09 Μαϊος 2016

Δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη των πολιτών

300px-Europe satellite orthographic

« μην αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια τους!

Δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική Ευρώπη των πολιτών»

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απευθυνόμαστε στους πολίτες -με αφορμή την 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης - για να προσκαλέσουμε σε μια κριτική αποτίμηση της ευρωπαϊκής πορείας, να σκεφτούμε τους λόγους που οδήγησαν στην οικοδόμηση τους ευρωπαϊκού εγχειρήματος αλλά και να συζητήσουμε τι πήγε στραβά και κυρίως το πώς μπορούμε να ξανα-εμπνευστούμε από την Ευρώπη, να την αλλάξουμε και να την κάνουμε καλύτερη.

Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και η κατάργηση των εθνικών συνόρων ήταν αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που διαδήλωναν το 1948 στα ερείπια μιας κατεστραμμένης Ευρώπης που μόλις είχε βγει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Οι πολιτικοί επέλεξαν έναν πιο αργό αλλά και διαφορετικό δρόμο. Σήμερα που ζούμε τις συνέπειες μιας ανεύθυνης οικονομίας, της αύξησης των ανισοτήτων, των μαζικών προσφυγικών κυμάτων και ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος φούσκας, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων είναι η μόνη διέξοδος. 

Όμως, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο δίκαιη Ευρώπη, ακριβώς σήμερα η ευρωπαϊκή ιδέα δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, με τις ευρωσκεπτικιστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, βασικά εξαιτίας των λανθασμένων πολιτικών των κυβερνήσεων, και της αδυναμίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των κυρίαρχων πολιτικών να αντιμετωπίσουν με κοινωνικά δίκαιο και πολιτικά ορθολογικό τρόπο την τρέχουσα κρίση. Οι κοινωνίες οδηγούνται έτσι σε δρόμους απομονωτισμού, εθνικισμού, περιχαράκωσης, που δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι προσφέρουν λύση αλλά στην πραγματικότητα βαθαίνουν και επεκτείνουν την κρίση. Οι εθνικιστικές, λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις δεν είναι στον αντίποδα αλλά - αντιθέτως - συμπληρωματικές των άδικων, αναποτελεσματικών και αντικοινωνικών πολιτικών.

 

 

Η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιστροφή σε εθνικούς απομονωτισμούς και ανταγωνισμούς αλλά μέσα από μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Δεν θα ζήσουμε καλύτερα γκρεμίζοντας το κοινό μας σπίτι, προσπαθώντας να επιβιώσει ο καθένας μόνος του σε μια οικονομική ζούγκλα της ανεξέλεγκτης αγοράς και ενός χρηματοοικονομικού συστήματος «φούσκα».

Η Ευρώπη πρέπει να ξανακερδίσει τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών αλλά για να γίνει αυτό πρέπει εμείς οι πολίτες και οι δημιουργικές δυνάμεις να κάνουμε την υπόθεση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής, αλληλέγγυας Ευρώπης δική μας υπόθεση.

Ενίσχυση των ακροδεξιών, εθνικιστών και λαϊκιστών σημαίνει λιγότερο κοινωνική Ευρώπη και περιορισμένη δυνατότητα να αντισταθούμε σε εγωιστικές και άδικες πολιτικές που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις μέσω του Συμβουλίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκληρές και άδικες πολιτικές της Τρόικα επιβλήθηκαν όχι συνολικά από την Ευρώπη, αλλά από τις κυβερνήσεις, την διακρατική  συνεργασία,  το Συμβούλιο. Στον αντίποδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεδίωξε και κατάφερε την αξιολόγηση αυτών των πολιτικών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τις θεσμικές εκτροπές που σημειώθηκαν κατά την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης, ενώ είχε προτείνει εναλλακτικές στρατηγικές και διάλογο με την κοινωνία για την διαμόρφωση των πολιτικών, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν επεδίωξε καν.

 

 

Όσον αφορά τη σχέση Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την κρίση, είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο αυτό που λέγαμε από την ίδρυσή μας οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, πριν από 2 χρόνια: «Σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε ισορροπημένο, κοινωνικά δίκαιο και αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση στη βάση τριών αξόνων: βελτίωση των δημοσιονομικών σε λογικό χρονικό διάστημα, ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης ώστε να είναι οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμη και ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, ώστε όλοι οι άνθρωποι να ζουν αξιοπρεπώς, ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματός τους. Με βάση αυτό το σχέδιο πρέπει να χτίσουμε ευρωπαϊκές συμμαχίες για μια διαφορετική πολιτική σχετικά με την εξυγίανση των δημοσιονομικών μας. Χρειαζόμαστε μια νέα ισορροπημένη Σύμβαση Εταιρικής Σχέσης με τους δανειστές αλλά κυρίως με την ΕΕ κι όχι ισοπεδωτικές κι άστοχες πολιτικές».

 

 

Δυστυχώς ούτε οι προηγούμενες ούτε η σημερινή κυβέρνηση ακολούθησαν αυτό τον δρόμο, με αποτέλεσμα να βιώνουμε ακόμα μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Είναι καιρός οι πολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλία.