13 Δεκεμβρίου 2015

Ναι, υπάρχουν νησιά που βασίζονται 100% στον άνεμο και στον ήλιο...

green energy

Ημερίδα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για ΑΠΕ 100%

Παραδείγματα από  νησιά και περιοχές που ήδη στρέφονται ή έχουν πετύχει να βασίζουν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους σε 100% ΑΠΕ παρουσιάστηκαν στο διήμερο συνέδριο  "Ενεργειακά Αυτόνομα Νησιά και Κοινότητες με χρήση έως και 100% ΑΠΕ" που οργάνωσε στα Χανιά, 14-15/11/2015, η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας,  το Πολυτεχνείο Κρήτης,  το Πανεπιστήμιο του Kassel και το ΤΕΙ Κρήτης.

Στο συνέδριο - όπου συμμετείχα κι εγώ μια και από την αρχή έχω υποστηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας ενεργειακού συνεταιρισμού στην Κρήτη- παρουσιάστηκαν από ενεργούς πολίτες και ερευνητές καλές πρακτικές, όπως από το ισπανικό νησί  El Hierro,  τα γερμανικά νησιά Juist και La Gomera, την πόλη Wolfhagen, το χωριό Juhnde, την περιοχή Shotten κα. Αναλυτική παρουσίαση έγινε και της πολιτικής του Ομόσπονδου γερμανικού Κρατιδίου της Θουριγγίας, όπου αναπτύσσονται οι ΑΠΕ σε πολύ υψηλό ποσοστό μέσω κυρίως συνεταιρισμών πολιτών με εξαιρετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία.Ο J. Morales πρώην μέλος του Κοινοβουλίου των Καναρίων Νήσων, με ενεργή συμμετοχή σήμερα στην υλοποίηση του προγράμματος του νησιού αυτού που έχει πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ 80% - 100% με υβριδικό σύστημα, παρουσίασε τα οφέλη για τους κατοίκους, που δεν περιορίζονταν μόνο στην ενέργεια αλλά και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ και του νερού για φιλικές στο περιβάλλον καλλιέργειες  (επιδιώκουν να γίνουν πλήρως βιολογικές).

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά στοιχεία για το κόστος της ενέργειας (οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό) στην Κρήτη, με δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό των συνολικών ενεργειακών αναγκών καλύπτεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα (για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμό και μεταφορές). Η ενέργεια που χρησιμοποιούμε στην Κρήτη παράγεται από ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό πάνω από 90%. Για την ηλεκτρική ενέργεια το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77-80%.

Το κόστος παραγωγής μιας Mwh από ορυκτά καύσιμα στην Κρήτη ανέρχεται σε 230 €, ενώ από αιολικά σε 100 €.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν κυρίως η συμμετοχή της κοινωνίας της Κρήτης στα σχέδια στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές με τρόπο που θα είναι προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών.

Είμαι και προσωπικά από την αρχή στο πλευρό της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης και των πολιτών που προσπαθούν να ενημερώσουν τους πολίτες αλλά και να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ενεργειακού συνεταιρισμού στην περιοχή.

http://www.oac.gr/el/epikaira/enimerwtika-deltia/nea-dedomena-stin-anaptyxi-twn-ape-p42.html