20 Ιανουαρίου 2017

Σε ποια κοινωνία τα παιδιά μπορεί να αποτελούν "κίνδυνο" και "βάρος";

unnamed 7

Είναι αδιανόητο να ακούς πρόεδρο συλλόγου γονέων (κα Πετράκη) να αρνιέται να πάνε παιδιά (προσφύγων) στο σχολείο θεωρώντας ότι τα παιδιά αυτά αποτελούν “κίνδυνο” αλλά και “βάρος”!

Το έζησα και εγώ στη χθεσινή εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου LIVE όπου συμμετείχα μαζί με δύο οικογένειες προσφύγων (και 4 γλυκύτατα κοριτσάκια) από αυτά που φιλοξενούμε στο WELCOMMON, τον χώρο υποδοχής και ένταξης προσφύγων που έχουμε δημιουργήσει o κοινωνικός συνεταιρισμός ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και η ΕΑΤΑ σε μια παλιά κλινική (φιλοξενούμε συνολικά 160-170 άτομα).

Είναι σοκαριστικό να ακούς μητέρα - που έχει φέρει στον κόσμο 3 παιδιά, και υποτίθεται εκπροσωπεί κι άλλους γονείς - αλλά κι άλλα άτομα που συμμετείχαν στο κοινό της εκπομπής να θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να απαιτούν να αποκλειστούν τα παιδιά πρόσφυγες από το εκπαιδευτικό σύστημα. Χωρίς ούτε καν να επικαλούνται προβλήματα υγείας (κάτι που χρησιμοποιήσαν ως δικαιολογία άλλοι γονείς σε άλλα σχολεία ως δικαιολογία), αλλά έτσι κυνικά και απάνθρωπα ότι "τα παιδιά αποτελούν βάρος, κίνδυνο για τα παιδιά της".

Είναι τραγικό μια κοινωνία που γνώρισε την προσφυγιά πολλές φορές, που ακόμα και σήμερα έχει πάνω από 600.000 μετανάστες (παιδιά μας που δεν άντεξαν και σηκώθηκαν κι έφυγαν) να αφήνει χώρο για τις πιο βάρβαρες και ρατσιστικές απόψεις που στρέφονται εναντίον των παιδιών, παιδιών που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τις βόμβες, την αγριεμένη θάλασσα, τις απειλές και έφτασαν μετά από μεγάλη ταλαιπωρία στη χώρα μας.

Και αντί να ζητάνε αυτοί οι γονείς να αγκαλιαστούν τα παιδιά του πολέμου, να σταθούν δίπλα τους, να τα βοηθήσουν με την εκμάθηση της γλώσσας, με ενισχυτική διδασκαλία, με καλωσόρισμα, ζητάνε να τα πετάξουμε στο περιθώριο.

Αυτοί οι "γονείς" θεωρούν μάλιστα ότι είναι γνήσιοι συνεχιστές των αρχαίων προγόνων μας αν και εκφράζουν την πιο βάρβαρη κι απολίτιστη αντίληψη.

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Ο υπόδικος για εγκληματικές πράξεις βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Λαγός αντί να βρεθεί ξανά στη φυλακή για παραβίαση των περιοριστικών όρων αποφυλάκισής του, έχει το θράσος να εισβάλει στο σχολείο, να απειλεί με μηνύσεις και να συνεχίζει την προκλητική ρατσιστική δράση του.

Παραλίγο να ζήσουμε live τη σύλληψη της Τατιάνας Στεφανίδου μετά από τη μήνυση του Λαγού για ...συκοφαντική δυσφήμηση.

Μπορείτε να δείτε την σχετική συζήτηση μετά την 1 ώρα και 32 λεπτά της εκπομπής https://vimeo.com/200229222