20 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ & ΒΑΘΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του σήμερα να πετύχει τις βαθιές αλλαγές. Η υπόθεση της αλλαγής πολιτικής δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος. και πολύ περισσότερο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές αντιφατικές θέσεις και απόψεις. Με ευθύνη του εκλογικού νόμου αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ που όπως φαίνεται θα έχει, με ασφάλεια, την πρώτη θέση, θα βρεθεί – με βάση όσα λέει – χωρίς συμμάχους για σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης που θα πρέπει να προωθήσει βαθιές αλλά ρεαλιστικές κι οραματικές αλλαγές. Θα είναι στα αλήθεια σοβαρή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ή με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου; Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τον Σταύρο Θεοδωράκη, κι αν ναι στη βάση ποιου προγράμματος;

Αλλά και αυτοδυναμία να έχει αυτό θα οφείλεται στον εκλογικό νόμο που χαρίζει 50 έδρες στον νικητή  ακόμη κι αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά.

Εκ των πραγμάτων, η πορεία αλλαγής των πολιτικών αλλά και ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης νέας διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται σε σχέδιο οικολογικό, οικονομικά και κοινωνικά καινοτόμο, με την στήριξη ευρύτερων συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» να εκπροσωπηθεί με ισχυρή εκλογική δύναμη. Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης, κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον. Όταν οι άλλοι συζητάνε για μεταγραφές και καρέκλες εμείς συζητάμε για προγράμματα.

Η ελπίδα για παράδειγμα βρίσκεται σε μια οικονομία η οποία λειτουργεί με δημοκρατική και κοινωνική υπευθυνότητα και σε αυτήν εμείς πιστεύουμε. Στηρίζεται στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και της ενέργειας, είναι καινοτόμος και είναι προς όφελος των πολλών.

Επιδιώκουμε μέσω αυτού του μοντέλου της οικονομίας να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καλυφθούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κενά, να ενσωματωθεί η δημοκρατία στην οικονομία, να αναζωογονηθεί η οικονομική δραστηριότητα. Είναι πολιτική μας προτεραιότητα να στηρίξουμε το μοντέλο του τρίτου τομέα, θεωρούμε ότι είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να καλύψει πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον, την ενέργεια, τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αναζωογόνηση της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι το κεντρικό θέμα για μια νέα διαπραγμάτευση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών, με ένα τρόπο που θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και την αναζωογόνηση της οικονομίας, μπορεί και πρέπει να βασιστεί σε νέες αντιλήψεις, στην οικολογική και κοινωνική καινοτομία, σε ένα Πράσινο Κοινωνικό New Deal.

Γι' αυτό εμείς οι “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά”:

Θέλουμε να ενωθούμε με τους κριτικούς πολίτες  στον αγώνα για ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μετασχηματισμό που θα οικοδομήσει τη μελλοντική ευημερία.
Κινητοποιούμαστε κάτω από τη σημαία της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, της βιωσιμότητας ενάντια στη λιτότητα.
Θέλουμε να ζήσουμε μια ποιοτική ζωή σαν άνθρωποι, που η ασφάλεια και η ευκαιρία, δεν θα είναι υποθέσεις του παρελθόντος.
Θέλουμε να συναντηθούμε με το υπαρκτό ρεύμα των πολιτών που επιδιώκει πράσινες και κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, να συνεργαστούμε ώστε μαζί να επηρεάσουμε τόσο τις εξελίξεις μέσα στη Βουλή, όσο και γενικότερα στην πολιτική, στην παραγωγή, στην οικονομία, στην κοινωνική οργάνωση στην καθημερινότητα.

Καλούμε όλους αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν αποφασίσει μέχρι σήμερα τι θα ψηφίσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας, να ζητήσουν να μάθουν το πρόγραμμά μας, να ζητήσουν να μάθουν τις προτάσεις μας, να επικοινωνήσουν με εμάς, με οποιοδήποτε τρόπο για να εμπνευστούν και να οραματιστούν για ένα διαφορετικό, καλύτερο αύριο.

Πιστεύουμε ότι εμείς πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που επιδιώκουμε και βάζουμε συλλογικά όλες μας τις δυνάμεις για μια ουσιαστική, δίκαιη και ισορροπημένη ανατροπή μέσα από το δρόμο που δείχνουμε εμείς ως “Πράσινοι-Δημοκρατική Αριστερά”. Μια πρόταση προεκλογική με ορίζοντα όμως την επόμενη μέρα μέσα από μια ποιοτική ανασύνθεση και σύγκλιση δυο σημαντικών χώρων, της πολιτικής οικολογίας και της δημοκρατικής-ανανεωτικής αριστεράς.

Ειμαστε Εδώ!