parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΑΡΘΡΑ http://chrysogelos.gr Mon, 16 Dec 2019 09:16:31 +0200 el-gr Προϋπολογισμός της ΕΕ 2014-2020: H χαμένη ευκαιρία. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3532-eu-budget-2014-2020-a-kick-of http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3532-eu-budget-2014-2020-a-kick-of
 του Ν. Χυρσόγελου

Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τις έντονες αντιπαραθέσεις για το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (κυβερνήσεις), τελικά στις 19 Νοεμβρίου 2013 κάμφθηκαν οι αντιστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), λόγω της υπαναχώρησης χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών και δημοκρατών, με αποτέλεσμα να δεχθεί έναν κακό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, που στερείται οράματος και δυνατοτήτων.

 Με την ομόφωνη ψήφιση στις 2 Δεκεμβρίου 2013 από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ)[1], έχουμε έναν προϋπολογισμό ανεπαρκή και άτολμο σε θέματα ενίσχυσης της απασχόλησης, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας. Κατά την επόμενη δημοσιονομική περίοδο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνεχίσει να εστιάζει σε παλαιές και ξεπερασμένες προτεραιότητες, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και επιτακτικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της Ευρώπης και των πολιτών της. Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιδοτεί υπερβολικά ένα κακό μοντέλο γεωργίας και να υποχρηματοδοτεί την εκπαίδευση, την έρευνα, τη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, την οικολογική καινοτομία και τη βιώσιμη γεωργία. Επί της ουσίας, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ 2014-2020 αποτελεί τη χαμένη ευκαιρία της Ένωσης να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, της απασχόλησης, της έρευνας και της καινοτομίας.
 
Τα δυόμισι τελευταία χρόνια δόθηκαν σημαντικές μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο που, όμως, δεν αποτυπώνονται στην τελική συμφωνία. Το ΕΚ υιοθέτησε την αρχική του θέση με την έκθεση SURE τον Ιούνιο 2011. Τον Οκτώβριο 2012 ενέκρινε μια ενδιάμεση έκθεση για τον καθορισμό των βασικών στόχων του σχετικά με το ΠΔΠ και στη συνέχεια, όταν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν το Φεβρουάριο 2013 δεν ήταν σύμφωνα με τη θέση του ΕΚ, το τελευταίο απέρριψε τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2013[2]. Όμως τον Ιούνιο 2013, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Προεδρεύοντα της Ένωσης (περίοδος  Ιρλανδικής Προεδρίας)  για το τελικό κείμενο πριν τις διαβουλεύσεις με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους εκπροσώπους τους. Τελικά, τον Ιούλιο 2013, οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και Φιλελεύθεροι, υπερψήφισαν την εν λόγω πολιτική συμφωνία, αποδεχόμενοι τις δραστικές περικοπές που επέβαλε το Συμβούλιο.
 
Επιπλέον, στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου οι ευρωβουλευτές υποχρεώθηκαν με μεθοδεύσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να αποδεχτούν και την «μακροοικονομική αιρεσιμότητα», δηλαδή την τιμωρία χωρών και ιδιαίτερα περιφερειών και φορέων στις περιπτώσεις αποτυχίας των κυβερνήσεων να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς να επιτραπεί να ψηφιστεί η τροπολογία των Πράσινων που ζητούσε την καταψήφιση του άρθρου που επέβαλε την μακροοικονομική αιρεσιμότητα.
 
Η υποχώρηση του ΕΚ αναφορικά με το ΠΔΠ προβληματίζει σχετικά με το ρόλο του στην προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, τουλάχιστον με την παρούσα σύνθεσή του και ισορροπία δυνάμεων. Με την καταψήφιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού εκ μέρους των Πράσινων και τις δύο φορές, αποδεικνύουμε ότι ως πολιτική δύναμη με συνοχή και αξίες παραμένουμε σταθεροί σε θέματα αλληλεγγύης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κοινωνιών που βιώνουν την κρίση, των ανέργων, όσων βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, των νέων. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για τις κυβερνήσεις, ακόμα και αυτές των χωρών της κρίσης, ούτε για τις μεγάλες πολιτικές ομάδες του ΕΚ.
 
Γιατί οι Πράσινοι καταψηφίσαμε τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020

O κανονισμός που διέπει το ΠΔΠ εγκρίθηκε με 537 ψήφους υπέρ, 126 κατά και 19 αποχές και η διοργανική συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου, ΕΚ και Κομισιόν που τον συνοδεύει και καθορίζει τους κανόνες και τις διαδικασίες της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού, εγκρίθηκε με 557 ψήφους υπέρ, 118 κατά και 11 αποχές.
 
Η ομάδα των Πράσινων καταψήφισε και τις δύο φορές στο ΕΚ τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς η τελική συμφωνία αφήνει από ελάχιστα έως κανένα περιθώριο να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση λιτότητας, αστάθειας, αβεβαιότητας και κοινωνικής αδικίας. Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός 2014-2020 θα είναι σε πραγματικούς όρους μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο της προηγούμενης περιόδου 2007-2013, τη στιγμή που πολλά κράτη μέλη έχουν μειωμένους εθνικούς προϋπολογισμούς και η κρίση και η ανεργία εκτοξεύονται.
 
Η ΕΕ θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε έναν προϋπολογισμό χωρίς όραμα για τα επόμενα επτά χρόνια. Απουσιάζει οποιαδήποτε φιλοδοξία να συμβάλει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός στην αντιμετώπιση των πολιτικών λιτότητας, την αναθέρμανση της  οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.
 
Ένας επιπρόσθετος λόγος που μας οδήγησε να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό είναι η μη παροχή επαρκών και δεσμευτικών προβλέψεων αναφορικά με τους ίδιους πόρους, τη ρήτρα αναθεώρησης και τη δημοσιονομική ευελιξία.
 
Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι και το ζήτημα της «μακροοικονομικής αιρεσιμότητας». Η Ελληνική και οι άλλες 27 κυβερνήσεις συμφώνησαν αν αποτυγχάνουν οι ίδιες αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, να τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες και να χάνεται το δικαίωμα χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Με μεθοδεύσεις στην Ολομέλεια του Νοεμβρίου πέρασε χωρίς δυνατότητα συζήτησης στο ΕΚ η επίμαχη διάταξη και δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία η σχετική τροπολογία που είχαμε καταθέσει οι Πράσινοι να αφαιρεθεί το άρθρο 21 (6) από το κείμενο των κοινών διατάξεων  για όλους τους  Κανονισμούς των Ευρωπαϊκών Ταμείων.
 
Τι προβλέπει ο κανονισμός για το ΠΔΠ 2014-2020

Το ΠΔΠ καθορίζει τα ετήσια ανώτατα όρια ανά κατηγορία δαπανών και τα ετήσια ανώτατα όρια πληρωμών, που είναι και το μέγιστο ποσό των πιστώσεων που μπορούν να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.
 
1 . Ύψος προϋπολογισμού

O συνολικός προϋπολογισμός για τα επόμενα έτη είναι 960 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και 908,4 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Αναλυτικότερα, τα 960 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις αντιστοιχούν σε μείωση 85,3 δισ. ευρώ (σχεδόν -9%) σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής, ποσό που αντιστοιχεί σε ακριβώς 1,00 % του ΑΕΕ της Ένωσης, ενώ  το ποσό των 908,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές αντιπροσωπεύει 91,2 δισ. περικοπή (-9,1%) σε σύγκριση με την πρόταση της Επιτροπής, που αντιστοιχεί σε 0,95 % του ΑΕΕ της Ένωσης.
 
2 . Ρήτρα ενδιάμεσης αναθεώρησης

Σύμφωνα με την τελική συμφωνία, προβλέπεται η εισαγωγή «ρήτρας αναθεώρησης», βάσει της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προβεί το 2016 σε αναθεώρηση της λειτουργίας του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης στο Συμβούλιο. Ομοφωνία, όμως, σημαίνει ότι η αναθεώρηση θα εξαρτηθεί από το βέτο χωρών που παραδοσιακά είναι αντίθετες στον αυξημένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
3 . Ευελιξία

Η τελική συμφωνία βελτιώνει ελαφρώς την ευελιξία στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε σύγκριση με το τρέχον ΠΔΠ, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο συντηρητική και ασθενέστερη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Δεδομένης της περιορισμένης ευελιξίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επιτευχθούν τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια του ΠΔΠ.
 
