06 Ιουλίου 2011

Δήλωση συμπαράστασης σε διωκόμενο αντιρρησία συνείδησης

Αφορά τη δίωξη του Μουράτ Κανατλί, γεν.γραμματέα του Κόμματος Νέας Κύπρου

Δήλωση συμπαράστασης προς τον Τουρκοκύπριο ακτιβιστή και πολιτικό Μουράτ Κανατλί, για τη δίωξη που αντιμετωπίζει ως αντιρρησίας συνείδησης, έστειλε σήμερα ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο Μουράτ Κανατλί, γενικός γραμματέας του Κόμματος Νέας Κύπρου (YKP)  που συνεργάζεται στενά με το Πράσινο Κόμμα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, επρόκειτο σήμερα να δικαστεί σε «τουρκοκυπριακό στρατιωτικό δικαστήριο» για την άρνησή του να συμμετάσχει στα ετήσια γυμνάσια που επιβάλλονται για όλους τους εφέδρους της

τουρκοκυπριακής κοινότητας.

 

Ολόκληρη η δήλωση του Μιχάλη Τρεμόπουλου είναι η ακόλουθη:  

«Για εμάς τους Πράσινους, η άρνηση στράτευσης για λόγους συνείδησης δεν αποτελεί μόνο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και ενεργή συνεισφορά στην οικοδόμηση της ειρήνης. Ιδιαίτερα σε περιοχές με προβλήματα, όπως η Κύπρος που συνεχίζει να πληρώνει βαρύ τίμημα στην παράλογη κληρονομιά των εθνικισμών και στο μιλιταρισμό, η χειρονομία του Μουράτ Κανατλί να αρνηθεί τη συμμετοχή του σε στρατιωτικά γυμνάσια είναι μια πράξη γενναιότητας και εντιμότητας. Δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης αρκετά χρόνια μετά το τέλος της βασικής στρατιωτικής του εκπαίδευσης και τείνοντας το χέρι προς τους αντιμιλιταριστές της υποτιθέμενης «αντίπαλης» πλευράς, των Ελληνοκύπριων, επιτελεί μια πράξη ευθύνης προς τις αξίες της ειρήνης, της μη βίας, της συμφιλίωσης, της βιωσιμότητας, αλλά και προς την ευρωπαϊκή προοπτική τόσο του υπολειπόμενου τμήματος της Κύπρου όσο και της Τουρκίας.

Ανάλογη χειρονομία έχω κάνει και εγώ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980, δηλώνοντας αντιρρησίας μετά την εκπλήρωση της θητείας μου, σε μια εποχή που το ελληνικό κίνημα των αντιρρησιών συνείδησης έκανε τα πρώτα του βήματα. Βαθιές αλλαγές έχουν προχωρήσει από τότε, καθώς η αντίρρηση συνείδησης αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως ανθρώπινο δικαίωμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ενώ η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία διατηρείται πλέον σε ελάχιστες μόνο ευρωπαϊκές χώρες.  

Υπάρχουν όμως πλήθος βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, όπως δείχνει και η σημερινή  διαδικασία κατά του Μουράτ Κανατλί. Από τα πιο προφανή, είναι να σταματήσουν να υπάγονται οι αντιρρησίες συνείδησης στη δικαιοδοσία στρατιωτικών δικαστηρίων, που εξ ορισμού αδυνατούν να κατανοήσουν και να αποτιμήσουν νηφάλια τα κίνητρα ατόμων που αντιτίθενται στο μιλιταρισμό.

Το Μουράτ Κανατλί, είχα τη χαρά να τον γνωρίσω και προσωπικά, σε μια από τις επισκέψεις μου στην Κύπρο ως Πράσινος ευρωβουλευτής. Από το Στρασβούργο, όπου πρέπει να βρίσκομαι για την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την ελπίδα ότι η δίωξή του θα σταματήσει. Στην περίπτωσή όμως που θαρραλέοι άνθρωποι όπως αυτός αντιμετωπίσουν την προοπτική φυλάκισης, θα κάνω τα πάντα για να κινητοποιηθούν και οι  άλλοι Πράσινοι ευρωβουλευτές και να δείξουμε σε όλους ότι κάθε δίωξη αντιρρησιών συνείδησης αποτελεί κατευθείαν πλήγμα στις βασικές ευρωπαϊκές μας αξίες».

 

                                                                            Στρασβούργο 5 Ιουλίου 2011

                                                                                Μιχάλης Τρεμόπουλος

                                                                    Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 22:43