24 Οκτωβρίου 2012

«Μη σπαταλάτε το χρόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Παρέμβαση της Ρεμπέκκα Χαρμς στο Ευρωκοινοβούλιο 

 

 
 
«Η μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης έχει αποτύχει, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης» υποστήριξε η συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκκα Χαρμς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Kορυφής.
 
Η Ρεβέκκα Χαρμς επικαλέστηκε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία αποδεικνύουν ότι η πολιτική αμιγούς και αυστηρής λιτότητας δεν μπορεί να εξυγιάνει ούτε καν τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, ακολουθώντας την ίδια αδιέξοδη προσέγγιση τα ελλείμματα αυξάνονται, ενώ η ανεργία - κυρίως ανάμεσα στους νέους - εξαπλώνεται πλέον σε όλη την Ευρώπη. Όπως ανέφερε σχετικά: «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την οικονομική ανάκαμψη. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι έχει αποτύχει η μέχρι τώρα πολιτική».
 
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι να μη σπαταληθεί ο χρόνος τον οποίο η Ευρώπη κερδίζει με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ενώ η κρίση αποκτά μετά από τη φάση της πλήρης όξυνσής της, τα χαρακτηριστικά χρόνιας κατάστασης. «Σας παρακαλώ να μη σπαταλάτε το χρόνο. Το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία, προκειμένου όχι μόνο να λάβει σάρκα και οστά η τραπεζική ένωση, αλλά και για να υλοποιηθούν οι άλλοι δύο πυλώνες αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης: η διασφάλιση των καταθέσεων και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των τραπεζών μέσα από δημοκρατικά ελεγχόμενες διαδικασίες» τόνισε η Ρεβέκκα Χαρμς.
 
Παράλληλα, συνδέοντας την πρόσφατη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης με τη σημερινή ευρωπαϊκή κατάσταση, η κ. Χαρμς χαρακτήρισε το βραβείο ως δήλωση αναγνώρισης του μεγάλου ευρωπαϊκού εγχειρήματος, αλλά και έκκληση για εντονότερες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρόλα αυτά, όπως είπε, οι υψηλές προσδοκίες από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής δεν επιβεβαιώθηκαν. «Η Ευρώπη 2020 σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Ολάντ πρέπει να εξηγήσουν τι προτίθεται να κάνουν προκειμένου η πολιτική ένωση να προχωρήσει», ανέφερε σχετικά η συμπρόεδρος των Πρασίνων.  
 
Η Ρέβεκκα Χαρμς, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και άλλοι 26 πράσινοι ευρωβουλευτές, πολλοί πράσινοι βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων, ίσως κάποιοι από τους πράσινους υπουργούς και πάνω από 350 στελέχη των πράσινων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν 8-11 Νοεμβρίου στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης στην ελληνική κοινωνία στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, να συναντηθούν με ελληνικούς φορείς και πολίτες, να συζητήσουν για την κοινωνική Ευρώπη και τις πράσινες προτάσεις εξόδου από την κρίση.
 
Στο κεντρικό πάνελ συζήτησης, ανοικτό στο ευρύτερο κοινό, με θέμα “Πράσινες λύσεις για την κρίση” την Παρασκευή 9/11, ώρα 10.00 θα συμμετάσχουν οι: Ρεββέκα Χαρμς, Ντάνυ Κον Μπεντίτ – συμπρόεδροι της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και – πιθανώς – ο Πασκάλ Κανφά πράσινος υπουργός ανάπτυξης της Γαλλίας.
 
Παρακολουθήστε τη γενικότερη συζήτηση εδώ.
 

 

Last modified on Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 19:30