05 Ιανουαρίου 2018

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η κοινωνική συνοχή δεν χτίζεται βυθίζοντας όλους στα υπόγεια της μιζέριας

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν μπορούμε να κρύψουμε την έκπληξή μας πώς μια κυβέρνηση όπου συμμετέχουν κάποιοι πανεπιστημιακοί (πχ υπουργός και υφυπουργός Παιδείας), κάποιοι που έχουν δουλέψει με μεγάλες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ή κάποιοι που διαθέτουν σημαντικά εισοδήματα προωθούν ρυθμίσεις όπως η πρόσφατη από το Υπουργείο Παιδείας που περιορίζει ή και καταργεί επισκέψεις κι εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό με την δικαιολογία ότι έτσι «θα περιορίσει τις διακρίσεις σε βάρος παιδιών που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους να συμμετάσχουν» ή γιατί «πηγαίνουν εκδρομές για να χαζολογήσουν».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα ως γενίκευση της μιζέριας αντί να επεξεργαστεί και να υιοθετήσει καινοτόμα εργαλεία που πραγματικά επιλύουν κοινωνικά προβλήματα και βελτιώνουν την κατάσταση όλων. Ξέρουμε – και φανταζόμαστε το γνωρίζουν και στην κυβέρνηση – ότι πάντα υπήρχαν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στα σχολεία (από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς) που βοηθούσαν όσα παιδιά δεν μπορούσαν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, να συμμετάσχουν σε κάποια δραστηριότητα (πολιτιστική, εκδρομή κα) ή βρίσκονταν σε κάποια μεγάλη ανάγκη. Φτώχεια υπήρχε και πριν την κρίση, να υπενθυμίσουμε.

Αν ενδιαφέρονταν ειλικρινά η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα κοινωνικό πρόβλημα, θα μπορούσε να αξιοποιήσει την υπάρχουσα εμπειρία και να δημιουργήσει θεσμικά και κατάλληλα εργαλεία στήριξης των μαθητών με οικονομικά προβλήματα. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για τους μαθητές αλλά και για τις ανάγκες των σχολείων γενικότερα, στο οποίο θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται πόροι από :

  • - τα περίφημα «υπερ-πλεονάσματα» (το μικρότερο ποσό),
  • - το οικονομικό όφελος που προκύπτει από προσπάθειες ανακύκλωσης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας,
  • - την επαναχρησιμοποίηση των βιβλίων (τώρα πετάγονται στο τέλος κάθε χρονιάς και πρέπει να τυπωθούν καινούργια για την επόμενη).

Η σχολική κοινότητα θα μπορούσε να διαχειρίζεται με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια πόρους από ένα τέτοιο ταμείο, μεταξύ άλλων, για ενίσχυση των πιο αδύναμων μαθητών, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις ή σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια που μετατρέπει το δίκαιο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή σε μια μίζερη κι απαξιωτική πολιτική ισοπέδωσης προς τα κάτω, καθώς και σε μια πολιτική του κράτους πατερούλη που αποφασίζει ακόμα και για τις εκδρομές των μαθητών.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει εμπειρίες, γνώσεις και εικόνες που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των παιδιών και θα επηρεάσουν τη ζωή και τις επιλογές τους. Αντί να επιβάλλει το υπουργείο ρυθμίσεις που αποστερούν από τα παιδιά τη δυνατότητα επίσκεψης σπουδαίων – τόσο σε επιβλητικότητα και ομορφιά όσο και σε πολιτιστικό και ιστορικό περιεχόμενο – πόλεων, μουσείων, φυσικών περιοχών  του εξωτερικού, επίσκεψη  που θα την θυμούνται σε όλη τους τη ζωή,  θα μπορούσε να διαμορφώσει – σε διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς – προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να γίνεται με διαδραστικό τρόπο η προετοιμασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την επίσκεψη, στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου διαδραστικής μάθησης.

Λέμε ναι στην αλληλεγγύη, αλλά όχι στη μιζέρια των κυβερνώντων που θέλουν μάλιστα να την επιβάλλουν στην κοινωνία με «νόμους», φιλοδωρήματα, καθρεφτάκια και εγκυκλίους.

Last modified on Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 17:19