13 Απριλίου 2012

Πράσινος Υπουργός Περιβάλλοντος στη Σενεγάλη

Ο Σενεγαλέζος Οικολόγος Haïdar El Ali, πρόεδρος των Σενεγαλέζων Πράσινων της FEDES (Δημοκρατική Ομοσπονδία Οικολόγων Σενεγάλης) διορίστηκε πρόσφατα Υπουργός Περιβάλλοντος και Προστασίας της Φύσης από το νεοεκλεγμένο Πρωθυπουργό Macky Sall.

«Η Σενεγάλη έχει αποδείξει ότι είναι στην πρώτη γραμμή της δημοκρατίας και στην πολιτική καινοτομία στην Αφρική» δήλωσε η Μόνικα Φρασόνι, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που συμμετείχε στο Συνέδριο στο Ντακάρ. «Ο διορισμός σε υπουργό ενός αναγνωρισμένου και με επιρροή στη Σενεγάλη περιβαλλοντολόγου μαρτυρά την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει σοβαρά τα παγκόσμιας σημασίας θέματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι υπερήφανοι και ευτυχείς. Εκφράζουμε ολόψυχα τα συγχαρητήριά μας και τις καλύτερες ευχές μας στον Haïdar για επιτυχία στη νέα πρόκληση, ενώ ανανεώνουμε την υποστήριξή μας και τη δέσμευσή μας για τη συνέχιση της συνεργασίας με τους Πράσινους της Αφρικής με σκοπό ένα πράσινο, δημοκρατικό και δίκαιο παγκόσμιο μέλλον
».

Η FEDES είναι ένα αξιοσέβαστο πολιτικό κόμμα στη χώρα της Σενεγάλης και η συμβολή της ήταν καθοριστική στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Πράσινων στο Ντακάρ, το πρώτο στην Αφρική, ενώ έχει οικοδομήσει μια δυνατή πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου.

Ο πρόεδρός της Haïdar El Ali χαρακτηρίστηκε από τη Le Monde ως ένας από τους περιβαλλοντολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή, γνωστός από τους σφοδρούς αγώνες του κατά της υπεραλίευσης και των ρυπογόνων πρακτικών αλιείας στη Σενεγάλη, ξεκινώντας με την καταδυτική ομάδα του μια επιτυχή εκστρατεία ανάκτησης πάνω από 3000 θανατηφόρων διχτυών εγκαταλελειμμένων στον ωκεανό. Ομοίως, το 2009 ξεκίνησε με επιτυχία την πρώτη εκστρατεία του για την ευαισθητοποίηση υπέρ της αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση παλεύοντας ταυτόχρονα ενάντια σε ανθρώπινες καταστροφικές πρακτικές. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής επαναφυτεύτηκαν 30 εκατομμύρια ριζοφόρα και η δράση επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά.

Η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης αποβλέπει στο διορισμό ως Υπουργό για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες τον τραγουδιστή και πρώην υποψήφιο για την Προεδρία Youssou N’dour. Η υποψηφιότητα του Σενεγαλέζου καλλιτέχνη απορρίφθηκε τον Ιανουάριο από το Συνταγματικό Συμβούλιο, όταν κρίθηκε ότι δεν ήταν έγκυρες όλες οι υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και οι έγκυρες είναι λιγότερες των απαιτούμενων.

Ο διεθνώς καταξιωμένος για το καλλιτεχνικό και φιλανθρωπικό έργο του καλλιτέχνης αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές με στόχο να βοηθήσει τους «μη έχοντες», όπως δήλωνε, χαροποιώντας, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, πλήθος κόσμου στη γενέτειρά του, αλλά και προκαλώντας ανησυχία στον πρόεδρο Αμπντουλαγιέ Ουέιντ, που κυβερνά τη χώρα από το 2000 και – σύμφωνα με τον Youssou N’dour – όφειλε να παραιτηθεί μετά το πέρας των δύο τετραετιών θητείας του.

Last modified on Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 19:41