18 Ιανουαρίου 2016

Θα συνεχιστεί η παραβίαση αντί για αναγνώριση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης; Εξωφρενικές οι σκέψεις για στρατιωτικά λύκεια - υποχρεωτική στράτευση γυναικών

antirrisissyneidi

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων με αφορμή το νομοσχεδίου του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις» ότι η χώρα πρέπει να συμμορφωθεί ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και να σταματήσει την παραβίαση βασικών  ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

Αντί να διώκει τους αντιρρησίες συνείδησης[1] στη στρατιωτική θητεία, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προωθεί την αντίρρηση συνείδησης ως ανθρώπινο δικαίωμα κι ως πολύτιμη συμβολή σε μια καλύτερη κοινωνία, στη μη-βία και την ειρήνη. Η δε κοινωνική υπηρεσία θα πρέπει να προωθεί την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονίσει επιτέλους τη νομοθεσία και την πρακτική για τους αντιρρησίες συνείδησης με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και στηρίζουμε τα αιτήματα των αντιρρησιών συνείδησης, όπως αυτά αναλύονται στο σχετικό υπόμνημα του ΣΑΣ και του EBCO.

Το άρθρο 12 του νομοσχεδίου κινείται προς διαφορετική κατεύθυνση και δεν τερματίζει την αδικία που υφίστανται εδώ και δεκαετίες οι αντιρρησίες συνείδησης ενώ συνεχίζει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως χαρακτηριστικά στηλιτεύει και ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης (ΣΑΣ) αλλά και επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η Διεθνής Αμνηστία.

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αγνοήσει και πάλι τις πρόσφατες συστάσεις προς την Ελλάδα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (CCPR/C/GRC/CO/2, παράγραφοι 37-38), η οποία έκρινε τον Νοέμβριο του 2015 ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα άρθρα 18 και 14 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας με σκοπό την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης.

Άρση τώρα της τιμωρητικής αντιμετώπισης των αντιρρησιών συνείδησης

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ[2], το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει σε στρατοδικεία να δικάζουν πολίτες που επικαλούνται λόγους συνείδησης αρνούμενοι να κάνουν στρατιωτική θητεία, και μάλιστα επαναλαμβανόμενα για την ίδια πράξη. Επιπλέον, επιβάλλει απαράδεκτα πρόστιμα της τάξης των 6.000 ευρώ αντί να προχωρήσει σε αναγνώριση των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης. Η δε κοινωνική υπηρεσία που προσφέρει μόνο εναλλακτική δεν είναι. Αντίθετα, παραμένει τιμωρητικής διάρκειας και φύσης, με μία «επιτροπή ελέγχου συνείδησης» που θυμίζει άλλες εποχές, και υπόκειται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και όχι σε πολιτική αρχή, αποκλείοντας αυθαίρετα πολλούς νέους ανθρώπους από το να προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία στον τόπο μας σε τομείς που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εξορθολογισμός στρατιωτικών δαπανών και περαιτέρω μείωση

Οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν ακόμα  υπέρογκες στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν το 2,2% του ΑΕΠ[3]– είναι η 4η σε ποσοστό στρατιωτικών δαπανών μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και είναι αυτή μαζί με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Εσθονία που ξεπερνάνε σε στρατιωτικές δαπάνες το στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ[4], ενώ έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία δαπανούν αντιστοίχως το 1%, το 1,2%, το 1,1%, το 1,2 και το 0,9% του ΑΕΠ τους. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει εξορθολογισμός των στρατιωτικών δαπανών και περαιτέρω μείωσή τους προς όφελος των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών για την παιδεία, ιδίως σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε.

Θα πρέπει, επίσης, να συζητήσουμε σοβαρά ως κοινωνία πόσο συνέβαλλαν οι υπερβολικές στρατιωτικές δαπάνες γι ανεξέλεγκτες αγορές εξοπλισμού – διπλάσιο ποσοστό δαπανών σε σχέση με τον μέσο όρο στο ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια -  όχι μόνο στην άνθιση της διαφθοράς και των φαινομένων εκμαυλισμού συνειδήσεων, αλλά και στην χρεοκοπία της χώρας και στην εκτίναξη του χρέους. Η χώρα μας δαπάνησε – σύμφωνα με έρευνα του πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων  Ν. Χρυσόγελου – πάνω από 250 δις Ευρώ το διάστημα 1974-2011[5].

Όχι στρατιωτικά λύκεια και υποχρεωτική στράτευση γυναικών

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε τα σχέδια για στρατιωτικά λύκεια και υποχρεωτική στράτευση των γυναικών κωμικοτραγικά και επικίνδυνα. Προωθούν μια στρατιωτικοποίηση από την παιδική/νεανική ηλικία και μια «ισότητα» ανδρών-γυναικών στον μιλιταρισμό, αντί για ενίσχυση της δημοκρατικής κουλτούρας και της κοινωνικής υπευθυνότητας του προσωπικού στο στρατό και στην αστυνομία μέσω της εκπαίδευσης και της γενικής μόρφωσής του.  Συνυπογράφουμε την σχετική έκκληση της γυναικείας οργάνωσης ΜΩΒ, στηρίζοντας το δημοκρατικό αίτημα και την ευρωπαϊκή πρακτική της προώθησης κατάργησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και για τα δύο φύλα.

Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια και την ειρήνη

Θεωρούμε ότι πρέπει να συζητηθεί σοβαρά και να προωθηθεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την ασφάλεια και την ειρήνη που να μην βασίζεται αποκλειστικά σε στρατιωτικά μέσα. Θα θέλαμε να προωθηθεί η συνεργασία των στρατών των κρατών μελών της ΕΕ στο πλαίσιο όμως μετάβασης προς έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό χωρίς υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, που θα τελεί υπό τον έλεγχο των κοινοβουλίων και του ευρωκοινοβουλίου, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθούν άμεσα κατά 50% οι τεράστιες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες που φτάσανε τα 386 δις δολάρια το 2014. Τα χρήματα που θα απελευθερωθούν σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να  διατεθούν για κοινωνικές πολιτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες που υποφέρουν από φτώχια και ανεργία.