάσεις είναι η ιδιοκτήτρια των πυρηνικών μονάδων Electrabel, που παίρνει σημαντικές επιδοτήσεις οι οποίες, όπως υποστηρίζουν οι Ecolo, πρέπει να επενδυθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο βουλευτής Ecolo Muriel Gerkens καταδίκασε αυτήν την επιλογή από την οπτική της ασφάλειας: «Μας προτείνουν να παραταθεί για 10 χρόνια ένας αντιδραστήρας που σχεδιάστηκε να έχει διάρκεια ζωής 40 ετών. Αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη πρόκληση τεχνικά. Ενώ η Γερμανία είναι πρωτοπόρος στην αποξήλωση των πυρηνικών σταθμών της μετατοπίζοντας την ενεργειακή της πολιτική προς τις ΑΠΕ, το Βέλγιο, αντιθέτως, επιλέγει να είναι «αιχμή» μόνο όσον αφορά την παράταση ζωής σε μια επικίνδυνη και απαρχαιωμένη τεχνολογία".

 

Οι φλαμανδοί Groen αντιμετώπισαν τη στάση των CD & V, κατηγορώντας τους για σαμποτάζ της συμφωνηθείσας πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας:. "Η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών εργοστασίων τώρα σαμποτάρεται από μέρους της κυβέρνησης. Η παράταση των 10 ετών για τους παλαιότερους και λιγότερο ασφαλείς πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι ένα ιστορικό λάθος που εδραιώσει κιόλας το πυρηνικό μονοπώλιο της Electrabel για τις επόμενες δεκαετίες".

 

Είναι τώρα στο χέρι του υπουργού Ενέργειας Melchior Wathelet να αποφασίσει με την κυβέρνηση για το πώς να προχωρήσει το Βέλγιο, αλλά οι Βέλγοι Πράσινοι εγγυώνται ότι δε θα αφήσουν το θέμα να εξαφανιστεί από τη δημόσια ατζέντα.

 

Δείτε επίσης:
Ecolo: Future of the Energy sector in Belgium
Groen: Nuclear phaseout: "the real saboteurs are in the government"