26 Δεκεμβρίου 2016

Μην αφήσουμε τους τρομοκράτες και τους ακροδεξιούς να διχάσουν τις κοινωνίες

CbmwTvgUcAAfPnJ

65.300.000 είναι οι πρόσφυγες και όσοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό χωρών λόγω πολέμων, βίας ή απειλών σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όσοι προσπαθούν να συνδέσουν το προσφυγικό με τον τρομοκρατία κάνουν πραγματική ζημιά στις κοινωνίες αφοί οι δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είναι συνήθως πρόσφυγες. Αν κάποιος χρησιμοποιεί για να φτάσει σε μια χώρα διαδρομές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες αυτό δεν τον ταυτίζει αυτομάτως με τους πρόσφυγες. Εξάλλου οι δράστες επιθέσεων όπως αυτή στο Βερολίνο πρόσφατα θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα όπως φτάνουν οι τουρίστες. Δεν θα λέγαμε ποτέ ότι επειδή ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, οι τρομοκράτες ταυτίζονται με τους τουρίστες. 

Αντί να απομονώνονταν οι δράστες, η ακροδεξιά ρητορική προσπαθεί να συνδέσει τους δράστες με καταγωγές ή θρησκεία (ισλαμισμό) προσφέροντας πολύ κακές υπηρεσίες στις κοινωνίες αφού ταυτίζει με την τρομοκρατία μεγάλες κοινότητες που υποφέρουν και οι ίδιες από την τρομοκρατία. 

Τα περισσότερα θύματα τρομοκρατίας (ακόμα και αποτέλεσμα των ακραίων ισλαμιστών) είναι μουσουλμάνοι. Ας μην επιτρέψουμε στους τρομοκράτες και στους ακροδεξιούς να διχάσουν τις κοινωνίες, αντιθέτως πρέπει να απομονώσουμε τους τρομοκράτες μέσα από την ευρύτερη συνεργασία πέρα από θρησκείες και καταγωγές. Ενωμένοι εναντίον του φανατισμού και της τρομοκρατίας, αναγνωρίζοντας ότι οι πρόσφυγες στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι επίσης θύματα της τρομοκρατίας και της βίας, όχι υπεύθυνοι για τη βία και την τρομοκρατία.