18 Ιανουαρίου 2019

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει τον πολύπλευρο και σημαντικό ρόλο της κοινωνικής οικονομίας

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουν την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την ολομέλεια του της Τετάρτης 16ης Ιανουαρίου 2019, του νομοθετικού ψηφίσματος σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Η τελική απόφαση μετά τις τροπολογίες που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ανοίγει τον δρόμο για τον «τριμερή διάλογο» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, ο οποίος θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ώστε να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο. Έχει μια σειρά θετικών επιλογών ιδιαίτερα ως προς την κοινωνική οικονομία, που είχαν προταθεί από ευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς.

Σύμφωνα με την απόφαση,  η κοινωνική οικονομία δεν περιορίζεται πλέον, στην πιο περιορισμένη έννοια της «κοινωνικής επιχείρησης», αλλά αναφέρεται πλέον ως τομέας που πρέπει να υποστηριχθεί για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει διαφορετικές ανάγκες και πολιτικές. Στο παρελθόν ο ρόλος της αναφέρονταν σε ευρωπαϊκά κείμενα αρκετά περιοριστικά, κυρίως ως προς την ικανότητά της να συμβάλλει στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ένταξη μειονεκτούντων ατόμων. Ο ορισμός που παρέχεται για την κοινωνική οικονομία συγκλίνει πλέον προς αυτόν που εκφράζουν τα ευρωπαϊκά δίκτυα κοινωνικής οικονομίας (Social Economy Europe, REVES), η Ευρωπαϊκή Οικονομική Και Κοινωνική Επιτροπή κα. Ευρέως πλέον τονίζεται ο ρόλος της στην προώθηση της οικολογικής μετάβασης, στην ενίσχυση της κοινωνικής καινοτομίας, στον μετασχηματισμό οικονομικών και παραγωγικών τομέων κα.

Ο Κανονισμός που θα αποτυπώσει την απόφαση αυτή θα είναι ο πρώτος Κανονισμός της ΕΕ που θα παρέχει έναν σαφή ορισμό του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, ενώ θα αποσαφηνίζεται και η αρχή της «εταιρικής σχέσης», η οποία ορίζεται τόσο ως κάθετη (με τα διάφορα επίπεδα δημόσιων αρχών) όσο και ως οριζόντια, που θα πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις φάσεις προγραμματισμού όσο και στην υλοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027).

Το νομοθετικό ψήφισμα αναφέρεται και στον Ευρωπαϊκό «Κώδικα Δεοντολογίας για την Εταιρική Σχέση» ως μέσο που θα αποσαφηνίζει το πλαίσιο κανόνων για συνεργασίες μεταξύ της κεντρικής και περιφερειακής/τοπικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής οικονομίας και θα εφαρμοστεί περαιτέρω στη νέα περίοδο προγραμματισμού.

Η «Κοινοτικά Κατευθυνόμενη Τοπική Ανάπτυξη» (CLLD) καλείται να υποστηρίζει πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, με την ενσωμάτωση και συμμετοχή ευάλωτων και μειονεκτούντων ομάδων τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στο περιεχόμενο της δράσης. Επιπλέον, το εργαλείο αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές.

Τώρα είναι σημαντικό να δεσμευτούν οι εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου  κατά την συζήτηση στο Συμβούλιο. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει έναν ουσιαστικό και δομημένο, όχι τυπικό, διάλογο με το χώρο της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας ώστε να ενσωματωθούν στη νομοθεσία και στον σχεδιασμό οι προβλέψεις του νομοθετικού ψηφίσματος για την νέα προγραμματική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Last modified on Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 11:10