20 Δεκεμβρίου 2013

Δήλωση Ν. Χρυσόγελου για επαναφορά από την κυβέρνηση της φορολογικής ασυλίας offshore εταιριών

«Λεφτά φαίνεται υπάρχουν για να αποφασίζει η κυβέρνηση να χαρίσει …εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους για  όσους έχουν περιουσίες ή ακίνητα σε offshore εταιρίες, και μάλιστα να χαρίσει αναδρομικά και όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από 1.1.2010. Με …αποφασιστικότητα η κυβέρνηση δεν διστάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21/5/2013, που ζητάει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της φοροαποφυγής και της φορολογικής ασυλίας. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την φτωχοποίηση σημαντικού τμήματος των Ελλήνων πολιτών και την κατάρρευση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας και παρά τις διαρκείς ανακοινώσεις για υποτιθέμενη προσπάθεια συγκέντρωσης φόρων και εξορθολογισμού της κατανομής των φορολογικών βαρών, η Κυβέρνηση βρίσκει το …θάρρος και τον …χρόνο να φέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξη-εξαίρεση (άρθρο 33 ν/σ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων) που επαναφέρει τις offshore εταιρίες σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η φοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή έχουν αυξηθεί σημαντικά και σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζουν το 1 τρις ευρώ ετησίως, περισσότερο δηλαδή από τον συνολικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια, την περίοδο δηλαδή 2014-2020. Οι Ευρωβουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία είχαν ψηφίσει την  Έκθεση για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαπάτης και των φορολογικών παραδείσων (Kleva Kekus, A7-0162/2013)» [1] κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την Τρίτη 21 Μαΐου, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαπάτης και των φορολογικών παραδείσων είναι ζωτικό θέμα για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη.  Με την απόφαση και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ης Μαΐου 2013 δόθηκε ώθηση στις προσπάθειες.

«Οι Πράσινοι έχουμε κάνει πολύ μεγάλη εκστρατεία ζητώντας ουσιαστική κινητοποίηση της ΕΕ απέναντι στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Είχαμε μάλιστα παρουσιάσει στην ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, τον Ιανουάριο 2013, ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Φορολογία - μια πρόσκληση για δράση για την ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική, που καθορίζει τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής: http:// tinyurl.com /

Σήμερα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, περισσότερο από κάθε προηγούμενη περίοδο, οι πολίτες κατανοούν την ανάγκη δίκαιης και καθολικής φορολόγησης ώστε να ελαφρυνθούν αυτοί που πληρώνουν υπερβολικά πολλά ενώ έχουν υπερβολικά λίγα. Δεν μπορούν πλέον να γίνονται αποδεκτές πρακτικές φορολογικών παραδείσων, ούτε ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Η διακριτική φορολογική μεταχείριση και η ανοχή στην φοροαποφυγή αποτελούν εμπόδια στη λειτουργία της οικονομίας, δημιουργούν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, προκαλούν συρρίκνωση στα κονδύλια για κοινωνική πολιτική, είναι ανάχωμα στην επιτυχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, προκαλούν τη λήψη όλο και πιο επώδυνων μέτρων σε βάρος κυρίως αυτών που είναι συνεπείς», κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Last modified on Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 23:24