11 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Ενημερωτική εκδήλωση

 

Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση

Υπάρχουν λύσεις που είναι ταυτοχρόνως προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος και της δημοσιονομικής εξυγίανσης;

 

 

 

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, στις 19:00, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

 

 

Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια, κατοικία και ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν λύσεις που είναι ταυτοχρόνως προς όφελος του πολίτη, του περιβάλλοντος και της δημοσιονομικής εξυγίανσης;» οργανώνει το γραφείο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 7.00μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

 

Είναι κοινή διαπίστωση πλέον ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να θερμανθούν επαρκώς. Η ενεργειακή φτώχεια αυξάνεται κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης των εισοδημάτων. Μαζί, όμως, εντείνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις και στο εσωτερικό των κατοικιών, η δημόσια υγεία μας τίθεται σε κίνδυνο αλλά και τα δάση και τα λιγοστά αστικά πάρκα μας λεηλατούνται. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανενημέρωτοι για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και τις εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης και το κόστος τους. 

 Δυστυχώς ο δημόσιος διάλογος γύρω από το θέμα έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό δίλημμα:       «επιστροφή στο πετρέλαιο ή προσαρμογή στην «πραγματικότητα» της αιθαλομίχλης;» τη στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν εδώ και δεκαετίες το ζήτημα της θέρμανσης μακριά από τέτοιου είδους διλήμματα και με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τις τοπικές και εθνικές τους οικονομίες.

Το μεγάλο ζητούμενο εξακολουθεί να είναι η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής  καθώς και η σωστή και πλήρης ενημέρωση των πολιτών. Με στόχο να ξεκινήσει ο διάλογος προς αυτή την κατεύθυνση, οι Οικολόγοι Πράσινοι εντάσσουν το θέμα στην εκστρατεία τους για την ενέργεια και τη θέρμανση, μία από τις κεντρικές πανελλαδικές εκστρατείες που έχουν προγραμματίσει για το 2013 με ποικίλες δράσεις και παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Νομαρχιακή Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλονίκης και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου, 7.00-9.00 μ.μ.

 

Τις θέσεις τους θα αναπτύξουν οι:

 

  • Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και πολιτική ανευθυνότητα: Υπάρχει σωτηρία;»
  • Χρήστος Δουλκερίδης, Υπουργός Κατοικίας στην Κυβέρνηση της Περιφέρειας Βρυξελλών, στο Βέλγιο (Secrétaire d'État bruxellois chargé du Logement et du SIAMU. Ministre-Président de la Commission communautaire française chargé de l'Enseignement, du Tourisme, du Budget et des Relations internationale) και μέλος των Πράσινων της Βαλωνίας (Ecolo).
  • Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για την ενέργεια και το κλίμα στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, με θέμα "Από το επίδομα θέρμανσης στην ανάπτυξη μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα"
  • Ξενοφών Ζήσης, ειδικός σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με θέμα "Το τέλος της εποχής του πετρελαίου στη θέρμανση κτιρίων" και ανάλυση πρακτικών για τις οικονομικότερες και περιβαλλοντικά πρόσφορες μεθόδους θέρμανσης και δροσισμού κατοικιών.

 

 

 

 

Last modified on Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 18:59