28 Ιουλίου 2019

Καλές οι επικοινωνιακές κινήσεις αλλά (και) η νέα κυβέρνηση θα κριθεί από πράξεις, όχι ωραία λόγια

 

    

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ περιμένουμε να δούμε πώς θα περάσει η κυβέρνηση από τα λόγια στις πράξεις. Βρίσκεται ακόμα στο μήνα του μέλιτος αλλά σύντομα θα αρχίσει να κρίνεται από τις πράξεις της και μόνο.

Είναι αλήθεια ότι τα κόμματα έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στην επικοινωνία και – ακόμα κι όταν δεν έχουν κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο – πάντα δηλώνουν ότι έχουν «σχέδιο καλά προετοιμασμένο, συγκεκριμένο, κοστολογημένο και καλά τεκμηριωμένο». Είναι μια φράση που την έχουμε ακούσει πολλές φορές από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις: του Κώστα Καραμανλή, του Γ. Α. Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι τα σχέδια αυτά δεν άντεξαν ούτε για λίγο, κατέρρευσαν με πάταγο όλα.

Δεν θέλουμε να αποδειχθεί για άλλη μια φορά ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα αδυνατεί προεκλογικά να παρουσιάσει ένα δεσμευτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα είναι σε θέση να το τηρήσει απολύτως. Παρόλα αυτά, κρατάμε μικρό καλάθι για όσα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της νέα κυβέρνησης. Μας φαίνονται επαναλήψεις (πχ επιτελικό κι αποτελεσματικό κράτος), συχνά γενικολογίες (πχ πολιτικές για τα νησιά), σε κάποιες περιπτώσεις ψευδαισθήσεις (η ανάπτυξη, λέει, θα λύσει όλα τα προβλήματα, ξεχνώντας ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης που επαν-ανακαλύπτουμε τώρα είναι αυτό που οδήγησε στην κρίση και στη χρεοκοπία της χώρας). Πολύ συχνά μάλιστα φαίνεται σαν η νέα κυβέρνηση να ανακαλύπτει τον τροχό, ακόμα και αν πρόκειται για δεσμεύσεις που έχουμε μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές (πχ ανακοινώσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων), «ξεχνώντας» ότι έχουμε δεσμευτικές υποχρεώσεις και ποσοτικούς στόχους να πιάσουμε ως χώρα.

Αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην προστασία του περιβάλλοντος μιλώντας για τον τουρισμό, δεν εξειδίκευσε όμως καθόλου, τι θα κάνει με προγράμματα που έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή με την μαζική κρουαζιέρα που διαλύει τοπικές κοινωνίες όπως η Σαντορίνη, όπως σωστά επισήμανε ο υπουργός τουρισμού (χωρίς και αυτός να εξηγήσει ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα).

Ελπίζουμε να διαψευσθούμε και να μην συνειδητοποιήσουμε όλοι γρήγορα ότι, και αυτή η κυβέρνηση, όταν φτάνει σε πρακτικά ζητήματα ακολουθεί την ίδια πολιτική με τους προηγούμενους που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας – πολλές φορές- στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με τα προβλήματα. Η εποχή της πολιτικής που βασίζονταν σε επικοινωνιακές κινήσεις αφενός οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία κι αφετέρου δεν γίνεται πια πιστευτή για πολύ καιρό.