4 . Ίδιοι πόροι

Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν περίπου κατά 70% στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να έχουν ιδιαίτερα αυξημένο ρόλο. Χωρίς σημαντικούς ίδιους πόρους και αύξηση του ύψους του προϋπολογισμού, η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις, όπως η σημερινή, και μελλοντικές προκλήσεις. Η συμφωνία προβλέπει μη δεσμευτικό γραπτό αίτημα σχηματισμού ομάδας υψηλού επιπέδου, η οποία θα υποβάλει δύο εκθέσεις για τους ίδιους πόρους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για νομοθετική πρόταση της Κομισιόν, με προοπτική να τεθεί σε ισχύ μετά το 2020.
 
Δυστυχώς, παρότι ήταν η πρώτη φορά που το ΕΚ είχε συν-αποφασιστικό ρόλο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές έδωσαν τελικά τη συναίνεσή τους σε έναν μη φιλόδοξο, δυσκίνητο και οπισθοδρομικό προϋπολογισμό, που δεσμεύσει την ΕΕ για τα επόμενα επτά έτη, εξαιτίας της αλλαγής στάσης των μεγάλων πολιτικών ομάδων στο ΕΚ και των ασφυκτικών πιέσεων των κυβερνήσεων.

______________________________________

[1]  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ecofin/139831.pdf

[2]  http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20130312IPR06440/html/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8B%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%95-%CE%A4%CE%BF-%CE%95%CE%9A-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85

 

_________________________________________________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 12/12/2013

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Thu, 12 Dec 2013 13:27:58 +0200
Κοινωνική Οικονομία και δημοκρατία στην οικονομία http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3501-social-economy-and-democracy-in-the-economy http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3501-social-economy-and-democracy-in-the-economy

του Ν. Χρυσόγελου

Την εποχή της οικονομικής αστάθειας, της κοινωνικής αδικίας, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής και επισιτιστικής φτώχιας, ένα εναλλακτικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης αναδύεται ως μέρος της λύσης από τα κάτω: η κοινωνική οικονομία.

 
Επιδιώκοντας την ανάπτυξη ενός συστηματικού διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, ένα σύνολο φορέων συν-διοργανώσαμε, για δεύτερη χρονιά, το τριήμερο συνέδριο κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων,  στην Αθήνα, 22-24 Νοεμβρίου 2013. Στόχος του διήμερου συνεδρίου που παρακολούθησαν πολλοί, ήταν η ανάπτυξη των συνεταιρισμών, της συνεργατικής δράσης και  των κοινωνικών επιχειρήσεων ως μέρος της λύσης απέναντι στην κρίση, ως μία εναλλακτική και βιώσιμη στρατηγική μεταξύ κρατισμού και ιδιωτικής κερδοσκοπικής οικονομίας.

Το σεμινάριο, την τρίτη μέρα «Χτίζοντας βιώσιμες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις», είχε ως στόχο να προσφέρει στους 140 περίπου συμμετέχοντες την ευκαιρία να επιμορφωθούν και να εξοικειωθούν με ζητήματα δημιουργίας, λειτουργίας και δικτύωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. 

Αναλύθηκαν θέματα δημιουργίας δυναμικής ομάδας, επιλογής  νομικής μορφής, εξασφάλισης μέσα από εναλλακτικές και όχι μόνο δυνατότητες πόρων για τη βιωσιμότητα της προσπάθειας αλλά και ενίσχυσης των συνεργασιών από τα κάτω και της δικτύωσης σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και θεματικό επίπεδο.
Η συμμετοχή και ανταπόκριση των πολιτών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον και την αναγκαιότητα του τρίτου τομέα, ιδίως σε περιόδους κρίσης, καθώς η κοινωνική οικονομία αποτελεί ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να αναζωογονήσει τομείς της οικονομίας, οδηγώντας τους προς περισσότερο κοινωνική, πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι πολυάριθμων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλη τη χώρα και των σημαντικότερων ευρωπαϊκών δικτύων και ομοσπονδιών κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικά στελέχη κι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.chrysogelos.gr βίντεο με όλες τις ομιλίες των συμμετεχόντων εκπροσώπων φορέων από πολλές περιοχές της χώρας και της υπόλοιπης Ευρώπης)
 
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο βασικές ενότητες: τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας και τις μελλοντικές προκλήσεις.
 
Η σημασία της κοινωνικής οικονομίας
Η σημασία της κοινωνικής οικονομίας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο πανευρωπαϊκά. Οι καλές πρακτικές σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα υπολογίσιμο και αποτελεσματικό οικονομικό τομέα, που αποφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις τοπικές κοινωνίες και το γενικό σύνολο. 
 
Ο κοινωνικός συνεταιριστικός τομέας στην Ευρώπη απασχολεί περισσότερο από 11 εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο παρέχει 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας ανταποκρίνεται επιπροσθέτως στον στόχο της ποιότητας των θέσεων εργασίας. Ο γυναικείος συνεταιρισμός Σύρου “Το Καστρί”, ο καταναλωτικός συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης “BiosCoop”, ο “Μίτος της Αριάδνης” με έδρα τη Νάξο, οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ “Ευφραίνην” και Ιπποκρατικός Κήπος στην Κω είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο και απέδειξαν τη συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στη μείωση της ανεργίας ή και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.
 
Η ανάπτυξη του τρίτου τομέα της οικονομίας μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των τεράστιων κοινωνικών και περιβαλλοντικών ελλείψεων. Η μείωση των εισοδημάτων μπορεί να εξισορροπηθεί, σε ένα βαθμό, από την αναβάθμιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών, παρεχόμενων από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου και το Κοινωνικό Φροντιστήριο Χαλανδρίου, το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, η Κίνηση 136 που παρουσιάστηκαν στο τριήμερο συνέδριο αποτελούν πρωτοβουλίες πολιτών που απαντούν στην βαθιά κρίση ή και στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημόσιων αγαθών (νερό) ή την αδυναμία των γονιών να πληρώνουν φροντιστήρια ή παιδικούς σταθμούς.
 
Όπως συζητήθηκε σε ειδική ενότητα, οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν, επίσης, να προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης σε ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν, σήμερα πιο έντονα από ποτέ, τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 
Μέσα από τα παραδείγματα του ενεργειακού συνεταιρισμού Βελγίου Ecopower, της ενεργειακής συνεταιριστικής Καρδίτσας και του Ενεργειακού και Αναπτυξιακού Συνεταιρισμού Σίφνου συζητήθηκε το κρίσιμο ζήτημα της παραγωγής, διαχείρισης και διανομής ενέργειας και ο ρόλος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον απαραίτητο ενεργειακό ανασχεδιασμό.
 
Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται, επίσης, ο τομέας των συνεταιριστικών τραπεζών. Μέσα από την παρουσίαση των παραδειγμάτων της Ηθικής Τράπεζας Ιταλίας και των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας και Καρδίτσας, αναδείχθηκε ο διαφορετικός ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες σε σχέση με τις συστημικές τράπεζες όχι μόνο στα θέματα ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας . Οι συνεταιριστικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις συστημικές, διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των πόρων τους στην τοπική οικονομία και τις κοινωνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιπλέον μπορούν να καλύψουν το κενό χρηματοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.
 
Συνολικά, η κοινωνική οικονομία είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και να αναζωογονήσει τομείς της οικονομίας, κατευθύνοντας τους προς περισσότερο κοινωνική, πράσινη και βιώσιμη κατεύθυνση, όπως αναδείχθηκε μέσα από πολλά ευρωπαϊκά αλλά και τοπικά παραδείγματα .
 
Μελλοντικές προκλήσεις
Η πορεία που ακολουθήσαμε επί δεκαετίες ως χώρα αποδείχθηκε αδιέξοδη. Από την άλλη, οι πολιτικές της Τρόικα και των κυβερνητικών σχημάτων από τη στιγμή ένταξης της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες, αλλά και αναποτελεσματικές. Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, η κοινωνική οικονομία αποτελεί μέρος της εναλλακτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση.
 
Από την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και υλικών, την παραγωγή και διάθεση αγαθών, έως την παραγωγή ενέργειας και τις κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας, αποδεικνύεται ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι ουτοπική και ανέφικτη, αλλά αντιθέτως είναι αποτελεσματική, αποφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη και λειτουργεί ευεργετικά για τις χώρες που την έχουν υιοθετήσει και αναπτύξει.
 
