Print this page
04 Ιουνίου 2012

Η Ιρλανδία λέει «Ναι» στην Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Τα αποτελέσματα βγήκαν και πρόκειται για ηχηρό «ναι» της Ιρλανδικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος σχετικά με την Συνθήκη για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Με συμμετοχή λίγο πάνω από το 50% οι ιρλανδοί ψηφοφόροι υπερψήφισαν την Συνθήκη με 60.3% έναντι 39.7%. Μολις 5 εκλογικές περιφέρειες  (από 42) είπαν «όχι» στην Συνθήκη, η πλειοψηφεία των οποίων, περίπου 75.8%, εντοπίζονται στο Νότιο Δουβλίνο.

 

Η συζήτηση και καμπάνια που προηγήθηκε της επικύρωσης, ήταν, όπως συμβαίνει συνήθως στα δημοψηφίσματα στην Ιρλανδία, εξαιρετικά διχαστική, με τους εθνικιστές της αντιπολίτευσης Sinn Féin, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Ανεξάρτητους να υποστηρίζουν το «όχι», ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συμπεριλαμβανομένων των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και του κεντροαριστερού Εργατικού να υποστηρίζουν το «ναι». Σε όλη την διάρκεια της καμπάνιας οι Ιρλανδοί, που έχουν πάρει μέρος σε τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα κατά την τελευταία δεκαετία, εξέφρασαν περιορισμένο ενθουσιασμό για όλες τις πλευρές. Οι Ιρλανδοί Πράσινοι αποφάσισαν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό τους στην πόλη Kilkennyνα μην κάνουν καμπάνια υπέρ της Συνθήκης – η πλειοψηφία των 2/3 ήταν απαραίτητη. Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία ήταν υπέρ σε ένα ποσοστό 62%.

 

Ο αρχηγός των Πρασίνων Eamon Ryan είπε: «Καλωσορίζω το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Πολλοί μπορεί να ψήφισαν «ναι» από φόβο, ήταν όμως και μια δήλωση πως εμεις σαν λαός θα έχουμε ενεργό ρολο στην διαχείριση της κρίσης. Η θετική ψήφος δίνει στην Κυβέρνηση την εντολή να στραφεί πίσω στην Ευρώπη και να αναζητήσει βοήθεια για την διαχείριση των χρεών και την αναζωογόνηση της οικονομίας».

 

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Brian Meaney δήλωσε: «Πρόκειται για την πρώτη αχτίδα φωτός εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή κρίση. Δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα στην Γαλλία, ούτε και στην Ολλανδία. Οι Γερμανοί καθυστερούν την επικύρωση και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στην Ελλάδα. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση χρειάζεται μόνο να θεσπίσει την σχετική νομοθεσία που θα εφαρμοστεί όταν οι δυσκολίες στην υπόλοιπη ευρώπη θα έχουν σχεδόν επιλυθεί. Έχουμε ένα μοναδικό σύστημα δημοκρατίας, αρκετά περίπλοκο συχνά, αλλά σε στιγμές όπως τώρα, έχει πραγματική δύναμη».