Print this page
13 Μαϊος 2014

Η δημιουργική ανατροπή θα έρθει από τις Περιφέρειες

 

Κοινό άρθρο – παρέμβαση των Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων και υποψήφιου περιφερειακού σύμβουλου με την "νησιωτικη ανατροπη" στην ενοτητα Συρου, Δημήτρη Γάκη βουλευτή Δωδεκανήσου και Νίκου Συρμαλένιου, βουλευτή Κυκλάδων, για τις επικείμενες Περιφερειακές εκλογές.

 

Σε λίγες μέρες οι πολίτες ψηφίζουν για Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια (18/5) αλλά και για τις ευρωεκλογές (25/5). Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες. Οι πολίτες θα δώσουν με την ψήφο τους απάντηση στο ερώτημα πώς θέλουν να είναι η Ευρώπη, η περιφέρεια και ο τόπος τους. Η επιλογή πρέπει να είναι αποτέλεσμα σοβαρού πολιτικού προβληματισμού.

Βιώνουμε σήμερα τις συνέπειες των πολιτικών των μνημονίων, την αποδόμηση όσων οι πολίτες θεωρούσαν δεδομένα. Λίγα χρόνια πριν δεν μπορούσαν να φανταστούν καν τις βίαιες αλλαγές που έχουν σήμερα συντελεστεί.  1.500.000 πολίτες είναι άνεργοι, πάνω από 2.000.000 δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, άλλοι εργάζονται σκληρά χωρίς να μπορούν να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Φτωχοί δεν είναι μόνο όσοι είναι άνεργοι αλλά και πολλοί από αυτούς που εργάζονται ακόμα, συχνά πολύ σκληρά. Οι κοινωνικές υποδομές καταρρέουν αντί να βελτιώνονται και να γίνονται πιο αποτελεσματικές. Πρωτοφανείς νομοθετικές ρυθμίσεις και πρακτικές (πχ νομοσχέδιο για αιγιαλό, ειδικό χωροταξικό για τουρισμό κα) επιστρέφουν τη χώρα στην εποχή της ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η πολιτική που ακολουθείται αντί να αντιμετωπίσει την κρίση, την μεγένθυνε και την διεύρυνε. Η αρχική δημοσιονομική και αξιακή κρίση μετατράπηκε σε βαθιά οικονομική, κοινωνική και οικολογική κρίση.

Η αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της προωθούμενης καταστροφικής πολιτικής απαιτεί σήμερα πολύ μεγάλη προσπάθεια, ριζικές αλλά δημιουργικές ανατροπές και μεταρρυθμίσεις με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Η μόνη ελπίδα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την αναγέννηση της χώρας φαίνεται ότι μπορεί να προέλθει από την προώθηση καινοτόμων κοινωνικών, οικολογικών και πολιτικών παρεμβάσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, εφόσον όμως συντεθούν σε μια νέα, συνολική πρόταση, σε ένα σχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας. Πολλές δημιουργικές πρωτοβουλίες πρέπει να δικτυωθούν και να εκφραστούν σε ένα σχέδιο που θα έχει την ουσιαστική συμμετοχή και υποστήριξη της αυτοδιοίκησης. Παρά το γεγονός ότι οι Περιφέρειες δεν έχουν τον ρόλο και τις αρμοδιότητες που απαιτούνται, μπορούν παρόλα αυτά να διεκδικήσουν δικαιώματα αλλά και να σχεδιάσουν κι οργανώσουν περιφερειακές πολιτικές ακόμα και εκεί που δεν έχουν τυπικές αρμοδιότητες. Αυτή την περίοδο κρίσης χρειάζονται σημαντικές κοινωνικές αλλαγές να ριζώσουν στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που είναι το πιο κατάλληλο για τις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και παραγωγικές καινοτομίες.

Η χώρα μας δεν είχε μέχρι τώρα μια περιφερειακή οργάνωση. Παραμένει ακόμα και σήμερα ένα κράτος συγκεντρωτικό κι αναποτελεσματικό. Από την άλλη, αυτό το μοντέλο διοικητικής οργάνωσης ήρθε να συναντηθεί με μια καταστροφική, ισοπεδωτική κι αναποτελεσματική πολιτική που αντί να αντιμετωπίσει την φωτιά την φούντωσε. Ακόμα και αν δεν υπήρχε η κρίση, θα έπρεπε λοιπόν να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης και διοικητικής οργάνωσης της χώρας, μεταφέροντας αρμοδιότητες, πόρους και δυνατότητες λήψης αποφάσεων στις περιφερειακές κοινωνίες, παράλληλα με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημοκρατικής, οικονομικής και κοινωνικής ενοποίησης.

