15 Αυγούστου 2015

Οι πολίτες να μιλήσουν. Αντι για εκλογές, κοινωνική συμφωνία για οικονομία, απασχόληση, μείωση φτώχειας

power to the people

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάμε πολύ γρήγορα σε νέες εκλογές. Οι εκλογές όμως με δεδομένη την κατάσταση θα επιφέρουν νέο πλήγμα στην οικονομία και δεν θα επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Είναι πλέον φανερό ότι ένα μόνο κόμμα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ούτε καν μόνο τα κόμματα. Η κατάσταση σήμερα απαιτεί ευρύτερη συνεννόηση όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων αλλά κυρίως με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.
 
Ίσως είναι η στιγμή, λοιπόν, να εκφραστούν οι πολίτες και να απαιτήσουν από τα κόμματα να τους λάβουν σοβαρά υπόψη ώστε να περιοριστεί η ζημιά στην κοινωνία και την οικονομία, να δοθεί ο χρόνος και να επικεντρωθεί όλη η προσπάθεια στο να μπούμε ως χώρα σε μια πραγματική πορεία εξόδου από την κρίση. 
 
Αν χιλιάδες άνθρωποι συμφωνούν με αυτή την άποψη, τότε χρειάζεται να την εκφράσουμε μέσα από μια μεγάλη καμπάνια παντού - και με συλλογή υπογραφών στο fb και ως Petition και με κινητοποίηση των φορέων. Μια καμπάνια που θα έχει 3 αιτήματα:
-  να υπάρξει ένας ουσιαστικός πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για να διαμορφωθεί ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (μια συμφωνία με στόχους και μέτρα) που θα αφορά κυρίως στην αναζωογόνηση και αλλαγή της οικονομίας, στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην δραστική μείωση της φτώχειας,
- να ζητήσουμε να γίνουν εκλογές μετά τον Νοέμβριο 2016
- να προταθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου που να ισχύει από τις επόμενες εκλογές σε τρεις κατευθύνσεις: να ευνοούνται οι κυβερνητικές συνεργασίες αλλά αυστηρά στη βάση προγραμματικών συμφωνιών όπως γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, να υιοθετηθεί η απλή αναλογική και να καταργηθεί ή να περιοριστεί το "δώρο" των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (στους 149 βουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι 50 εκλέχτηκαν χάρη στην απίστευτη αυτή διάταξη του εκλογικού νόμου).
 
Μια κυβέρνηση μειοψηφίας μπορεί να έχει την υποστήριξη της κοινωνίας και την ανοχή των άλλων πολιτικών κομμάτων για το διάστημα μέχρι τουλάχιστον τον Νοέμβριο 2016, εφόσον μέσα από τον διάλογο δεσμευθεί να προωθήσει το "συμβόλαιο" αυτό. Ο πρωθυπουργός έχει έτσι κι αλλιώς την ευθύνη να καθορίσει ποια θα είναι η κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό είναι πάντως στην κατάσταση που βρισκόμαστε η (όποια) κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που θα έχει συμφωνηθεί μετά από διάλογο όχι μόνο με άλλα κόμματα αλλά κυρίως και με κοινωνικούς, επαγγελματικούς, περιβαλλοντικούς κι άλλους φορείς. Ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορεί να έχει την στήριξη της κοινωνίας ακόμα και αν η κυβέρνηση είναι μειοψηφίας. Μέχρι τώρα η κοινωνία δεν έχει συμμετάσχει στο όποιο σχέδιο για έξοδο από την κρίση και στο τέλος αυτή πληρώνει τον βαρύ λογαριασμό. Τώρα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και να συνδιαμορφώσουν τουλάχιστον ένα μέρος των πολιτικών. 
 
Οι εκλογές και μάλιστα με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο μόνο ως εκβιασμός μπορεί να εκληφθούν. Ακόμα και έτσι δεν θα αλλάξουν δραματικά τις ισορροπίες στη Βουλή, οπότε έτσι κι αλλιώς θα υπάρξει ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων και το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί πάλι κυβέρνησης συνεργασίας (ίσως με περισσότερα κόμματα). Ακόμα και αυτοδυναμία να υπάρχει αυτή θα οφείλεται καθαρά στον εκλογικό νόμο. 
 
 
Last modified on Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015 21:15