Print this page
09 Μαϊος 2016

KOD - Δημοκρατία και Ελευθερία για την Πολωνία

petru

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς το πολωνέζικο κίνημα πολιτών «Επιτροπή για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας - Komitet Obrony Demokracji» (ΚΟD)  που αγωνίζεται, στη βάση μιας διακήρυξης, για υπεράσπιση της δημοκρατίας, διαχωρισμό των εξουσιών, ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, υπεράσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά κι αυτοδιάθεση των γυναικών. Η διακήρυξη, την οποία υπογράφουν πολλές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί τη βάση δημιουργίας του κινήματος αυτού  τον Νοέμβριο 2015 ως αντίδραση στην συνταγματική κρίση που προκάλεσε η υπερσυντηρητική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, να περιορίσει την δημοκρατία και να επιβάλλει αντιδραστικές ρυθμίσεις σε θέματα εκτρώσεων και ελευθεριών.

Μερικούς μήνες μετά την επικράτηση του υπερσυντηρητικού κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» στην Πολωνία (PiS - LawandJustice) εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της «Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας» (ΚΟD) και συμμετέχουν σε διαδηλώσεις στην Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις, μεταξύ άλλων στις 27 Φεβρουαρίου 2016, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 80.000 πολίτες. Πιο μαζικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν πριν από λίγες μέρες με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 πολιτών.

Στο κίνημα αυτό τον πρώτο λόγο έχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και συμμετέχουν πολλοί νέοι και νέες, ενώ τα κόμματα που το υποστηρίζουν (μεταξύ των οποίων και οι Πράσινοι της Πολωνίας) συμμετέχουν σε ένα συμβουλευτικό μόνο συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί. Έχει, επίσης, ευρεία υποστήριξη από γνωστές προσωπικότητες και διανοούμενους της Πολωνίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. 

 

 

Από τις 8 έως τις 26 Μαΐου αντιπροσωπεία της KOD ταξιδεύει σε ευρωπαϊκές χώρες για να ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Πολωνία, και πώς η KOD κινητοποιεί τους πολίτες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Στην καμπάνια συμμετέχουν: ο Jarosław Marciniak (36 χρόνων) συνιδρυτής της  Committee of Democratic Defense (KOD), μέλος του Συμβουλίου της και υπεύθυνος διεθνούς συνεργασίας, η Aleksandra Śniegocka-Goździk (33 χρόνων) υπεύθυνη της KOD για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ κι επικεφαλής της ομάδας γυναικών, καθώς και ο  Artur Sierawski (23 χρόνων), δάσκαλος και συντονιστής της πτέρυγας των νέων.