24 Δεκεμβρίου 2017

Εφαρμογή κυρώσεων Άρθρου 7 εναντίον κυβέρνησης Πολωνίας για την προστασία δημοκρατίας και δικαίου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε μια απόφαση που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό και ήταν απαίτηση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή την εφαρμογή εναντίον της Πολωνίας των διαδικασιών που προβλέπει το Άρθρου 7 (1) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με 13 νόμους μέσα σε 2 χρόνια η κυβέρνηση του PiS στην Πολωνία προσπαθεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο της ολόκληρο το δικαστικό σύστημα, παραβιάζοντας την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όφειλε ως φύλακας των Συνθηκών να κινήσει την διαδικασία και να προχωρήσει σε βήματα που θα συμβάλλουν στη προστασία του δικαίου (Rule of Law) στην Πολωνία. Είχαν ήδη προηγηθεί 3 προειδοποιήσεις (Recommendations 27 Ιουλίου 2016, 21 Δεκεμβρίου 2016 και 27 Ιουλίου 2017). Η απόφαση της Κομισιόν πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 22 χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (κυβερνήσεις) για να τεθεί σε πλήρη ισχύ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι σωστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε αυτή την διαδικασία που δεν στρέφεται εναντίον του πολωνέζικου λαού, αλλά αντιθέτως, έρχεται να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες του κυβερνώντος κόμματος να υποβαθμίσει την δημοκρατία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία εδώ και χρόνια και είχε ψηφίσει ένα σύνολο αναφορών για τις παραβιάσεις του ευρωπαϊκού πλαισίου δημοκρατικών αρχών καιδικαίου από την κυβέρνηση του PiS Κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης – Law and Justice Party!). Σε πρόσφατη απόφασή του, τον Νοέμβριο 2017, το Ευρωκοινοβούλιο με πλειοψηφία 2/3 (438 ψήφους υπέρ, 152 κατά) είχε ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης της Πολωνίας ώστε να μην διαλύσει την δημοκρατία στη χώρα, κυρώσεις βεβαίως που δεν θα έπλητταν τους πολίτες και θα επανέφεραν το κυβερνώνκόμμα PiS στις υποχρεώσεις που έχει να τηρεί το δίκαιο της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά και το διεθνές δίκαιο. Οι ευρωπαϊκές αρχές και τα δικαιώματα, όπως αποτυπώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμα. 

Να υπενθυμίζουμε ότι χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται και διαδηλώνουν στους δρόμους των πόλεων της Πολωνίας ενάντια σε πολιτικές περιορισμού των βασικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και εναντίον της προσπάθειας περιορισμού της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίαςΑυτά τα θέματα δεν μπορεί να είναι αποκλειστική υπόθεση ενός Κράτους Μέλους αλλά αφορούν το σύνολο της ΕΕ αν θέλουμε η Ευρώπη να είναι ένας χώρος αξιών και αρχών και όχι απλώς μια ένωση οικονομικών ενδιαφερόντων και συμφερόντων.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται επίσης να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ECJ) που ζήτησε να σταματήσει την καταστροφή του προστατευόμενου δάσους Białowieża που είναι ένα από τα πιο αρχέγονα δάση της Ευρώπης και ορισμένα δέντρα έχουν ζήσει πάνω από 500 χρόνια. Τώρα 180.000 δέντρα κόβονται παράνομα από την κυβέρνηση της Πολωνίας αυτή τη χρονιά. Το Δικαστήριο έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την καταστροφή του δάσους αλλά δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τώρα σε αυτή την απόφαση.

Η διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 7 (1) είναι μεν μια επώδυνη διαδικασία γιατί δείχνει ότι μια κυβέρνηση (της Πολωνίας) δεν σέβεται βασικές αρχές κι αξίες της ένωσης στην οποία συμμετέχει, αλλά ταυτοχρόνως υπενθυμίζει ότι η ΕΕ έχει εργαλεία – αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει – για να προστατέψει την δημοκρατία και το δίκαιο.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μόνιμης επιτήρησης της πολιτικής λειτουργίας και σεβασμού της δημοκρατίας από όλα τα Κράτη Μέλη, όπως εξάλλου ζήτησε με σχετικό ψήφισμα του και το Ευρωκοινοβούλιο ήδη από το 2016.

Last modified on Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2017 11:08