Πέρα από την κεντρική χάραξη της πολιτικής στην Ελλάδα, που αναμφισβήτητα έχει πολλές ανεπάρκειες και χρειάζεται δημιουργικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις είναι θέμα επιβίωσης να αναπτύξουμε νέες κοινωνικές δομές σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες “από κάτω”. Μόνο με οργανωμένη πρωτοβουλία των πολιτών και της κοινωνίας θα αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Χρειάζονται νέες μορφές συμμετοχικής, δημοκρατικής διακυβέρνησης και αξιοποίηση των πρωτοβουλιών αυτορρύθμισης.
 
Το μοντέλο αυτό οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης δεν θα πρέπει να είναι μία ευκαιριακή προσέγγιση, αλλά προσωπική, συλλογική και πολιτική επιλογή. Η κοινωνική οικονομία δεν είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το κόστος εργασίας ή το κόστος για το κράτος, είναι ένας τρόπος να οργανώσουμε καλύτερα την παραγωγή, να εισαγάγουμε τη δημοκρατία στην οικονομία και ταυτοχρόνως να συνδέσουμε την οικονομία με κοινωνικούς και οικολογικούς στόχους.
 
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που σχηματίζονται να δικτυώνονται μεταξύ τους και να προστατεύουν αποτελεσματικά και από τα κάτω τις βασικές αρχές του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος, δημιουργώντας ένα τείχος προστασίας απέναντι σε πελατειακές αντιλήψεις, φαινόμενα διαφθοράς και αποτυχίες κ\λόγω κακού σχεδιασμού και έλλειψης τεχνογνωσίας. Ενδεικτικό είναι το γερμανικό μοντέλο αλλά και η αυτό-οργάνωση σε πολλές χώρες, που δημιουργούν δικούς τους μηχανισμούς προστασίας, εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και ελέγχου, ώστε πράγματι καμία προσπάθεια να μην μπορεί να δυσφημίσει την κοινωνική συνεταιριστική οικονομία. Η Ελλάδα χρειάζεται πολύ περισσότερο να αναπτύξει από τα κάτω αυτή τη μορφή οργάνωσης, γιατί δυστυχώς στη συνείδηση του κόσμου οι συνεταιρισμοί του παρελθόντος συνδέονται, σε σημαντικό βαθμό,  με φαινόμενα διαφθοράς, σπατάλης και πελατειακών σχέσεων.
 
Κρίσιμο, τέλος, είναι το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων. Χρειάζονται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (λίγα χρήματα από πολλούς, συνεργασία με οικολογικά funds, συνεταιριστικές τράπεζες) που θα συμπληρώσουν ήδη υπάρχοντες, αλλά ανεπαρκείς, ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θα καλύψουν το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι συνεταιριστικές τράπεζες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Θα πρέπει, όμως, να αρθούν όλα τα εμπόδια που δημιουργούν διακρίσεις εις βάρος της κοινωνικής οικονομίας και των συνεταιρισμών, και σε αυτή την κατεύθυνση έχω καταθέσει και προσωπικά τροπολογίες σε έκθεση για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της οικονομίας που συζητιέται αυτό τον ακιρό στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και μπορεί να αξιοποιηθεί έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της κοινωνικής συνεταιριστικής οικονομίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Οι τομείς της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα πρέπει με τρόπο δίκαιο και σε ισότιμη βάση, σε σχέση με άλλες μορφές οικονομικής επιχειρηματικότητας, να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της  περιόδου 2014-2020. Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία, όχι η ευρωπαϊκή, δημιουργεί διακρίσεις απέναντι στον τρίτο τομέα, αποκλείοντας συνεταιρισμούς από διαγωνισμούς (πχ για το νερό της Θεσσαλονίκης) ή πρόσβασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς καν να εξετάζεται ο φάκελος. .
 
Αν θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε τα κρίσιμα ζητήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τρίτου τομέα στη χώρα σε ορισμένες προτάσεις, αυτές θα ήταν:

·       Θέσπιση υποστηρικτικού πλαισίου για την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
·       Ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου που διέπει την κοινωνική οικονομία, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις νομικές μορφές, όχι μόνο τις ΚΟΙΝΣΕΠ
·       Άρση των εμποδίων αναφορικά με τη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία
·       Θέσπιση φορολογικών και οικονομικών κινήτρων για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις,
·       Δικτύωση από τα κάτω των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και δημιουργία εσωτερικών συμβουλευτικών και ελεγκτικών μηχανισμών,
·       Αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και βιωσιμότητας που δεν εξαρτούν την επιτυχία των εγχειρημάτων από κρατικούς πόρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε θέματα κοινωνικής ένταξης ή άλλες κοινωνικές υποδομές  και υπηρεσίες απαλλάσσεται το κράτος από τις υποχρεώσεις του.

 

___________________________________________

Το άρθρο του Ν. Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις  2/12/2013

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Mon, 02 Dec 2013 11:52:37 +0200
Με πρωτοβουλία μας οι πολιτικές της τρόικα αξιολογούνται! http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3470-troika-accountable http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3470-troika-accountable

Οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα θα αξιολογηθούν από το Ευρωκοινοβουλίο μετά από πρωτοβουλία των Πράσινων. Ήδη η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ξεκίνησε, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού Πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ διαδικασία “ακρόασης” με πρόσκληση εκπροσώπων της τρόικα, οικονομολόγων αλλά και άλλων φορέων. Η διαικασία θα καταλήξει σε έκθεση που θα κατατεθεί πριν τον Μάιο 2014 στη Σύνοδο των Προέδρων των πολιτικών ομάδων.

Παρόμοια πρόταση έχω καταθέσει και εγώ, στις 7 Νοεμβρίου, για να ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου είμαι Αντιπρόεδρος, με στόχο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των προωθούμενων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη. Έχω προτείνει να προσκληθεί η Τρόικα αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειών, οικονομολόγοι και κοινωνικοί φορείς.

Η πρωτοβουλία αυτή του Σβεν Γκίγκολντ και η δική μου πέρα από την προφανή σημασία της για τις κοινωνίες που βιώνουν την σκληρή λιτότητα, έχει κι άλλες σημαντικές διαστάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει των ευρωεκλογών. Οι Πράσινοι, αν και αντιπροσωπεύουμε περίπου το 7% του Ευρωκοινοβουλίου, αναλαμβάνουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου (κυβερνήσεις) υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην προσέγγιση των πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών υποθέσεων. Αν και πάνω από το 55% των ευρωβουλευτών ανήκουν σε κόμματα που συμμετέχουν σε κυβερνήσεις, το Ευρωκοινοβούλιο παραμένει ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο που έχει, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, την δική του αυτονομία και δυναμική και είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες από όσο πιστεύουν πολλοί.

Ενώ οι κυβερνήσεις και η Τροικα επιβάλλουν σκληρές πολιτικές λιτότητας που πλήττουν την κοινωνική συνοχή, εκτινάσσουν την ανεργία στα ύψη, περιορίζουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές, το Ευρωκοινοβούλιο έχει εντείνει την κριτική του σε αυτές τις πολιτικές. Με αποφάσεις του έχει επικρίνει το γεγονός ότι η Τρόικα είναι ένας θεσμός εκτός της “κοινοτικής μεθόδου”, δηλαδή εκτός της διαδικασίας συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Συμβουλίου, αφού ούτε οι πολιτικές της τρόικα ούτε τα άτομα που την στελεχώνουν έχουν περάσει από την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι σαφώς μια αντιδημοκρατική επιλογή, οι γραφειοκράτες αυτοί να δίνουν εντολές στις κυβερνήσεις. Επίσης, οι Πράσινοι έχουμε καταγγείλει ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται βρίσκονται σε αντίθεση με ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως για παράδειγμα η στρατηγική Ευρώπη 2020, που προβλέπει μείωση του αριθμού των φτωχών, αύξηση της απασχόλησης, ενίσχυση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουν οδηγήσει σε ένταση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών, όπως παραδέχεται έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, υιοθετώντας τροπολογίες που είχα καταθέσει εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων.

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, στην πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, οι γνωστοί στην Ελλάδα από τη συμμετοχή τους στο σχεδιασμό και παρακολούθηση του Ελληνικού προγράμματος Servaas Deroose της Κομισιόν / ECFIN και Klaus Masuch της ΕΚΤ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πολύ έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών αλλά και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις έγκυρων οικονομολόγων που για ακόμη μία φορά παρουσίασαν το αδιέξοδο των επιλογών της τρόικα και την ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη στρατηγική διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης.

