13 Ιανουαρίου 2016

Καταδίκη της αποτρόπαιας πράξης στην Κωνσταντινούπολη

obeliskterror attack

Εκεί στην πλατεία που συναντιούνται σημαντικοί πολιτισμοί, μεταξύ του Sultanahmet και της Αγίας Σοφίας, κοντά στον Οβελίσκο, μια μοναδική περιοχή που έχω επισκεφθεί πολλές φορές και πάντα με συγκινεί, βρήκε ο βομβιστής αυτοκτονίας (μάλλον άνθρωπος του Ισλαμικού Κράτους) να ανατιναχτεί για να παρασύρει στο θάνατο και να τραυματίσει σοβαρά αθώους πολίτες, οι περισσότεροι είναι Γερμανοί τουρίστες και κάποιοι άλλοι Τούρκοι.

ahmetsultan

Είναι απίστευτο πόσο ο φανατισμός τυφλώνει τους ανθρώπους, που αντί να θαυμάζουν αυτήν την μοναδικής ομορφιάς και φορτωμένη με συναισθήματα περιοχή που θα έπρεπε να είναι σύμβολο συνύπαρξης, τους μετρατρέποι σε δολοφόνους, γίνονται ίδιοι βόμβα για να σκοτώσουν πολίτες, τουρίστες, σε κάθε περίπτωση αθώους ανθρώπους.

αγ σοφια2

H καταδίκη παρόμοιων πράξεων πρέπει να είναι απόλυτη, αλλά η καταδίκη από μόνη της δεν θα πετύχει την εξάλειψή τους, Απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση των κοινωνιών αλλά και όλων των υπεύθυνων εκπροσώπων θρησκειών ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση της θρησκείας για την προσέλκυση οπαδών άτοιμων ακόμα και να ανατιναχτούν σκοτώνοντας. 

Παρά την απαγόρευση από το καθεστώς, συνεχής ενημέρωση μέσω των social media #Sultanahmet 

Η φωτογραφία είναι από την στιγμή της ανατίναξης του βομβιστή, ίσως την αποθανάτισε κάποιος που φωτογράφιζε εκείνη την στιγμή τον Οβελίσκο. Η πλατεία δεν θα είναι πλέον ποτέ ίδια...

Ίσως αυτή η αποτρόπαια πράξη να μπορούσε να μετατραπεί σε αφορμή για μια νέα αφύπνιση των κοινωνιών σε θέματα συνύπαρξης. Εξάλλου η πλατεία θα μπορούσε να εμπνεύσει αν συνειδητοποιούσαμε ότι εκεί συνυπάρχουν πλέον σήμερα μερικοί από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς και πολιτισμικούς θησαυρούς...