17 Ιουλίου 2016

H Τουρκία χρειάζεται δημοκρατία κι ελευθερία, όχι αυταρχικά καθεστώτα

turkey coup2

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε - με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος και τις συνέπειές του - την αλληλεγγύη μας προς τους πολίτες της Τουρκίας και υποστηρίζουμε σταθερά την απαίτηση ενός μεγάλου τμήματος της τουρκικής κοινωνίας για περισσότερη δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και ειρηνική επίλυση του Κουρδικού. Αυταρχικές προοπτικές είτε με ενίσχυση του Ερντογάν είτε με επικράτηση στρατιωτικού καθεστώτος δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει την Τουρκική κοινωνία να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα που έχει.

Δεν μπορούμε– προς το παρόν – να ξέρουμε το ιδεολογικό στίγμα όσων συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος (κεμαλιστές ή τζιχαντιστές) ή αν αυτή η απόπειρα ήταν μια σκευωρία κάποιων δυνάμεων μέσα στο βαθύ κράτος για να ενισχυθεί ο ρόλος του Ερντογάν. Βέβαια, η οθωμανική αυτοκρατορία αλλά και η Τουρκία – όπως και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – έχουν μεγάλη παράδοση εμπλοκής του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις καθώς και στρατιωτικών εξεγέρσεων και πραξικοπημάτων, και πρόσφατα, μέσα στον 20ο αιώνα. Στην Οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ιδιαίτερα πολλές και συχνές οι εξεγέρσεις των γενιτσάρων. Από το 1800 και μετά στην Οθωμανική αυτοκρατορία και στην Τουρκία, έχουν οργανωθεί τουλάχιστον 8 στρατιωτικά πραξικοπήματα.

turkey coup

Είναι γεγονός ότι η όλη απόπειρα ήταν μια κακά οργανωμένη επιχείρηση. Πάντως, στη σημερινή εποχή των σόσιαλ μίντια, πραξικοπήματα δεν μπορούν να επιβληθούν μέσω των τανκς και του ελέγχου 1-2 τηλεοπτικών σταθμών ακόμα και σε χώρες που έχουν μεγάλη «παράδοση» στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Αυταρχικά καθεστώτα επιβάλλονται πλέον με πολύ διαφορετικούς τρόπους και αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Είτε πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος είτε για απόπειρα διαμαρτυρίας κάποιων δυσαρεστημένων μεσαίων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είτε για μια καλοστημένη σκευωρία – φάρσα του καθεστώτος, γεγονός είναι ότι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, ιδιαίτερα πολίτες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνια χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά γίνονταν, ακολουθώντας τις διαταγές των ανωτέρων τους (ορισμένοι επικαλούνται διαταγή για «άσκηση» πρόληψης πραξικοπήματος).

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί με σαφήνεια σε 4 βασικά και κρίσιμα θέματα:

-   Ενίσχυση της δημοκρατίας στην Τουρκία, όχι διολίσθηση σε ένα ιδιαίτερα προσωποπαγές κι αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν

-    Ειρήνευση στην Τουρκία, ειρηνική επίλυση του Κουρδικού, ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονες

-   Αποτροπή επανόδου της θανατικής ποινής,

-  Παρακολούθηση των εξελίξεων ώστε να τηρηθούν κανόνες δικαίου και να μην προωθηθούν μαζικές εκκαθαρίσεις επί δικαίων κι αδίκων με επίκληση της απόπειρας πραξικοπήματος. Το κράτος δικαίου πρέπει να ισχύει σε μια δημοκρατία, δεν είναι ένα θέμα-λάστιχο να προσαρμόζεται ανάλογα με τις περιστάσεις.