Παρακολούθησα τη συζήτηση αυτή. Η εικόνα που έχει η τρόικα για την κατάσταση στις χώρες της κρίσης παραπέμπει στη Χώρα των Θαυμάτων. Δικαίως, οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση τόνισαν με δόση ειρωνείας, είναι η αλήθεια, ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν πέσει έξω χειρότερα και από τις προγνώσεις του καιρού. Οι ευρωβουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική στην τρόικα για την αποτυχία των σχεδίων, τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και λογοδοσίας, την επιβολή στις χώρες όρων και μέτρων που αποφασίζονται μόνο μεταξύ κυβερνήσεων, της Γεν. Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν και ΔΝΤ.

Αν η Κομισιόν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι αναγκαία για την υποστήριξη από την κοινωνία των αναγκαίων αλλαγών και ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει το αναγκαίο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και βιώσιμα συστήματα υγείας, δεν έχει παρά να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει στην Ελλάδα για να συζητήσει με τους φορείς και όχι μόνο με την κυβέρνηση τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός Μνημονίου Αναζωογόνησης της Οικονομίας, της Κοινωνικής Προστασίας, της Αναβάθμισης της Υγείας και της Αντιμετώπισης της Ανεργίας.

Διαβάστε περισσότερα:

[1]http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1980:troica_econ_ep&Itemid=75&lang=el

[2]http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1983:regi_troica&Itemid=75&lang=el

 

_______________________________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη στις 18/11/2014

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Tue, 19 Nov 2013 13:23:04 +0200
Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία και την καλή διατροφή http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3456-quality-agriculture http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3456-quality-agriculture

Ημερίδες στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

 

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

 

Το 5,5% των αγροκτημάτων καλλιεργούνται πλέον στην Ευρώπη βιολογικά (οικολογικά), αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιοκαλλιεργητές, ενώ το 30% των άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, θα ενισχύσουν τις πράσινες/οικολογικές καλλιέργειες.  Εκατομμύρια πολίτες ενισχύουν ή συμμετέχουν σε δράσεις για την «καλή γεωργία, καλή διατροφή» καθώς και σε μοντέλα «συνεργασίας παραγωγών αγροτικών προϊόντων και καταναλωτών» καθώς και σε σχήματα «κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας». Τριάντα ένας Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας -ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να μάθουν για αυτά, και άλλα ενδιαφέροντα, συμμετέχοντας  σε ένα διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με έλληνες από τις Βρυξέλλες που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.


Η αποστολή από την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για ενημέρωση, πληροφόρηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς και για ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών  κι ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στα θέματα της ποιοτικής γεωργίας, ιδιαίτερα της οικολογικής και της κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των δικτύων παραγωγών-καταναλωτών, της ποιοτικής διατροφής, της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης της υπαίθρου αλλά και της

ανάπτυξης αστικών κήπων.

Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε δυο ημερίδες:
Με θέμα " Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων»,  όπου συζητήθηκαν όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε έκθεση για την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας, την διατροφική ανασφάλεια, την κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου σε σχέση με την γεωργική πολιτική
Μια δεύτερη με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και αφορούσε θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, των δικτύων παραγωγών καταναλωτών, της προώθησης καλής διατροφής αλλά και συνεργασιών καταναλωτών – παραγωγών.
Εκτός από την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν να αναπτύξουν πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς και ενδιαφερόμενους σε θέματα προώθησης της ποιοτικής γεωργίας και καλής διατροφής,  ενδυνάμωσης κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και προσπαθειών κοινοτικά υποστηριζόμενης γεωργίας, καθώς και συνεργασιών με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση των εξαγωγών προϊόντων αλλά και να αποτελέσουν πρεσβευτές αυτών των πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο.

Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης.
Οι συμμετέχοντες στην αποστολή είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  ευρωπαϊκή ημερίδα με θέμα " Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης: Προς ένα πιο ευέλικτο σύστημα τροφίμων» όπου παρουσιάστηκε η μελέτη "Σίτιση της Ευρώπης σε περιόδους κρίσης", την οποία συνέταξε για τους πράσινους ο Pablo Servigne, γεωπόνος. Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο  Yves Cochet, ευρωβουλευτής των Πράσινων (Γαλλία), η Azul Valerie Thome, οργάνωση Food from the sky (Αγγλία), ο Jean - Pierre de Leener, βιο- καλλιεργητής, η Perrine - Hervé Gruyer, Ferme du Bec - Hellouin (Γαλλία), ο Olivier de Schutter, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, η Evelyne Huytebroek, υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Περιφέρειας των Βρυξελλών, ο Ν. Λεμπέσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή: εκπρόσωπος της ΓΔ Αγροτικής Πολιτικής, ο Martin Häuslin, βιοκαλλιεργητής και πράσινος ευρωβουλευτής (Γερμανία), μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου καθώς και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων (Ελλάδα).

Την επόμενη μέρα  παρακολούθησαν ημερίδα που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με θέμα "Ποιοτική Γεωργία και Ποιοτικά Τρόφιμα", με προσκεκλημένους ομιλητές από τη Κομισιόν, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, γεωργικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, καμπάνιες για την βιολογική γεωργία, τη σωστή διατροφή και την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).   
Η Caroline Pottier, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεν. Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Η ποιοτική και βιολογική γεωργία στην Ευρώπη - Σκέψεις για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ". Η κα Pottier εστίασε στη δυναμική του κλάδου της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη και στην αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης βιολογικών προϊόντων από 4 εκ. εκτάρια το 2000 σε περίπου 10 εκ. εκτάρια το 2011 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παρουσίασε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για τις οργανικές/βιολογικές καλλιέργειες μέσα από την αναθεώρηση της ΚΑΠ (30% των άμεσων ενισχύσεων σε "πράσινες" καλλιέργειες, νέο μέτρο ανάπτυξης της υπαίθρου για τη μετατροπή ή συντήρηση βιολογικών καλλιεργειών με συμβόλαιο 5- 7 χρόνια, νέο σχέδιο δράσης για την ποιοτική και οργανική/βιολογική γεωργία). 

Ο Edouard Rousseau, πρόεδρος ομάδας εργασίας για τη Βιολογική Γεωργία της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γεωργών και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Copa - Cogeca, παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Ο ρόλος των συνεταιρισμών βιολογικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή γεωργία". Η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία περιλαμβάνει 11.5 εκ. γεωργούς και 38.000 συνεταιρισμούς ενώ ο κλάδος της βιολογικής γεωργίας παρουσιάζει σημαντική αύξηση αντιπροσωπεύοντας 226.000 βιολογικούς γεωργούς.


Ο Samuel Féret, από το Δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για μια δίκαια και πράσινη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ARC 2020, παρουσίασε την εισήγηση "Μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και εκστρατεία "Καλή διατροφή και καλή γεωργία". Ο κ. Feret παρουσίασε τις προκλήσεις (κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας, διατροφική ανασφάλεια, κοινωνική και οικονομική συνοχή της υπαίθρου) που καλείται να αντιμετωπίσει η αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς και τις προτεραιότητες του δικτύου ARC2020 σε ότι αφορά την αναθεώρηση (αλλαγή παραδείγματος στη γεωργία από τη κεντρική βιομηχανική παραγωγή στην αποκεντρωμένη και ποικιλόμορφη τοπική και περιφερειακή παραγωγή και μεταπράτηση της τροφής).


Η Irmi Salzer, βιοκαλλιεργήτρια από τον οργανισμό Oebv Αυστρίας εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Συντονισμού της Via Campesina και παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Διατροφική αυτονομία στην Ευρώπη".


