Print this page
26 Φεβρουαρίου 2017

Με αφορμή τη συζήτηση για την εκλογή προέδρου 2014: Όταν η ανευθυνότητα κυριαρχεί στην "πολιτική"

 
 
Πρόσφατα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος του ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεψε την εκλογή προέδρου, τέλη του 2014, με στόχο να προκληθούν εκλογές, όπως και έγινε. Συνυπεύθυνη για τις εκλογές ήταν και η ΔΗΜΑΡ - θα μπορούσε να επηρεάσει την διαδικασία. Φαίνεται , τώρα, ότι υπήρχαν κάποιες υπόγειες διεργασίες "συνεννόησης" με τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους.
 
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είχαμε, αρχές Δεκεμβρίου 2014, απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα αλλά και στις κοινωνικές δυνάμεις για μια ευρεία συμφωνία που θα βασίζονταν σε 7 σημεία. Με βάση αυτά, η εκλογή προέδρου θα αποτελούσε μια ευκαιρία για ευρύτερα συμφωνημένες αλλαγές που θα συνέβαλαν και στην έξοδο από την κρίση μέσω αλλαγής πολιτικών αλλά και στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με δημιουργικό τρόπο.
Δυστυχώς η δίψα για άμεση ανάληψη της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και η ανικανότητα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ να προωθήσει μια διαφορετική πολιτική δεν επέτρεψαν την υιοθέτηση παρόμοιων προτάσεων που θα είχαν οδηγήσει την χώρα σε πιο δημιουργικές διαδρομές.
Υπενθυμίζουμε εκείνες τις προτάσεις μας που αν είχαν υιοθετηθεί θα ήταν σήμερα αλλού η χώρα. Τις υπενθυμίζουμε για να τονίσουμε ότι συχνά οι πολίτες δεν δίνουν σημασία στις πολιτικές προτάσεις αυτές καθ' εαυτές αλλά ακούν ΜΟΝΟ αυτές που εκφέρονται από τα "μεγάλα" κόμματα ή αυτές που είναι αρεστές κι συμβαδίζουν με το κυρίαρχο ρεύμα....
 
Οι προτάσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όπως διατυπώθηκαν στις 10/12/2014:
Η χώρα χρειάζεται να βγει από την κρίση αλλά και τα πολιτικά αδιέξοδα με ενισχυμένη την κοινωνική συνοχή της. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε να γίνει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας καταλύτης για να βγούμε από τα αδιέξοδα, να αλλάξει η τρέχουσα πολιτική αλλά και η πολιτική κουλτούρα, να βγει κερδισμένη η κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει αν συνδεθεί η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με μια ευρύτατη συμφωνία, ένα σύνολο ευρύτερων επιλογών - όχι μόνο μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων αλλά και των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων καθώς και της αυτοδιοίκησης - που θα βασίζεται σε 7 σημεία:
1. Ευρεία πολιτική και κοινωνική συμφωνία σε 14 τομείς που απασχολούν τους πολίτες:
Προσαρμογή όλων των εφαρμοζόμενων δημοσιονομικών πολιτικών και των όρων του Μνημονίου στις ευρωπαϊκές πολιτικές
- Πρόσβαση όλων σε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο δημόσιο σύστημα υγείας
- Διαμόρφωση σχεδίου αναζωογόνησης της οικονομίας και δημιουργίας βιώσιμων, αξιοπρεπών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με «εγγυημένο εισόδημα αξιοπρεπούς διαβίωσης»
- Κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Άρση εμποδίων για προώθηση της κοινωνικής, αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και ενίσχυση της καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Επεξεργασία ενός σχεδίου "ενεργειακής μετάβασης", για σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα
- Διαμόρφωση μιας ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου
- Σχέδιο προστασίας κι αναβάθμισης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος
- Διασφάλιση των δικαιωμάτων των νέων
- Αντιμετώπιση του προβλήματος των κατασχέσεων και της χρεοκοπίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, βιώσιμο και με βάση τη συνολική κινητή κι ακίνητη περιουσία των υπόχρεων.
- Στοχευμένες πολιτικές κοινωνικής ένταξης
- Μέτρα για κοινωνική κατοικία και κοινωνικό ενοίκιο
- Ενίσχυση της περιφερειακής συγκρότησης της χώρας κι αναδιοργάνωσης της διοίκησης,
- Συνεκτικό σχέδιο στήριξης κι αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της παιδείας, στήριξης της οικολογικής και κοινωνικής έρευνας και καινοτομίας.
 
Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να αποτελέσει το δεσμευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα μιας μεταβατικής, ευρείας κυβέρνησης που θα έχει ως στόχο να υλοποιήσει τις πολιτικές αυτές για να βγει η χώρα τόσο από τις σημερινές ασφυκτικές πολιτικές όσο και από την βαθιά ελληνική κρίση. Στην νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν άτομα όχι μόνο από διαφορετικά κόμματα αλλά και από αντιπροσωπευτικούς κοινωνικούς χώρους.
 
2. Δέσμευση των κομμάτων ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική και έναρξη της διαδικασίας από την παρούσα Βουλή
3. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο 2015.
4. Δημιουργία μιας ευρείας επιτροπής διαβούλευσης για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας στην οποία αυξημένο ρόλο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.
5. Αλλαγή του εκλογικού νόμου, με βασικότερη την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.
6. Δημιουργία, με την υποστήριξη της Βουλής, μιας επιτροπής ανεξάρτητων ερευνητών που θα συντάξει μια έκθεση για τις αιτίες και τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας αλλά και αξιολόγησης της πορείας από το 2008 έως σήμερα. Κατάθεση της έκθεσης στην Ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο 2015
7. Αξιοποίηση των κεντρικών σημείων των 2 εκθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της 13/3/2014 που αξιολογούν την τρόικα και τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης με στόχο την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας στη βάση των απαιτήσεων και των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος είναι η διαμόρφωση ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια εναλλακτική στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης.
Μια τέτοια συμφωνία θα επιτρέψει να εκλεγεί ως Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Στ. Δήμας, που είναι μια καλή υποψηφιότητα αλλά η υποψηφιότητα του μπορεί να οδηγηθεί σε αποτυχία, αν δεν αλλάξουν οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού και το ίδιο το περιεχόμενο της πολιτικής.
 
Ούτε η αδιέξοδη πολιτική (και) της σημερινής κυβέρνησης ούτε η (ΣΥΡΙΖΑΙΚΗΣ νοοτροπίας) εμμονή του Κ. Μητσοτάκη για εκλογές, εκλογές, εκλογές είναι σε θέση να βγάλουν τη χώρα από την πολύπλευρη κρίσηΈστω και σήμερα, παραμένει επίκαιρο το θέμα της συνεννόησης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στη βάση ενός Νέου Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου