28 Μαρτίου 2019

Μεγάλο ενδιαφέρον για "Μηδενικά Απόβλητα"

Η εκδήλωση με την Bea Johnson για τα "Μηδενικά Απόβλητα" (Zero Waste) που διοργάνωσαν η Ecological Recycling Society - Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και ο Άνεμος Ανανέωσης στο χώρο του Welcommon Hostel, στην Αθήνα, την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη και ενδιαφέρουσα.
  
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Bea Johnson παρουσίασε με παραδείγματα που βασίζονται και στην προσωπική της ζωή ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, χωρίς απόβλητα! Συνολικά περισσότερα από 100 άτομα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία της, ιδιαίτερα νέα παιδιά.
 
H Bea Johnson είναι συγγραφέας του βιβλίου Zero Waste Home και είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, επειδή από το 2008 κάνει πράξη μαζί με την οικογένειά της τη φιλοσοφία του Ζero Waste. Έχει χρησιμοποιήσει αυτή την λογική σε όλους τους τομείς του σπιτιού της. Από τα προσωπικά της αντικείμενα, τα καλλυντικά και τα ρούχα της, την κουζίνα και τους άλλους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού της. Το αποτέλεσμα; Έχει περιορίσει τα απορρίμματά της σε τέτοιο βαθμό που χωράνε σε ένα μικρό βαζάκι. Η ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων που παράγουμε σε καθημερινή βάση είναι τεράστια. Είναι σίγουρο ότι για να μειώσουμε και να εξαλείψουμε τον όγκο τους και για να διατηρήσουμε τους φυσικούς μας πόρους πρέπει να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας τις έννοιες της πρόληψης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και των προϊόντων.
 
 
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, επίσης, από τη Δρ. Χριστίνα Χρόνη, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,και η ανταλλακτική πλατφόρμα Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών συσκευών από το καινοτόμο πρόγραμμά LIFE Re-Weee. Το Έργο εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος έχει εφαρμόσει και έχουν υλοποιηθεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας Repair Cafe. Επίσης, σχεδιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την λειτουργία δύο Κέντρων Διαλογής και Ταξινόμησης (ΚΔΤ) ΑΗΗΕ.
 
Μοιράστηκαν επίσης, επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες στο πλαίσιο του έργου "πρόληψη αποβλήτων για μαθητές"!
 
Η εκδήλωση εντάσσονταν, επίσης, σε μια σειρά συζητήσεων που διοργανώνει ο Άνεμος Ανανέωσης στην ενότητα "Πράσινη και Κοινωνική Καινοτομία" με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας - γραφείο Θεσσαλονίκης.
 
#zerowaste #zerowastehome #zerowastelifestyle #lifereweee #prolipsigiamathites #απόβλητα #Αθήνα