24 Μαρτίου 2019

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το ποδήλατο να γίνουν πράξη και στη χώρα μας

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες 

του Νίκου Χρυσόγελου 

υποψήφιου ευρωβουλευτή ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

www.chryspogelos.gr

@chrysogelos

www.facebook.com/nikos.chrysogelosb

  Το #ποδήλατο είναι ένα μικρό όχημα που (μπορεί να) αλλάζει τον κόσμο. Στο παρελθόν "έχασε" από το αυτοκίνητο στον βιομηχανικό κόσμο, τώρα, όμως, επιστρέφει δριμύτερο. Σε μερικές περιοχές, όπως πχ στη Δανία και στην Ολλανδία, πάνω από το 25% των μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατα, ενώ πολλές επιχειρήσεις δίνουν κίνητρα ώστε οι #εργαζόμενοι να πηγαίνουν στην εργασία με ποδήλατο.
  Και στην #Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι/ες που συμμετέχουν στην καμπάνια "στην εργασία με ποδήλατο". Προσωπικά το κάνω από το 1988. Συναντάω πλέον στον δρόμο όλο και περισσότερους/ες ποδηλάτες/τισσες στην Αθήνα, και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
 Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται πολλά για το ποδήλατο. Όπως υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι #ευρωπαϊκής σημασίας, υπάρχουν πλέον και ευρωπαϊκά δίκτυα ποδηλατόδρομων που ξεκινάνε από την Νορβηγία ή την Ισπανία και φτάνουν μέχρι την Πάτρα ή μέχρι την Τουρκία. Συνολικά υπάρχουν σήμερα 19 Ευρωπαϊκές Διαδρομές Ποδηλάτου Eurovelo 
  Μόνο που εμείς είμαστε ακόμα ...εκτός στην πραγματικότητα αφού οι κλάδοι των ευρωπαϊκών διαδρομών από τα βόρεια σύνορα μας στην Αθήνα και από την Πάτρα στην Αθήνα βασικά υπάρχουν μόνο στο χάρτη. Αντιθέτως σε άλλες χώρες μπορείς πραγματικά να κινηθείς με ασφάλεια σε ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές.
 Παρά τις κάποιες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια κυρίως σε τοπικό επίπεδο, δεν υπάρχει κάποιος ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Όποια δίκτυα υπάρχουν πχ στα σύνορα με τη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του μεγάλου ποδηλατικού διαδρόμου που ακολουθεί την παλιά διαχωριστική γραμμή "iron curtain - σιδηρούν παραπέτασμα"- μεταξύ του ανατολικού και δυτικού μπλοκ, έχουν δημιουργηθεί τυχαία.
   Ως χώρα και ως δήμοι έχουμε υποχρέωση πλέον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για βιώσιμη κινητικότητα (και όχι διευκόλυνση της μετακίνησης με ΙΧ) να υπάρχουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που προφανώς πρέπει να ενισχύουν τις συνδυασμένες μεταφορές και να απελευθερώνουν χώρο για μετακινήσεις με ποδήλατο και τα πόδια, αλλά και να μπορεί να μεταφέρονται τα μικρά αυτά οχήματα από ΜΜΜ. Τα σχέδια αυτά αποτελούν μάλιστα προϋπόθεση για οποιαδήποτε έργο σχεδιάζεται μέσα στην πόλη και αφορά την μετακίνηση και την κινητικότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλε κάτι τέτοιο τόσο στις πολιτικές για τις μετακινήσεις όσο και στους Κανονισμούς για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (αυτό που στην Ελλάδα αποκαλούμε ακόμα "ΕΣΠΑ")
   Δυστυχώς για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκαν πολύ πιο πίσω από τις ανάγκες αλλά και τις διεκδικήσεις των πολιτών. Αντί για μια σοβαρή αλλαγή στις πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, επέλεξαν μια χαλαρή διατύπωση στο σχετικό άρθρο 22 του νομοσχεδίου ΣΒΑΚ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από την υποχρέωση για πολλές και διαφορετικές εγκρίσεις που ουσιαστικά θα κάνουν εξαιρετικά χρονοβόρα και δύσκολη την διαδικασία του σχεδιασμού και υλοποίησης των σχεδίων αυτών.
   Να συμμετάσχουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι/ες ποδηλάτες και ποδηλάτισσες στην ποδηλατική πορεία στις 7 Απριλίου "ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ"
   Να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ποδήλατο καθημερινά, στη δουλειά, στο σχολείο. Αλλά για να γίνει αυτό από όλο και περισσότερους πολίτες πρέπει να αυξηθεί η ασφαλής μετακίνηση με ποδήλατο
  Όμως η αύξηση της χρήσης ποδηλάτου για μετακινήσεις αλλά και μεταφορές (ταχυδρομείο, διανομή στο σπίτι, μεταφορά πραγμάτων κα) συνδυάζεται πλέον και με την ένταξη του ποδηλάτου σε άλλες πολιτικές. Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποδήλατο είναι ενταγμένο πλέον σε πολλές πολιτικές: κλιματική, τουριστική, υγείας, αστικής ανάπτυξης, κοινωνικοποίησης, κοινωνικής ένταξης, υγιούς γήρανσης, εισοδηματική, απασχόλησης, καινοτομίας κα
   Θυμάμαι στο Ευρωκοινοβούλιο τον υπουργό υγείας της Ιρλανδίας να μας εξηγεί ότι βασικό εργαλείο της πολιτικής για την υγεία στην μικρή αυτή χώρα είναι πλέον το ...ποδήλατο, δηλαδή πολιτικές για η αύξηση της χρήσης του για να βελτιωθεί η υγεία των πολιτών και να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των σύγχρονων ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, Με αυτόν τον τρόπο - σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές όπως η δημιουργία πράσινων ζωνών, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας διατροφής κα) μπορεί να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά για την υγεία. Όσο πιο λίγοι εισάγονται στα νοσοκομεία τόσο πιο πολλοί πόροι μπορεί να απελευθερωθούν για την ενίσχυση της πρόληψης και την διασφάλιση της υγείας για όλους (κι όχι απλώς φαρμάκων και νοσοκομειακής περίθαλψης, όπου πέφτει το βάρος σήμερα στον τομέα της "υγείας").
#btw2019 #biketowork #biketoworkgr #Αθήνα #Ελλάδα #ποδήλατο #ΠράσινοιΑλληλεγγύη #υγεία #healthforall #social
Last modified on Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019 13:23