Η Αδαμαντία Κοκκινάκη, από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών, παρουσίασε εισήγηση με θέμα "Τράπεζες σπόρων: διατήρηση των μεσογειακών φυτικών γενετικών πόρων". Η τράπεζα σπόρων του ΜΑΙΧ δημιουργήθηκε το 2000 στη βάση διεθνών πρωτοκόλλων και συστάσεων και είναι η πρώτη περιφερειακή τράπεζα σπόρων στην Ελλάδα, με στόχο τη διάσωση ενδημικών και απειλούμενων φυτικών ειδών στη Κρήτη, αλλά και παραδοσιακών καλλιεργούμενων ποικιλιών. Η Κρήτη φιλοξενεί μια πλούσια βιοποικιλότητα, με 2.000 είδη φυτών, 200 από τα οποία είναι ενδημικά, συναντώνται μόνο στην Κρήτη δηλαδή.  Η Μεσόγειος φιλοξενεί περίπου 25.000 είδη φυτών από τα οποία το 50% είναι ενδημικά, και είναι ένα από τα 4 σημαντικά σημεία για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως.  Ο Philip De Buck  από τον οργανισμό Slow Food Βρυξέλλες παρουσίασε τη πρωτοβουλία "Πώς 25 εστιατόρια στις Βρυξέλλες δεσμεύτηκαν στις αρχές του Slow Food" και η Marta Messa  από τον οργανισμό Slow Food International παρουσίασε την εκστρατεία "Πώς το δίκτυο Slow Food θα υπερασπιστεί τη βιωσιμότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".Ο Andrea Calori, από το Διεθνές Δίκτυο για την Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία URGENCI: παρουσίασε την εισήγηση "Κοινοτικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (CSA) στην Ευρώπη". Η κοινοτικά υποστηριζόμενη γεωργία είναι θεσμοθετημένα ή άτυπα δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών που ξεκίνησαν το 1994 στην Ιταλία και πλέον απαριθμούν περισσότερα από 600 επίσημα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη. Αποτελούν συνεργατικές δράσεις που διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παραγωγών και τα οφέλη των καταναλωτών και στηρίζονται σε σχέσεις αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας.Ο Maarten Roels, από το Δίκτυο Παραγωγών και Καταναλωτών GASAP αναφέρθηκε στα "Δίκτυα συνεργασίας παραγωγών και καταναλωτών", ενώ ο Stephan Kampelmann, από τον οργανισμό Urban Ecology Centre Βρυξέλλες μίλησε για τους  "Αστικούς Αγρόκηπους στις Βρυξέλλες".

 

_________________________________________________________

Άρθρο της Μ. Μαρτίδου που δημοσιεύτηκε (μαζί με τις φωτογραφίες) στην εφημερίδα της Κομοτηνής ο Χρόνος στις 1/11/2013

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Mon, 11 Nov 2013 14:57:30 +0200
Να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3429-financial-barriers-to-regional-and-local-authorities http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3429-financial-barriers-to-regional-and-local-authorities

του Νίκου Χρυσόγελου

 

Η πολύπλευρη κρίση και οι πολιτικές λιτότητας αυξάνουν τις περιφερειακές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές σχετικά φτωχές περιοχές στη Νότια Ευρώπη και τα νέα κράτη μέλη και πολλές πλούσιες περιοχές στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

 

Οι ανισότητες διευρύνονται, επίσης, και στο εσωτερικό κρατών μελών και περιφερειών. Οι στόχοι της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” είναι πιθανό να μην επιτευχθούν αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Οι περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη από επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές διαθέσιμων πόρων, τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και των δικών τους πόρων.

 

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνόδου του Οκτωβρίου 2013 την Έκθεση Mazzoni  (ΕΛΚ, Ιταλία) «σχετικά με τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη». Στην  Έκθεση επισημαίνεται με μεγάλη ανησυχία η εδραίωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και στο εσωτερικό των κρατών μελών. Υπογραμμίζεται ο ρόλος της πολιτικής συνοχής και μεταξύ άλλων, προτείνεται οι δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το κύριο επενδυτικό μέσο, ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες συνέργειες μεταξύ εθνικών, υποεθνικών και ευρωπαϊκών προϋπολογισμών.

 

Ως εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατέθεσα σειρά τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους και αφορούσαν τη σημασία της πολιτικής συνοχής ως κύριου επενδυτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων που οφείλονται σε γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, την ενίσχυση μέσω των πολιτικών συνοχής των υπηρεσιών υγείας και των κοινωνικών πολιτικών, τη στοχευμένη στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού τομέων, όπως η απασχόληση, η καινοτομία, η βιωσιμότητα, η οικονομία χαμηλού άνθρακα, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και η προστασία του κοινωνικού ιστού με παροχή υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και την ενίσχυση των βιώσιμων προμηθειών από δημόσιους φορείς, που λαμβάνουν δηλαδή υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

 

Άλλη τροπολογία που ενσωματώθηκε αφορούσε στην απλοποίηση των κανόνων και αύξηση της ευελιξίας και διαφάνειας των διαδικασιών σε θέματα προϋπολογισμού και προγραμμάτων, καθώς και στην αυστηρή τήρηση της περιόδου αποπληρωμής  των προγραμμάτων από την Κομισιόν προς τα Κράτη Μέλη και από τα Κράτη Μέλη προς τους δικαιούχους ώστε να είναι σύντομοι, όπως προβλέπει η Οδηγία 7/2011.

 

Είναι σημαντικό ότι η έκθεση, συμπεριλαμβανομένων των τροπολογιών που είχαμε καταθέσει οι Πράσινοι και είχαν υπερψηφιστεί στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ψηφίστηκε από μεγάλη πλειοψηφία ευρωβουλευτών.  Είναι ένα θετικό σημάδι που δείχνει ότι τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιλαμβάνονται αυτά αδυνατούν να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις. Αν και το κείμενο δεν είναι νομικά δεσμευτικό, με αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μπορέσουν οι περιφέρειες και τοπικές αρχές να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αναζωογόνηση της οικονομίας, την προώθηση της οικολογικής και κοινωνικής καινοτομίας και βιωσιμότητας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τη μείωση των ανισοτήτων σε περιφερειακό, εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

 

Σε μια εποχή που οι προϋπολογισμοί των κρατών του Νότου, ιδιαίτερα της Ελλάδα, μειώνονται βίαια, είναι ανάγκη να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, προκειμένου να αναπτυχτεί η τοπική και περιφερειακή οικονομία. Η διέξοδος από την κρίση δε θα προέλθει από την οριζόντια και άδικη λιτότητα, αλλά μέσα από οικολογική και κοινωνική καινοτομία, επενδύσεις στην προστασία της υγείας, κοινωνική αλληλεγγύη και ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού.

 

Οι τοπικές αρχές, οι περιφέρειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και οι κοινωνικές επιχειρήσεις χρειάζεται να καλύψουν το κενό που δημιουργείται από τη μείωση των δημοσίων δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται σαφής ο ρόλος της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κύριο εργαλείο επενδύσεων που θα συμβάλει στην σύγκλιση, την κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία χρειάζεται να παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης της κοινωνικής οικονομίας, να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να αναζωογονηθούν και να στηρίξουν τις περιφέρειες, ώστε να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, τη μείωση των ανισοτήτων, την προώθηση της βιωσιμότητας, την πράσινη οικονομία, την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Wed, 23 Oct 2013 14:00:05 +0300
Ψάχνοντας τον υπουργό στο τηλέφωνο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3417-finding-minister-to-phone http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3417-finding-minister-to-phone

 Τραγικές ιστορίες ταλαιπωρίας ασθενών που έκαναν θεραπεία στο Γ. Νοσοκομείο Α. Πατησίων αλλά αυτό έκλεισε

 

του Νίκου Χρυσόγελου

 

Είσαι άρρωστος. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έκανες θεραπεία στο Γενικό Νοσοκομείο Α. Πατησίων, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ στα Άνω Πατήσια, που διέθετε μάλιστα και Μονάδα Θεραπείας Πόνου κι Ανακουφιστικής Φροντίδας. Η Μονάδααυτή και οι συγκεκριμένες φροντίδες που παρείχε το νοσοκομείο σε καρκινοπαθείς και μη ασθενείς είναι αναντικατάστατες και περιλαμβάνει υπηρεσίες Κατ' Οίκον Νοσηλείας, Μονάδα ΕνδοσκοπικήςΧειρουργικής, Μονάδα Γλαυκώματος.Πάνω από 56.000 πολίτες υπέγραψαν μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Όμως,παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας, μια μέρα (02.09.2013) το νοσοκομείο έκλεισε, μαζί με άλλα 4 στην Αττική. Ο Υπουργός δηλώνει ότι, αν και δεν έχει ιδέα τι υπηρεσίες προσφέρει το νοσοκομείο, πρέπει να το κλείσει αφού έτσι είχαν αποφασίσει οι προηγούμενοι. Πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, να το κλείσει για λόγους δημοσιονομικούς.

