13 Φεβρουαρίου 2010

Πού είναι η αλληλεγγύη της Κομισιόν προς την Ελλάδα;

Δείτε εδώ ολόκληρο το βίντεο της παρέμβασης του Κον-Μπεντίτμε ελληνικούς υπότιτλους

Απομαγνητοφώνηση της τοποθέτησης του του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στις 9/2/2010 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την ψήφιση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδερφοι, ομολογώ πως είναι φανταστικό! Αντικρίζουμε τη συμμαχία των υποκριτών. Λίγο πριν του αγίου Βαλεντίνου, λέμε στον κ. Μπαρόζο (Barroso) «σ’ αγαπώ, όχι πια, δε σε εμπιστεύομαι αλλά θα σε ψηφίσω». Είναι πράγματι… (διακοπή από τα έδρανα του «ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος», ΕΣΚ)

Ναι, Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz), βγαίνεις και κάνεις πομπώδεις δηλώσεις «θα σκεφτούμε το ζήτημα», ενώ και οι πέτρες ξέρουν πως θα υπερψηφίσετε την επιτροπή (κομισιόν)! Αλλά αυτή είναι μεγάλη πολιτική στρατηγική! (χειροκροτήματα)

Θέλω να πω κάτι εδώ… (διακοπές από τα έδρανα του ΕΣΚ) Αλλά γιατί εκνευρίζεσαι Μάρτιν; Δεν είσαι ακόμα πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου! Ηρέμησε, σύντροφε, ηρέμησε! Λοιπόν (αφαιρέστε παρακαλώ 30″ από το χρόνο μου λόγω Μάρτιν Σουλτς) θέλω να πω μερικά πολύ απλά πράγματα, εδώ μεταξύ μας. Έχουμε ορισμένες μεγάλες πολιτικές ομάδες που θα υπερψηφίσουν την επιτροπή Μπαρόζο. Είναι παντελώς ανίκανες να κάτσουν να συνυπογράψουν ένα κείμενο που να μας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν αυτήν την επιτροπή Μπαρόζο. Τελείως ανίκανες! Κι αυτό συμβαίνει γιατί δηλώνουν πως δεν υποστηρίζουν την Κομισιόν -τουλάχιστο ο Γκι Φερχόφσταντ (Guy Verhofstadt) είναι σαφής: λέει «εγώ υποστηρίζω τους φιλελεύθερους (επιτρόπους της Κομισιόν, Σ.τ.Μ) ο άλλος υποστηρίζει τα μέλη του ΕΛΚ, ο άλλος τους σοσιαλιστές… (σχόλιο του κ. Φερχόφσταντ, εκτός μικροφώνου: «κι εσύ τους πράσινους») Εγώ; Μα δεν υπάρχουν… (γέλια) Ναι, ναι… Γνωρίζετε πολύ καλά κ. Φερχόφσταντ πως ήμαστε η μόνη πολιτική ομάδα που ασκούσαμε κριτική στην Κομισιόν, ακόμα κι όταν συμμετείχαν πράσινοι… Εμείς δεν παίζουμε τέτοια πολιτικά παιχνίδια.

Εδώ, αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι αν αυτή η νέα Κομισιόν θα έχει όραμα, φιλοδοξία και αποφασιστικότητα. Και -αυτό που ειπώθηκε εδώ είναι σωστό- από τους περισσότερους από τους προτεινόμενους επιτρόπους -δε λέω από όλους- έλειψε και η αποφασιστικότητα, και το όραμα και η φιλοδοξία! Αλλά, όταν κρίνουμε την Κομισιόν συνολικά, το σύνολο των μηδενικών δίνει θετικό άθροισμα! Αυτά είναι τα νέα μαθηματικά της επιτροπής Μπαρόζο! Όχι, δεν πάει έτσι.

Λοιπόν κ. Μπαρόζο διασκεδάζω όταν μας διαβάζετε εδώ αποσπάσματα από τις συνθήκες: «πρωτοβουλίες», «πρωτοβουλίες» μα σε τι αναφέρεστε; Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε ως επιτροπή όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα; Πού είναι η αλληλεγγύη στην Ελλάδα; Πού είναι η αλληλεγγύη στην Ισπανία; Ούτε την είδα, ούτε την άκουσα!

