Print this page
30 Οκτωβρίου 2016

Μην ευτελίζετε άλλο την πολιτική και την δημοκρατία...

Boxi street artist 2

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με ένα λαϊκιστικό κόμμα όπως οι ΑΝΕΛ, να ενσωματώσει τα πιο αποτυχημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να αναπτύξει στρατηγική συμμαχία με τους Καραμανλικούς (να καλύψει τις σοβαρές ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για την πορεία προς την κρίση και τη χρεοκοπία της χώρας) και να κάνει ανοίγματα σε "πατριωτικές δυνάμεις" τύπου Β. Πολύδωρα.

Έχει αποδείξει ότι δεν έχει πρόβλημα άλλα να λέει και άλλα να κάνει (οικονομία, φορολογικό, κοινωνική πολιτική) αλλά και να ευτελίζει την οικολογική πολιτική με την συνενοχή ενός αναπληρωτή υπουργού που υποτίθεται είναι "οικολόγος" (έχει υπερβεί ακόμα και τα χειρότερα σενάρια που προωθούσε ο Σουφλιάς, αποδομώντας την όποια πολιτική για το περιβάλλον υπήρχε στην Ελλάδα ενώ κάνει αγνώριστες τελικά και όσες οικολογικές πολιτικές προσπαθεί υποτίθεται να προωθήσει σε κατεξοχήν πράσινους τομείς, όπως η ενέργεια, η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία των οικοσυστημάτων και των δασών).

Παρόλο ότι κάποιοι προειδοποιούσαμε εγκαίρως ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στα βράχια, ελάχιστοι μας πήραν στα σοβαρά, όταν προβλέπαμε ότι η πολιτική που υπόσχονταν ανέξοδα τα πάντα θα καταλήξει στην επιβολή των πιο σκληρών και άδικων μέτρων. Η μεγάλη πλειοψηφία πείθονταν από τις εύκολες υποσχέσεις για ένα παράδεισο εδώ και τώρα.

Αλλά και όταν υποτίθεται έγινε η μεγάλη στροφή και "ενηλιώθηκε" ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό καθόλου δεν οδήγησε σε ένα λογικό και δίκαιο σχέδιο κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, αλλά σε ένα συνονθύλευμα μέτρων (με ή χωρίς την πίεση των δανειστών) που εξοντώνει την κοινωνία ακόμα περισσότερο χωρίς καν να δημιουργεί προϋποθέσεις για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες έστω και αν έχουν πλέον πολύ περιορισμένο εισόδημα. Από το "μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα χρήματα" (με την προϋπόθεση ότι θα βελτιώνονταν οι συνθήκες ζωής, το κόστος ζωής και η σχέση των πολιτών με την διοίκηση), στο "φέρτε εδώ τα χρήματά σας" (για να γεμίσει το βαρέλι των δημοσίων εσόδων, που έχει όμως πολλές και μεγάλες τρύπες και γι αυτό δεν γεμίζει ποτέ)...Η κυνικότητα της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής: "αν δεν μπορείτε να ζήσετε, ας προσέχατε τι ψηφίζατε" είναι η αντίληψη που κυριαρχεί στην πράξη.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να υποσχεθεί λιγότερα και να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα βελτίωνε την καθημερινότητα των πολιτών ως αντίβαρο και εξισορρόπηση για την απώλεια εισοδημάτων. Να φροντίσει να δημιουργηθούν βιώσιμες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με κίνητρα για την ενίσχυση της εργασίας όχι μόνο στο πλαίσιο της πολιτικής για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή αλλά και ως εργαλείο για να βελτιωθούν τα δημόσια έσοδα.

 

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες με κοινωνικές ομάδες που επιζητούσαν ορθο-λογικές και δίκαιες κοινωνικές αλλαγές, να δομήσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες, όχι με βάση έναν πολωτικό και διχαστικό λόγο αλλά μέσα από πολιτικό διάλογο, με ορθολογικές πολιτικές προτάσεις, αξιοποιώντας τις καλύτερες παραδόσεις της συμμετοχικής δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να αναζωογονήσει την οικονομία δίνοντας κίνητρα και δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εκείνη την οικονομία του σήμερα που έχει πραγματικά μέλλον, την πράσινη και κοινωνικά καινοτόμα οικονομία, την οικονομία που μεταβαίνει από το πετρέλαιο στην εποχή της εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων, τοπικά διαθέσιμων πηγών ενέργειας με τη συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών κοινοτήτων. 

 

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πολωτική πολιτική χωρίς ουσία, χωρίς περιεχόμενο, αδιέξοδη από τη γέννησή της, που βασίζεται σε επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις, η οποία οδηγεί στην δημιουργία νέων βαρόνων και νέας διαπλοκής, πιο φιλικής όμως στην τωρινή εξουσία.

Στο τέλος αφήνει άφωνους ακόμα και τους πιο φανατικούς υποστηρικτές της με τις κινήσεις που κάνει: τελευταία "επιτυχία" της η πανωλεθρία στο θέμα της ρύθμισης του ραδιο-τηλεοπτικού τοπίου και η επιλογή Β. Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ!

Δεν ξέρω αν ακούει κάποιος εκεί στην κυβέρνηση. Αλλά το λέω όπως το λένε και πολλοί άλλοι: Μπορεί να μην έχετε πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, αλλά τουλάχιστον  μην ευτελίζετε την δημοκρατία και την πολιτική.