 

Οι ασθενείς που ήταν μέσα μεταφέρθηκαν “με ασφάλεια” σε άλλα νοσοκομεία, μπήκε λουκέτο και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κινητικότητα την επόμενη μέρα. Τελικώς σκόρπισαν σε διάφορα άλλα νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι, οι πολίτες, όσοι μπορεί να χρειάζονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, όσοι μένουν σε γειτονικούς δήμους, περίπου 1.000.000  πάνω κάτω, αλλά και οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία στο νοσοκομείο πώς θα τα βγάλουν πέρα; Α, αυτοί πρέπει να βρουν μόνοι τους άλλες λύσεις. Και να μην πηγαίνουν πολύ συχνά στο νοσοκομείο!

 

Όμως, σε άλλα Νοσοκομεία δεν υπάρχει στον βαθμό οργάνωσης και παροχής ειδικευμένων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Μονάδα Πόνου. Εντάξει, ποιος νοιάζεται για αυτά, ο υπουργός πρέπει να δείξει πυγμή. Δεν είναι παίξε γέλασε το κλείσιμο 5 νοσοκομείων στην Αττική! Τι γίνεται, όμως, αν είσαι άρρωστος και θέλεις να πας σε άλλο νοσοκομείο ή θέλεις να φύγεις στο εξωτερικό για το πρόβλημα της υγείας σου και ο φάκελος σου που περιέχει σημαντικά για την υγεία σου και τη θεραπεία σου στοιχεία και εξετάσεις, βρίσκονταν στο νοσοκομείο που έκλεισε, αφού όλα έγιναν πολύ γρήγορα, χωρίς οργάνωση και χωρίς καν να ενημερωθούν οι ασθενείς; Θα μπορούσαν να είχαν καταχωρήσει όλα τα στοιχεία της υγείας σου, της θεραπείας σου και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, σε μια ηλεκτρονική κάρτα δεδομένων ασθενή. Έχεις την ατυχία, όμως, να είσαι  στην Ελλάδα, ποιος νοιάστηκε ή νοιάζεται για κάτι τέτοιες μεταρρυθμίσεις - καινοτομίες; Χρειάζεσαι, λοιπόν, τα “χαρτιά”, τον φάκελό σου. κι αυτός είναι εξαφανισμένος ή για την ακρίβεια δεν ξέρεις που βρίσκεται.

 

Αρχίζεις να παίρνεις τηλέφωνα. Πρώτα στο Νοσοκομείο “Αγ. Όλγα”, στην Νέα Ιωνία, όπου υποτίθεται “μεταφέρθηκε” το νοσοκομείο Α. Πατησίων, οι υπηρεσίες και τα έγγραφά του. Από εκεί, όμως, σου απαντάνε ότι δεν μεταφέρθηκαν σε αυτούς οι φάκελοι των ασθενών, έχουν μείνει στο άλλο νοσοκομείο, στα Α. Πατήσια. Αλλά αυτό είναι κλειδωμένο. Κάνεις αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου στο “κεντρικό” νοσοκομείο για να βρουν το φάκελο σου, αλλά σου απαντάνε ξανά ότι ο φάκελος σου δεν είναι εκεί. Και τη θεραπεία που την κάνεις; Απελπίζεσαι, θέλεις να φύγεις στο εξωτερικό και χρειάζεσαι τον φάκελο σου.

 

Ακούς ότι ο Υπουργός είναι στον “αέρα”, απαντάει σε ερωτήσεις πολιτών στη συχνότητα του ΣΚΑΙ. Στέλνεις μήνυμα για να ρωτήσουν τον Υπουργό που μπορεί τώρα να συνεχίσει κάποιος τις θεραπείες αφού δεν υπάρχει η μονάδα ανακούφισης πόνου, και πώς μπορείς να πάρεις τον φάκελό σου, τον χρειάζεσαι, περνάνε οι μέρες και πρέπει να φύγεις στο εξωτερικό.  Ενημερώνεις ότι δεν υπάρχει στο νοσοκομείο “Αγ.Όλγα”. Ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι οι φάκελοι των ασθενών μεταφέρθηκαν στο “Αγ. Όλγα”. Εσύ συνεχίζεις την προσπάθεια, αλλά δεν βγάζεις άκρη. Μιλάς με το υπουργείο, με τις υπηρεσίες, μήπως βρεθεί από εκεί άκρη. Σου τηλεφωνεί ο υπεύθυνος και μετά από αυτό είσαι σίγουρος πλέον ότι δεν βρίσκεις άκρη. Η πρώτη επικοινωνία σου με το Υπουργείο ήταν στις 28/8/2013, με υπόμνημα δεκάδων ασθενών να μην κλείσει η μονάδα στο νοσοκομείο. Τελικά λαμβάνεις έγγραφο ότι το υπόμνημά σου κοινοποιήθηκε στο “Αγ.¨Ολγα”! Μετά από τηλεφωνικές ενοχλήσεις, σου απαντάνε τηλεφωνικά στις 8 /10 ότι θα εξυπηρετείσαι από το “Αγία Όλγα “και το “Αγίων Αναργύρων”. Οι μέρες περνάνε, θα φύγεις σε 2-3 μέρες.  Δεν μπορείς ούτε τον φάκελο σου να βρεις. Τι κάνεις;

 

Είναι μια αληθινή ιστορία, μία από τις πολλές, με μικρές παραλλαγές, που βιώνουν πολλοί συμπολίτες μας που είχαν την ατυχία να χρειάζονται φροντίδα της υγείας τους ή να αρρωστήσουν σε μια εποχή κρίσης αλλά κυρίως σε μια εποχή ανευθυνότητας της κεντρικής εξουσίας που αντί να βοηθήσει να αναδιοργανωθούν προς το καλύτερο οι υπηρεσίες, τουλάχιστον αυτές που έχουν σχέση με την υγεία και τη ζωή, ευθύνονται για μια χαοτική κατάσταση που οδηγεί όχι μόνο σε διάλυση του συστήματος υγείας (και όχι μόνο) αλλά και σε απάνθρωπη ταλαιπωρία των πολιτών.35 πολίτες τόλμησαν να στείλουν ανοικτή επιστολή στον Υπουργό αλλά και σε ΜΜΕ και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Ακούτε κύριε Υπουργέ; Δείτε τις επιστολές που έστειλαν οι ασθενείς -πολίτες σε εσάς, στο νοσοκομείο “Αγ Όλγα “ και σε κάθε “υπεύθυνο” αναζητώντας τα δικαιώματα τους αλλά και τους φακέλους με σημαντικά στοιχεία που αφορούν την υγείας τους.

 

Διαβάστε την ιστορία των αγώνων ασθενών και εργαζομένων (1), (2), (3) για να μείνει το νοσοκομείο ανοικτό, ένα μικρό συνοικιακό νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι στο οποίο έκαναν πολλές προσπάθειες για να βελτιωθούν τα οικονομικά του και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων στο βαθμό που τους αντιστοιχεί αλλά και συνάμα να παρέχουν σωστές υπηρεσίες στους πολίτες.

 

Μερικές απορίες που περιμένουν απάντηση:

  1. Τι κάνουν οι πολίτες και ειδικά οι ασθενείς όταν δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο που ήταν στη γειτονιά τους; Μπορεί ένας ασθενής που έκανε θεραπεία χρόνια στο νοσοκομείο στα Α. Πατήσια π.χ., να πηγαίνει τώρα στο νοσοκομείο Αγ. Αναργύρων στην Κάτω Κηφισιά, που έχει κακή πρόσβαση με δημόσια μέσα συγκοινωνιών; Ποιος υπολογίζει την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση αυτών των ανθρώπων;
  2. Ποιος έχει την ευθύνη όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των ασθενών, όπως αυτά περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα για τα Δικαιώματα των Ασθενών; Όταν ένας υπουργός κλείνει ένα νοσοκομείο χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έχει ή όχι ευθύνες για οποιαδήποτε βλάβη της υγείας προκληθεί στους ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες, με βάση την αστική ευθύνη του Δημοσίου;  
  3. Ποιος έχει και τι είδους ευθύνες (αστικές, ποινικές ή ποιες άλλες) όταν ένας ασθενής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αρχείο με τα ιατρικά δεδομένα και το ιστορικό του που τον αφορούν, ώστε να ενημερώσει άλλους γιατρούς και ιδρύματα για την κατάσταση της υγείας του με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης; Δεν πρόκειται για άρνηση πρόσβασης των ασθενών στα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα, κάτι που αντίκειται στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων, τον κώδικα διοικητικής διαδικασίας και ιατρικής δεοντολογίας; Δεν αφορά στην παραβίαση του άρθρου 47, του νόμου 2071/1992 περί ανεμπόδιστης πρόσβασης στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας;