Θα σας δώσω μια συμβουλή. Ένα από τα προβλήματα της Ελλάδας, είναι οι αμυντικές της δαπάνες. 4.3% του ΑΕΠ της Ελλάδας πάνε στην άμυνα! Γιατί; Λόγω της Κύπρου, των σχέσεων με την Τουρκία. Πού είναι οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν για το κυπριακό, για να ανακουφιστεί επιτέλους το ΑΕΠ της Ελλάδας από αυτή τη χαζή, βλακώδη σύγκρουση, που οφείλουμε να τη διευθετήσουμε ως Ευρωπαίοι; Καμία πρωτοβουλία από την Κομισιόν! Μηδέν!

Για την Αϊτή, τα είπαμε. Κ. ‘Αστον (Ashton), ξέρω πως δεν είστε πυροσβέστης, ούτε μαμή, ούτε κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Όπως και να είναι όμως, θέλω να παρουσιάζετε κάποιες ιδέες, θέλω να υποστηρίζετε κάτι! Επαναλαμβάνετε αδιάκοπα «είναι σημαντικό, πρέπει να συντονίζουμε, θα συντονίζω…». Δεν ξέρουμε ούτε γιατί είναι σημαντικό, ούτε ποια είναι η ιεράρχησή σας των σημαντικών πραγμάτων! Το μόνο που ξέρουμε είναι πως τα θεωρείτε όλα σημαντικά. Αλλά δεν προχωράμε έτσι! Δεν προχωράμε!

Υπάρχει λοιπόν ένα πρόβλημα. Υπάρχει ένα θεμελιώδες πρόβλημα εδώ, που είναι πως εμείς, το κοινοβούλιο, πρέπει επιτέλους να αναδείξουμε την ανεξαρτησία μας προς την Κομισιόν. Φυσικά και θα συνεργαστούμε με την Κομισιόν, φυσικά και θα συνεργαστούμε με τους επιτρόπους, φυσικά ξέρω πως θα υπάρξει μια πλειοψηφία! Αλλά θα ήθελα για μια φορά να ξεμπερδεύουμε με τις κοινοτυπίες, να ξεμπερδεύουμε με τις γενικολογίες.

Θέλουμε μια πολιτική Ευρώπη. Και κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουμε αυτή την πολιτική Ευρώπη, χάνουμε την ευκαιρία! Όταν στην Κοπεγχάγη, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα εμπρός, χάνει την ευκαιρία!

Θέλω να δω, κ. Μπαρόζο, μια φορά τους επιτρόπους -τους πρώην, τους επόμενους- να μας πουν επιτέλους γιατί έχασαν τις ευκαιρίες, να μας πουν γιατί δεν υπήρξε πολιτική Ευρώπη, να μας πουν γιατί η Ευρώπη δεν ήταν «global player». Ο κ. Φερχόιγκεν (Verheugen) φεύγει από την επιτροπή. Ήταν το νούμερο 2 της Κομισιόν, και σήμερα βγαίνει και λέει σε ολόκληρη τη Γερμανία και σε όποιον θα ήθελε να τον προσέξει πως «η Ευρώπη δεν είναι “global player”» η Ευρώπη δεν παίζει το ρόλο της. Δε μας λέει όμως γιατί αυτός προσωπικά δεν έπαιξε το ρόλο του.

Φταίνε πάντα οι άλλοι, πάντα οι άλλοι! Αλλά εγώ θέλω για μια φορά, σε αυτή την επιτροπή, σε αυτή τη συζήτηση, να πάψουν οι γενικολογίες. Να βγουν οι Σουλτς, Φερχόφσταντ, Ντολ (Daul) και να πουν «το καλύτερο είναι να καταψηφίσουμε αυτή την Κομισιόν, μπας και συνειδητοποιήσουμε επιτέλους μαζί ποια είναι η αλήθεια σε αυτόν τον κόσμο». Και η αλήθεια είναι πως στον κόσμο μας η Ευρώπη δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων (διακοπή Σουλτς. Κον Μπεντίτ: «σκασμός!») στην οικονομική κρίση, στην οικολογική κρίση, στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Φτάνει πια! Φτάνει με αυτούς που δεν αντέχουν να πάνε κόντρα στον ίδιο τον παρηγορητικό τους λόγο -αυτό το κόλπο μας το ξανάκαναν! Επαναλαμβάνουν «είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίθετοι» και στο τέλος… απέχουν! «Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίθετοι, αλλά ψηφίζουμε υπέρ». Είναι ντροπή για αυτό το σώμα! Ας ξυπνήσουμε -η Ευρώπη το χρειάζεται!

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:55