13 Μαρτίου 2015

Η κατάσχεση του ..Γκαίτε και ο παιδαγωγικός ρόλος του Υπουργείου...Άμυνας

paideia-ypaminas n

Οι ναζί στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έκαναν εγκλήματα αλλά να συνδέεται αυτό με τη σύγχρονη Γερμανία είναι απίστευτα επικίνδυνο. Το να δημιουργείται ένα αντιγερμανικό κλίμα που φτάνει στο επίπεδο να συζητιέται σοβαρά και να δημιουργείται μάλιστα (από αριστερούς!) και σελίδα στο fb για κατάσχεση του ινστιτούτου Γκαίτε με δικαιολογία την επιστροφή του κατοχικού δανείου από τους ναζί ή τις γερμανικές αποζημιώσεις ξεπερνάει κάθε φαντασία. Όλοι αυτοί ξεχνάνε ότι ακόμα και την περίοδο της χούντας το ινστιτούτο Γκαίτε ήταν καταφύγιο ελευθερίας ή ότι πολλοί Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τη χούντα.

Δυστυχώς, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πήγε ένα βήμα παρακάτω. Σε αγαστή συνεργασία Πάνου Καμμένου - Κώστα Ήσυχου (υπουργού κι αναπληρωτή υπουργού) φαίνεται ότι έγινε η σύσκεψη με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ (Καθηγητές), του Υπουργείου Παιδείας, της ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπους άλλων υπουργείων, όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να διανεμηθεί ειδικό έντυπο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα σχολεία για τα θέματα των πολεμικών αποζημιώσεων!!!

Για όσους κι όσες δεν μπορούν να το πιστέψουν ότι στην σημερινή εποχή και σε μια Ευρωπαϊκή χώρα ο στρατός θα ετοιμάσει φυλλάδια που θα διανεμηθούν στους μαθητές σε «ρόλο παιδαγωγού» για να "ενισχυθεί το αίσθημα εθνικής ασφάλειας και να θωρακιστεί η μνήμη" (αλήθεια αν τολμούσε κάτι τέτοιο να το κάνει η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση τι θα γίνονταν;) διαβάστε:

"Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015 στο ΥΠΕΘΑ, σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με τον αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας. Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται βρίσκεται η εκτίμηση, πως, στις σημερινές συνθήκες, η εθνική ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Όλγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από το υπουργείο Παιδείας.

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής.

Η όλη προώθηση του στόχου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα και με μια παράλληλη εκστρατεία αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ως πρώτο βήμα για αυτό το σκοπό εξετάζεται η έκδοση και διανομή σε σχολεία και στρατόπεδα ειδικού εντύπου».

Για όσους κι όσες δεν μπορούν να το πιστέψουν, να και το επίσημο δελτίο τύπου του Υπουργείου το οποίο αναφέρεται και στη συνεργασία μεταξύ υπουργείων Εθν. Άμυνας, Παιδείας, Πολιτισμού, Εξωτερικών και Οικονομικών

http://www.mod.mil.gr/mod/el/content/show/36/A74358