 

Διαβάστε περισσότερα:

1. http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1897%3Aimproving-health-services&Itemid=75&lang=el

2.http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1855%3Agnpatision&Itemid=75&lang=el

3. http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1653%3Acrisis-on-health&Itemid=75&lang=el

4. http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1637%3Ahospital-patision&Itemid=67&lang=el

5. http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1067%3Ahealth-crisis-in-greece&Itemid=75&lang=el

______________________________

Τό άρθρο του Ν. Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο protagon.gr στις 17/10/2013

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Wed, 16 Oct 2013 19:28:05 +0300
Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά τις κοινωνίες. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3415-the-rise-of-the-extreme-right-seriously-harms-societies http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3415-the-rise-of-the-extreme-right-seriously-harms-societies

του Ν. Χρυσόγελου

 

Στη Ελλάδα οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη ιστορία, αλλά απέκτησαν σημαντική δύναμη και εκλογική επιρροή στο γόνιμο έδαφος της κρίσης και των λανθασμένων πολιτικών της κυβέρνησης και της Τρόικα. Η έλλειψη αισθήματος δικαίου σε συνδυασμό με την απώλεια εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και την οικονομική αστάθεια, ευνόησαν την άνθιση του φασισμού. Ωστόσο, η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα κηρύγματα μίσους και ρατσισμού και τις νεοναζιστικές αντιλήψεις. Εξάλλου, υπάρχουν παραδείγματα κι άλλων χωρών που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Αλλά και αντιστρόφως,  σε χώρες, όπως η Νορβηγία, που δεν αντιμετωπίζουν κρίση, ρατσιστικές και νεοναζιστικές αντιλήψεις εμφανίζονται με αυξημένη επιρροή.
 

Η πρόσφατη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων, που συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και κάθε δημοκρατική κοινωνία, αποτελεί ένα μόνο σύμπτωμα ενός αυξανόμενου νεοναζιστικού ρεύματος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και σύμφωνα με τις κατηγορίες της δικαιοσύνης ευθύνεται για πολυάριθμες επιθέσεις, τραυματισμούς και δολοφονίες μεταναστών. Στη Γερμανία, μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων ρατσιστικής βίας από νεοναζί από το 1990 και μετά, βρίσκεται άλλος ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης.
 
Οι κυβερνήσεις αλλά και η Κομισιόν που παρακολουθούσαν αδιάφορες την έκρηξη ρατσιστικών και μισαλλόδοξων απόψεων επέτρεψαν την ανάπτυξη των ακροδεξιών και των νεοναζί. Έστω και καθυστερημένα, τα κράτη μέλη και η Ευρωπαίκή Ένωση στο σύνολό της θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους ανάλογα, καθώς η παρατεταμένη κρίση, αν και δεν αποτελεί την μοναδική αιτία, ενθαρρύνει τη στροφή της κοινωνίας προς την ακροδεξιά.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την άνοδο του δεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές και εγώ προσωπικά προτείναμε τη δημιουργία από την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο ενός Παρατηρητηρίου και μίας Ευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων για την καταγραφή και μελέτη εγκλημάτων μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης. Επίσης, προτείναμε τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκής έρευνας αναφορικά με τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε κράτος μέλος.

{youtube}MLqVrQ6tk0c{/youtube}

 

Ως ένδειξη τιμής και μνήμης σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από ακροδεξιούς νεοναζί, πρότεινα την ονομασία αίθουσας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «αίθουσα Παύλου Φύσσα».<br />  <br /> Είναι σαφές ότι η εγκληματική δράση, η βία και ο φασισμός δεν μπορούν να προσφέρουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η Ευρώπη συνολικά. Αντιθέτως, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, ο νεοναζισμός και η μισαλλοδοξία βλάπτουν σοβαρά τις κοινωνίες. Αρκεί κάποιος να ακούσει τους ακροδεξιούς στο Ευρωκοινοβούλιο για να καταλάβει ότι η αύξηση του αριθμού τους όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις κοινωνίες σε κρίση, αλλά θα στοχοποιήσει περισσότερο αυτούς που χρειάζονται αλληλεγγύη και βοήθεια για να βγουν από τον αποκλεισμό και να αντιμετωπίσουν την κρίση.

_______________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 15/10/2013 στο tvxs.gr

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Tue, 15 Oct 2013 12:28:13 +0300
Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3384-for-a-different-europe-for-a-different-greece http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3384-for-a-different-europe-for-a-different-greece

του Νίκου Χρυσόγελου

Δεν ήταν απλώς επίσκεψη μιας ιστορικής προσωπικότητας. Η παρουσία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ εκ νέου στην Ελλάδα - η τρίτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο - είναι ένα κάλεσμα για κινητοποίηση.

Η μαζική συμμετοχή στις 3 εκδηλώσεις που διοργανώσαμε σε Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης πολιτών κάθε ηλικίας δείχνει ότι το πολιτικό μήνυμα βρίσκει ανταπόκριση και ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο ενεργοποιεί με την παρουσία του όχι μόνο όσους έζησαν τον Μάη του 68 αλλά και πολλούς νέους και νέες που έχουν τα δικά τους προβλήματα και τα δικά τους όνειρα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συνοδευόταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και στην εκεί συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς.


 
Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει δείξει από την αρχή της κρίσης μια σταθερή αλληλεγγύη προς την Ελληνική κοινωνία, έχει ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι καταστροφική και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Έχουμε δουλέψει και προτείνει συνεκτικές προτάσεις για μια λογική, κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη πολιτική διεξόδου από την κρίση με αλληλεγγύη, αλλαγές στους όρους του μνημονίου, ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, επενδύσεις σε ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal).


 
Η πρόσφατη παρουσία του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και οι εκδηλώσεις στις τρεις πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» επαναφέρει στο προσκήνιο μερικά σημαντικά πολιτικά μηνύματα:

 

- Εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη και γι΄ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε και να κινητοποιηθούμε για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.  
- Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε, να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη για να αλλάξει και η πολιτική. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές και την ενδυνάμωση των Πράσινων στις εκλογές του Μαΐου 2014.
- Πριν από 4 χρόνια οι Πράσινοι ήταν η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την αποτυχία των μέτρων λιτότητας. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Να αξιοποιήσουμε τις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, όσο και την ελληνική Προεδρία Α΄ εξαμήνου 2014 ως μοχλό πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Χρειαζόμαστε έναν αναδιανεμητικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ώστε να υποστηρίζονται οι πλέον αδύναμες χώρες και κοινωνίες.
- Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επείγον σχέδιο οικονομικής βοήθειας με πόρους από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες καθώς και τη βιωσιμότητα  του συστήματος υγείας.
- Η Ελλάδα δεν θα (πρέπει να) βγει από το Ευρώ. Αν αποχωρήσει δεν θα επέλθει η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Ελλάδα θα είναι σε πολύ πιο δυσχερή θέση. Το κύριο θέμα είναι πως βλέπουμε την Ευρώπη. Θέλουμε, αφενός, την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.  Από την άλλη, επειδή έχουμε εισέλθει σε μία “μετα-εθνική” εποχή, τα έθνη κράτη δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους.
- Η κρίση κάνει επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας με ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, του ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων και των περιφερειακών συμβουλίων. 
-   Για να αποτραπεί η φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Είναι θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πολιτικού ακροδεξιού εξτρεμισμού, αλλά  άργησε. Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την παραπομπή βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη. Χρειάζεται να ληφθούν και πιο δίκαια πολιτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.


 
Ήδη κλείνονται τα ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, της Ρεβέκκα Χαρμς αλλά και άλλων πράσινων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα. Εξάλλου, μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται οι Οικολόγοι Πράσινοι να φιλοξενήσουν τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των 10 πράσινων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση των δυο συνεπικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι δύο θα εκλεγούν με καθολική, ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών και φίλων των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

_______________-

Το άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 29/9/2013

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΑΡΘΡΑ Sun, 29 Sep 2013 18:36:49 +0300
Αδελφική αγάπη και συλλογική προσπάθεια http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3381-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3381-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1

Το 2008 ήταν έτος σταθμός για τους ανθρώπους αυτούς. Τότε ήτανε που κατάφεραν να ενώσουν τις κουρασμένες τους δυνάμεις και να βρούνε μια θεσμική βοήθεια όχι από κανέναν άλλον, αλλά ο ένας από τον άλλον. Ο Σύλλογος ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ. (Κίνηση Αδερφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας) δημιουργήθηκε σαν μία ανάγκη των αδελφών ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων να συσπειρωθούν, να εκφραστούν και να αλληλοβοηθηθούν σε πρακτικά θέματα όπως δομές, γιατρούς, διαδικασίες, παροχές, δικαιώματα κ.λπ. Ο Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος είναι ένας από τους αδελφούς και γραμματέας του συλλόγου.