Οι περιφερειακές εκλογές βρίσκουν το Ν. Αιγαίο σε μια μεγάλη κρίση σε πολλά επίπεδα. Στα παλιά προβλήματα που οξύνονται (συγκοινωνίες, υγεία, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές) έρχονται και νέα προβλήματα (ανεργία σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους, αύξηση φορολογίας, κλείσιμο βασικών υπηρεσιών όπως ΔΟΥ, ΙΚΑ κ.α. επιδείνωση κοινωνικών υποδομών, επιθέσεις σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές κα)  που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών και αυξάνουν το κόστος ζωής σε μια εποχή μείωσης των εισοδημάτων για την πλειοψηφία. Οι πολίτες είναι οργισμένοι και κουρασμένοι όχι μόνο λόγω της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και λόγω της αναπαραγωγής, για πολλά χρόνια, ενός μοντέλου και πλέγματος εξουσιών σε περιφερειακό επίπεδο (πολλοί δήμοι, πρώην νομαρχία, τώρα περιφέρεια) που ήταν και είναι συνυπεύθυνοι για την χρεοκοπία της χώρας. Ένα κατεστημένο που έχει ευθύνη για την γιγάντωση του αθηνοκεντρικού κράτους και για όλες εκείνες τις σχέσεις και πρακτικές που οδήγησαν στην χρεοκοπία τη χώρα.

Σήμερα παρά ποτέ απαιτούνται τολμηρές, ουσιαστικές και δημιουργικές ανατροπές σε πολιτικές, πρακτικές αλλά και πρόσωπα που έχουν κυριαρχήσει τουλάχιστον 2 δεκαετίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ν. Αιγαίο. Μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά ανθρώπους και πολιτικές που δεν θέλησαν να συγκρουστούν με την κεντρική εξουσία και δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν στοιχειωδώς την κρίση και να επεξεργαστούν μια πολιτική αντιμετώπισής της με κοινωνικά δίκαιο κι ορθολογικό τρόπο για να προστατέψουν το Ν. Αιγαίο και τους νησιώτες;

Συνειδητοποιώντας την ανάγκη υπέρβασης του παλιού, μια σειρά κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις αποφάσισαν να συνεργαστούν στη βάση ενός κοινού προγράμματος για να αποτελέσουν τον φορέα αλλαγής στις πολιτικές και στην διακυβέρνηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.  Πρόκειται για μια συνεργασία που δεν έχει μόνο κοινό τόπο την αντίθεση στις παλιές πολιτικές που συνεχίζονται και σήμερα αλλά κυρίως βασίζεται σε νέες αντιλήψεις και πολιτικές προτάσεις. Η “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ” στο Ν. Αιγαίο την οποία υποστηρίζουμε συνδυάζει την εμπειρία από την κοινωνική και τοπική παρέμβαση, την γνώση της πραγματικότητας της περιφέρειας μας, την ευρωπαϊκή εμπειρία σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής και τη θέληση να συγκρουστεί με την κεντρική εξουσία. Χρειαζόμαστε, για να βγούμε από την κρίση,  μια σύνθεση της σοφίας των νησιωτικών κοινωνιών με την σύγχρονη επιστημονική, αυτοδιοικητική, οικολογική και κοινωνική καινοτομία. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, έχουμε προτάσεις και αυτές επιδιώκουμε να κάνουμε πράξη μέσα από την δημιουργία της ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Μπενέτο Σπύρου.

Προσκαλούμε τους πολίτες του Ν. Αιγαίου να επιλέξουν την συνεργασία και τη συμμετοχή στη μεγάλη αλλαγή, στη δημιουργική ανατροπή που απαιτείται στο Νότιο Αιγαίο. Υπερβήκαμε περιχαρακώσεις και κομματικούς απομονωτισμούς για να ανοιχτούμε στο πέλαγος της νησιωτικής δημιουργίας. Μπορούμε, δίνοντας ρόλο και λόγο σε νέους ανθρώπους και  ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, να διεκδικήσουμε τις αρμοδιότητες που πρέπουν στην περιφέρεια αλλά και να οργανώσουμε την διακυβέρνησή της μέσα από ένα μοντέλο πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό και αποτελεσματικό. Δεν θέλουμε απλώς αλλαγή προσώπων αλλά και αλλαγή πολιτικών. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει; Εμείς ζητάμε να το τολμήσουμε μαζί.