Print this page
17 Μαϊος 2012

Οι Ιρλανδοί Πράσινοι προετοιμάζονται για δημοψήφισμα

H Ιρλανδία οδεύει προς εκλογές στο τέλος του μήνα, όντας η μοναδική χώρα μεταξύ 25 χωρών που έχουν ήδη υπογράψει, η οποία θα διεξάγει δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Έως σήμερα, τα δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκές συνθήκες αποτελούν ιρλανδική παράδοση, καθώς σύμφωνα και με το Σύνταγμα τους, έχουν ψηφίσει για όλες από το Μάαστριχτ έως σήμερα και οι διαβουλεύσεις είναι συχνά πολύ αντιφατικές.

 

Το 2004 η Ιρλανδία απέρριψε την Συνθήκη της Νίκαιας και το 2009 τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Παρά τα αυξημένα επίπεδα ενθουσιαμού της χώρας για την συμμετοχή της στην ΕΕ, οι καμπάνιες για τα δημοψηφίσματα ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο με ιδιαίτερο τρόπο στην χώρα και φέρνουν στην επιφάνεια τις λεπτές γραμμές του πολιτικού σκηνικού που προηγουμένως δεν ήταν ορατές. Η καμπάνια για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας δεν αποτελεί εξαίρεση και το κόμμα των Ιρλανδών Πράσινων επικεντρώνεται στην διαβούλευση ήδη πριν από το συνέδριο του κόμματος στην ιστορική πόλη του Kilkenny την επόμενη εβδομάδα.

 

Ο πρώην Κυβερνήτης και πρόεδρος του ιρλανδικού Πράσινου Κόμματος Dan Boyle ήταν στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα: «Επιβιώνοντας από την Λιτότητα, η Πράσινη Απάντηση». Μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την πολιτική στάση της Ιρλανδίας προς την ΕΕ. Έγραψε επίσης ένα άρθρο για το EuropeanGreenJournalπάνω στο ίδιο ζήτημα, στο οποίο εκθέτει τις σκέψεις του γύρω από την θέση της Ιρλανδίας στην Ευρώπη από το τέλος της 'CelticTiger' economy.

 

Ο αρχηγός του κόμματος των Ιρλανδών Πρασίνων Eamon Ryan ασχολήθηκε επίσης με το ζήτημα αυτή την εβδομάδα, σε δυο κείμενα που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του Πράσινου Κόμματος σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία. Για να τιμήσει την Ημέρα της Ευρώπης, αναφέρθηκε στην κατάσταση της Ένωσης και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτή, ελπίζοντας πως θα αποφύγουμε τις διεθνείς εντάσεις που προηγήθηκαν της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σε άλλο άρθρο μιλά για τις νέες προοπτικές ανάπτυξης υπερ μιας ευρωπαϊκής ανασυγκρότησης, μετά την εκλογή του FrançoisHollande, κάτι που οι Ιρλανδοί αναζητούν ήδη από την έναρξη της κρίσης. Ποια μορφή βέβαια ακριβώς πρέπει να λάβει αυτή η ανάπτυξη;