- Οι ψυχικές ασθένειες είναι ασθένειες των πλουσίων; Δηλαδή, κάποιος χωρίς οικονομική επιφάνεια πώς αντεπεξέρχεται σε γιατρούς, φάρμακα κτλ;
Η ψυχική ασθένεια δεν είναι ταξική, χτυπάει ανεξάρτητα από το πορτοφόλι, η αντιμετώπισή της όμως, σαφώς εξαρτάται από την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας. Περιουσίες χάνονται, οικογένειες δοκιμάζονται από το γεγονός ότι η ψυχική ασθένεια είναι, τις περισσότερες φορές, χρόνια και επιδεινούμενη, με τη φροντίδα του κράτους ελλιπή.

- Γιατί ασχολήθηκες με την ΚΙΝΑΨΥ;
Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά, αντιλαμβανόμενος ότι η συμμετοχή δεν είναι θέμα μόνον ενός Δ.Σ., αλλά κάθε ενεργού πολίτη.

- Πόσο θα βαθμολογούσες την κρατική πρόνοια όσον αφορά τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους;
Στην Ελλάδα δυστυχώς, προ Μνημονίου αλλά ιδιαίτερα σήμερα, δεν υπάρχει κρατική φροντίδα στον βαθμό που θα έπρεπε. Για πρόληψη(= πρόνοια) Ψυχικής Υγείας δεν συζητώ, για αντιμετώπιση των πασχόντων συζητάμε. Ο,τι έχει γίνει τα τελευταία 20-30 χρόνια, προήλθε από πιέσεις της ΕΕ και σήμερα κινδυνεύει να ακυρωθεί.

- Το περασμένο Σάββατο η ΚΙΝΑΨΥ συμμετείχε στο «Forum για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» που είχε σκοπό την προώθηση του διαλόγου για την προσπάθεια των ληπτών, των οικογενειών τους και των επαγγελματιών ψυχικής υγείας να επιτύχουν επιστημονική και πολιτική υποστήριξη. Ποια ήταν, κατά την άποψή σου, τα βασικά συμπεράσματα;
Τα βασικά συμπεράσματα του forum πιστεύω πως ήταν, πρώτον, η ανάγκη της συνέχισης και η ενίσχυση της λειτουργίας δημόσιων, δωρεάν δομών παροχής υπηρεσιών μέσα στην κοινότητα όπου ζει ο πάσχων. Επίσης διαπίστωσα πόσο ολιστικά αντιμετωπίζουν, οργανώνουν και εμπλέκονται όλες οι ενδιαφερόμενες μεριές στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης σε ζητήματα ψυχικής υγείας. Και, φυσικά, μιλάω από οικογένεια, κοινότητα, μέχρι και το Σύστημα Υγείας.

- Υπήρξε κάποιος τομέας-θέμα που θεωρείς ότι δεν καλύφθηκε επαρκώς;
Ο όρος «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί από όλους, είτε πιστεύουν, είτε την εννοούν με τον δικό τους τρόπο, με αποτέλεσμα να παραπλανάται ο κόσμος. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ακούστηκαν όλες οι φωνές, που αγωνίζονται σ’ αυτόν τον Τομέα στην Ελλάδα. Εύχομαι σύντομα να βρεθούμε όλοι μαζί και να αποφασίσουμε κοινές ενέργειες.

- Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος. Δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι από άλλους πολιτικούς χώρους;
Θεωρούμε το θέμα της Ψυχικής Υγείας κατ’ εξοχήν πολιτικό. Από την άποψη λοιπόν αυτή, ήταν μία καλή πρωτοβουλία η διοργάνωσή της από το Κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Δεν θα είχε νόημα η παρουσία των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, ούτε τυχόν προγραμματικές δηλώσεις κομμάτων, αφού συνήθως διαψεύδονται. Να ευχηθούμε και να απαιτήσουμε τα επόμενα βήματα να είναι γρήγορα και αποτελεσματικά! Είμαι αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής ταυτόχρονα…

 

_________________________________________

Το άρθρο του βαγγέλη Γεωργίου δημοσιεύτηκε στο potagon.gr στις 25/9/2013

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΑΡΘΡΑ Wed, 25 Sep 2013 14:13:05 +0300
Ο φόβος των φτωχών και ο εγωισμός των πλουσίων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3377-dcb_protagon http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/arthra/item/3377-dcb_protagon

Σε περιπτώσεις που ένα θέμα σέρνεται στην επικαιρότητα για σχεδόν μισό μήνα δεν έχεις και πολλά πράγματα να προσθέσεις όταν βρίσκεσαι στις τελευταίες ημέρες. Οι αρχικές ρηχές αναλύσεις έχουν γίνει όσο πιο βαθιές γίνεται, ο αναγνώστης έχει διαβάσει τα μύρια όσα και τα δάχτυλα μένουν κολλημένα πάνω από τα πλήκτρα για ώρα. Και κάπου εκεί έρχεται ο Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ. Λέει πράγματα λογικά, όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα, αλλά δεύτερες σκέψεις. Ξέρετε, τις δύσκολες, τις πιο πολύπλοκες. Και -ξαφνικά- απαντά στην τελευταία ερώτηση και σου δίνει τίτλο και υλικό για κομμάτι.

 

Δεν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που ήταν στην Αθήνα. Υπάρχουν φίλοι που έχω να τους δω περισσότερο καιρό από τον 68χρονο Ευρωβουλευτή. Τότε στην επικαιρότητα ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ και συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης στο περιθώριο της απόφασης Σαμαρά να ρίξει μαύρο στις οθόνες. Τώρα μονοπωλεί το ενδιαφέρον η Χρυσή Αυγή. Πάλι η Ευρώπη και το μέλλον της στο περιθώριο. Ας είναι. Τα δύο θέματα, όμως, δείχνουν ξεκάθαρα πως μόνο κανονικό μέλος της Ε.Ε. δεν είμαστε.

 

Λέει πολλά, για τη «διαφοροποίηση που πρέπει να γίνει μεταξύ ακροδεξιάς, φασιστικών μορφωμάτων, συντηρητικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων» τα οποία τα συναντάς και στα δεξιά και στα αριστερά του κέντρου. Εντοπίζει το πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό, στην περίοδο που διανύουμε. «Είμαστε στο μέσο μιας αλλαγής, γύρω μας συντελούνται κοσμοϊστορικές αλλαγές οι οποίες θα φανούν πολύ αργότερα». Μιλά για τη Γερμανία και τις πρόσφατες εκλογές της, τα λάθη των Πρασίνων και τη ...μαγκιά της Μέρκελ, για τη χαμένη πυξίδα του Ολάντ στη Γαλλία. Κι όμως, το μαύρο φόντο μπαίνει και πάλι πίσω από τη συζήτηση.

 

«Η Χρυσή Αυγή και τα άλλα αντίστοιχα μορφώματα στην Ευρώπη δεν γεννήθηκαν τώρα με την κρίση. Υπήρχαν και πριν από αυτή. Η κρίση, απλώς, κινητοποιεί τον φόβο», τονίζει και θυμίζει τον Θέμη από τη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το παράδειγμα της Νορβηγίας δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή. Μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, με ιδιαίτερη αγάπη στην άκρα Δεξιά. Ο φόβος των πλουσίων εκεί, ο φόβος των φτωχών εδώ. Το άγχος των φτωχών για την επιβίωσή τους και ο εγωισμός των πλουσίων για τη δική τους «μάχη» με τη ζωή. Μόνο που εκείνη η μάχη έχει όπλα τα τραπεζικά νούμερα και αίμα τις σταγόνες από τα κόκκινα ακριβά κρασιά που μένουν πάνω στο πούρο. Η δική μας, όμως, έχει όπλα κοφτερή λεπίδα και ρόπαλα και αίμα ανθρώπινο. Πικρό.

 

 

 ____________________________________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Protagon στις 27/9/2013

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΑΡΘΡΑ Fri, 27 Sep 2013 12:42:08 +0300