21 Δεκεμβρίου 2014

H εκπαίδευση, απάντηση στις διακρίσεις, στη βία και στον φανατισμό

 

children

Στις 20 Νοεμβρίου 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένημε το βραβείο Ζαχάρωφ σε ειδική τελετή στην Ολομέλειά του, συμβολικά και με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τα δικαιώματα των παιδιών, στην Malala Yousafzai, σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. 

Η Malala Yousafzai όπως δήλωσε και η ίδια δεν θέλει να μείνει γνωστή ως αυτή στην οποία επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν προσπαθώντας να την κάψουν με οξύ για να σταματήσουν τον αγώνα της για εκπαίδευση των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών, αλλά ως ένα σύμβολο του αγώνα για πρόσβαση όλων των παιδιών στην παιδεία.

Δυστυχώς λίγο καιρό μετά, οι Ταλιομπάν επιτέθηκαν και σκότωσαν 132 παιδιά σε σχολείο στο Πακιστάν. Ο φανατισμός, η βία, η τρομοκρατία συχνά ριζώνουν εκεί που υπάρχει άγνοια. Η εκπαίδευση, η πρόσβαση στο σχολείο όλων των παιδιών είναι, πρέπει  να είναι η βασική απάντηση για την εξάλειψη των ανισοτήτων, της φτώχειας, της βίας, του φανατισμού και της τρομοκρατίας.  

Είναι, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση. Σήμερα, 75 εκατ παιδιών παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση στην παιδεία, τα 2/3 κορίτσια. Πολλά κορίτσια δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, πιέζονται να παντρευτούν νωρίς, δέχονται γενετήσια βία, εμποδίζονται από τη φτώχεια ή τον ρατσισμό να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Πολλά σχολεία έχουν καταστραφεί λόγω βίας σε διάφορες  χώρες. Η πρόοδος και η ευημερία πρέπει να κρίνονται με βάση διαφορετικούς δείκτες, πέρα από το ΑΕΠ, με δείκτες που δείχνον ποια έχει τον μικρότερο αναλφαβιτισμό, ποια δίνει περισσότερη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ποια εξασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών

Υποστηρίζουμε την παγκόσμια καμπάνια για να αποκτήσουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην εκπαίδευση και στο σχολείο. 

Υπογράψτε και εσείς το ψήφισμα του Avaaz για να ξεπεράσουν άμεσα οι υπογραφές το 1.000.000.

https://secure.avaaz.org/el/honour_peshawar_children/?copy

Last modified on Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014 13:32