06 Απριλίου 2019

Αντισυνταγματική η ντροπιαστική υπουργική απόφαση (Σκουρλέτη–Τσιρώνη) νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών μέσα στα δάση

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σπίτι, βουνό, δέντρο, φυτό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Αντισυνταγματική κρίθηκε η ντροπιαστική υπουργική απόφαση (Π. Σκουρλέτη – Γ. Τσιρώνη) νομιμοποίησης, ουσιαστικά, αυθαίρετων οικισμών μέσα στα δάση.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη και ακυρωτέα την κοινή υπουργική απόφαση (Π. Σκουρλέτης – Γ. Τσιρώνης) που ορίζει τα κριτήρια προσδιορισμού της “οικιστικής πύκνωσης”. Η υπουργική απόφαση είχε ως στόχο να νομιμοποιήσει κατά προκλητικό και πελατειακό τρόπο αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δασικές περιοχές. Μεταξύ άλλων, η απόφαση εξαιρούσε τους οικισμούς αυθαιρέτων από τους δασικούς χάρτες.

Αντισυνταγματικές, τελικά, κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι «οικιστικές πυκνότητες» εντός των δασικών εκτάσεων, δηλαδή οι οικισμοί αυθαιρέτων (ανεξάρτητα του μεγέθους τους) μέσα στους δασικούς ιστούς, οι οποίοι εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες. H κυβέρνηση προσπαθούσε με ευφυολογήματα τύπου “οικιστικές πυκνώσεις” (αντί για “αυθαίρετοι οικισμοί”) να προωθήσει κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις. Είχαμε πει εγκαίρως πολλοί φορείς ότι η ρύθμιση ήταν αντισυνταγματική και σε κάθε περίπτωση αντίθετη με την περιβαλλοντική και κοινωνική υπευθυνότητα που πρέπει να δείχνουμε, ιδιαίτερα σήμερα που η κλιματική αλλαγή οξύνει τους κινδύνους από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε και την υπ’ αριθμ. 34844/11.7.2016 κοινή απόφαση του (τότε) υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Π. Σκουρλέτη) καθώς και του (τότε) αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Γ. Τσιρώνη). Είναι απίστευτο ότι ένας αναπ. Υφυπουργός που υποτίθεται εκπροσωπεί ένα “οικολογικό κόμμα” (Οικολόγους Πράσινους) υποστηρίζει προκλητικά αντι-περιβαλλοντικές και αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, όπως επισήμαιναν εγκαίρως πολλοί φορείς, μεταξύ άλλων και εμείς οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα θα διαδραματίσει καθοριστικό παράγοντα τόσο για τους δασικούς χάρτες, όσο και για την περιφρούρηση και μη επέκταση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα στους δασικούς ιστούς” επισημαίνουν επιστημονικοί και δασικοί φορείς.

Ντροπή σε όσους προώθησαν μια τέτοια αδιανόητη μέχρι πρόσφατα ρύθμιση, που ξεπερνάει και την χειρότερη πρακτική επί εποχής Σουφλιά. Πολύ περισσότερο όταν θέλουν να “εκπροσωπήσουν” ...οικολογικές ιδέες και πολιτικές. Μάλιστα αυτός (ο πρώην αναπλ. υπουργός) που προώθησε μια τέτοια προκλητική ρύθμιση θα διεκδικήσει την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας για να εκπροσωπήσει δήθεν τις “οικολογικές πολιτικές”. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να πάρει την εξουσία διαλαλούσε ότι έχει οικολογική πολιτική και μετά, όταν ανέλαβε την εξουσία, ανέθεσε στους ΟΠ μια από τις καρέκλες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα για να τους κάνει συνενόχους ή να επικαλείται την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση και να έχει “οικολογικό” άλλοθι συχνά με την υπογραφή (όπως στο συγκεκριμένο θέμα) ή με την ανοχή των Οικολόγων Πράσινων για ρυθμίσεις αντι-περιβαλλοντικές και καταστροφικές.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μαζί με πολλούς άλλους οικολογικούς και επιστημονικούς φορείς θα παραμείνουμε πιστοί στις αξίες της δημοκρατίας, του Συντάγματος, της οικολογικής πολιτικής, ιεραρχώντας αυτές τις αξίες ως πιο σημαντικές από οποιεσδήποτε πρόσκαιρες εκλογικές πελατειακές σχέσεις κι εξυπηρετήσεις. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε πολιτικούς και πολιτικές με αξίες που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ενός πλαισίου οικολογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους, όχι πελατειακής και καιροσκοπικής πολιτικής.

#δάσος #ΠράσινοιΑλληλεγγύη #GoGreen #περιβάλλον #Forests #ευρωεκλογές2019 #οικολογία #ΠράσινοGR #ΠράσινοΚύμα #EuropeanGreens European Greens Πράσινοι