16 Οκτωβρίου 2010

Κοινό ψήφισμα των Ευρωπαίων Πράσινων για το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα

ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ!

Ομόφωνο ψήφισμα υπεράσπισης των ελληνικών σιδηροδρόμων, που απειλούνται με εκτεταμένο κλείσιμο γραμμών, υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στην πρόσφατη σύνοδο του Συμβουλίου του, στο Ταλίν της Εσθονίας. Ο ακρωτηριασμός του Ο.Σ.Ε. έχει και ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς η Κομισιόν συνυπογράφει το Μνημόνιο που τον προβλέπει ρητά, ενώ το κλείσιμο γραμμών που έχουν ανακατασκευαστεί με ευρωπαϊκούς πόρους, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της χώρας μας για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το ψήφισμα, που αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ στη Βουλή, κατατέθηκε ως πρόταση εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων. Στο κείμενο του επισημαίνεται ότι

η Ελλάδα έχει ήδη τη χαμηλότερη πυκνότητα σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρώπη και ότι τα υψηλά ελλείμματα του Ο.Σ.Ε. είναι πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά. Τονίζεται ότι η περιθωριοποίηση του σιδηροδρόμου προς όφελος των οδικών και αεροπορικών μεταφορών έχει αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την ελληνική πολιτική μεταφορών και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι πεθαίνουν μάλλον για πολιτικούς λόγους παρά για οικονομικούς. Το ψήφισμα των Πράσινων καταλήγει ότι: «Βιώσιμες λύσεις υπάρχουν και είναι ζωτικής σημασίας να τους δοθεί μια ευκαιρία, ειδικά σε αυτές τις εποχές της κρίσης όπου η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβή, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώνονται.

Για τους λόγους αυτούς, εμείς τα Πράσινα κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζουμε θερμά την εκστρατεία των Οικολόγων Πρασίνων στην Ελλάδα για την διάσωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας τους. Καλούμε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσουν την εξυγίανση του ΟΣΕ χωρίς κλείσιμο γραμμών και να στραφούν σε βιώσιμες πολιτικές μεταφορών και σε ενίσχυση των επενδύσεων στις σχετικές υποδομές».

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος των Πράσινων)

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ

13Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Το χρόνιο έλλειμμα επενδύσεων και η πίεση για περικοπές δαπανών, απειλούν τη συνέχιση της λειτουργίας των μη κερδοφόρων σιδηροδρομικών συνδέσεων στην Ελλάδα. Στην πράξη, μόνο η κύρια γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης είναι ασφαλής, μαζί με ορισμένες προαστιακές γραμμές και τις υπο-χρησιμοποιούμενες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες. Στα τμήματα που θα κλείσουν, περιλαμβάνονται και γραμμές που έχουν ανακαινιστεί με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Η Ελλάδα έχει ήδη τη χαμηλότερη πυκνότητα σιδηροδρομικού δικτύου στην Ευρώπη (μετά τη Φινλανδία), με πυκνότητα 19km/1000 km2, τρεις φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα υψηλά ελλείμματα του Ο.Σ.Ε., που παρουσιάζονται ως δικαιολογία για το κλείσιμο, είναι πρώτα πολιτικά και μετά οικονομικά. Μεγάλο μέρος του χρέους και των ελλειμμάτων των σιδηροδρόμων είναι στη πραγματικότητα δημόσιο χρέος που μετακυλιόταν επί δεκαετίες στο σιδηρόδρομο μέσω συστηματικής παρακράτησης των Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η περιθωριοποίηση του σιδηροδρόμου προς όφελος των οδικών και αεροπορικών μεταφορών, έχει αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την ελληνική πολιτική μεταφορών, τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του '60.

• 40% του συνολικά συσσωρευμένου χρέους του κρατικού σιδηροδρομικού φορέα, αποτελούν οι τόκοι τραπεζικών δανείων που επιβάλλονταν στον ΟΣΕ από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποφασισμένες να μην επενδύσουν ούτε ένα ευρώ (ή δραχμή) δημόσιου χρήματος σε σιδηροδρομικές υποδομές και συντήρηση δικτύου.

• Δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχουν αντίθετα επενδυθεί μαζικά στη κατασκευή 2,500 χλμ αυτοκινητοδρόμων, δίκτυο που το 2015 θα είναι πυκνότερο από αυτό της Βρετανίας ή της Γαλλίας.

• Ο εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων περιλαμβάνει μόνο 800 χιλιόμετρα μεσαίων ταχυτήτων (160-200 χλμ/ώρα) μέχρι το 2015, ενώ συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων δεν προβλέπονται καθόλου.

• Για δεκαετίες οι ανταγωνιστές του σιδηροδρόμου, κυρίως ιδιοκτήτες φορτηγών και συνεταιρισμοί λεωφορείων, έχουν άμεσα και έμμεσα επιδοτηθεί, συχνά με σκανδαλώδη τρόπο. Με την έναρξη συμπράξεων με ιδιωτικούς ομίλους για αυτοκινητόδρομους από το 2007, τα πράγματα για το σιδηρόδρομο έγιναν ακόμη χειρότερα.

Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι πεθαίνουν περισσότερο για πολιτικούς λόγους παρά για οικονομικούς. Βιώσιμες λύσεις υπάρχουν και είναι ζωτικής σημασίας να τους δοθεί μια ευκαιρία, ειδικά σε αυτές τις εποχές της κρίσης όπου η χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβή, ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώνονται.

Η προάσπιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κλιματικές της υποχρεώσεις και να μειώσει τους απογοητευτικούς δείκτες τροχαίων ατυχημάτων Για τους λόγους αυτούς, εμείς τα Πράσινα κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζουμε θερμά την εκστρατεία των Οικολόγων Πρασίνων στην Ελλάδα για την διάσωση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας τους.

Καλούμε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσουν την εξυγίανση του ΟΣΕ χωρίς κλείσιμο γραμμών και να στραφούν σε βιώσιμες πολιτικές μεταφορών και ενίσχυση των επενδύσεων στις σχετικές υποδομές.

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 23:46