Print this page
09 Ιουλίου 2013

Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων έδωσε σαφείς απαντήσεις

Του Νίκου Χρυσόγελου

Μια νέα, ελπιδοφόρα σελίδα γυρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά το μαζικό και κρίσιμο συνέδριο της επανεκκίνησης, το Σαββατο- Κύριακο 6 και 7 Ιουλίου, στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα για άνοιγμά τους στην κοινωνία, με κατάθεση ενός εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Έθεσαν ως στόχο τους να μπορέσουν να παίξουν οι Οικολόγοι Πρασινοι, μέσα από την δική τους αυτόνομη πολιτική παρουσία, ρόλο καταλύτη στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, σε ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις κι ανατροπές προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Επιδιώκουν να πετύχουν ισχυρή παρουσία σε ευρωκοινοβούλιο, Βουλή κι Αυτοδιοίκηση για να αλλάξουν τις πολιτικές αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες. Έδωσαν όμως οι σύνεδροι με πλειοψηφία πάνω από 80% και σαφείς απαντήσεις σε εσωκομματικά προβλήματα που ταλάνιζαν τους Οικολόγους Πράσινους επί μήνες.

 

Με το συνέδριο τελείωσε μια περίοδος αναστοχασμού και μπήκε με ξεκάθαρο τρόπο τέλος στην εσωστρέφεια. Επιβεβαιώθηκε ο συλλογικός χαρακτήρας των οργάνων και αποφασίστηκε ότι οι καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία αλλά κι ανοικτά θέματα, θα μπουν σε δημοψηφισματική διαδικασία με συμμετοχή όλων των μελών, παράλληλα με τις διαδικασίες για την ανάδειξη των επικεφαλής για τις ευρωεκλογές. Όσο δε για όσους δημόσια μίλαγαν για σύγκρουση πολιτικών αντιλήψεων και μάχες που θα δίνονταν και δημοσιοποιούν διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια, αποδείχθηκε ότι η μόνη αντιπαράθεση που έγινε αφορούσε απαράδεκτες πρακτικές και οι ίδιοι ούτε αντιπαραθετική πρόταση κατέθεσαν ούτε στις πολιτικές συζητήσεις παρέμειναν. Αφού δεν μπόρεσαν να διαλύσουν ή να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή του συνεδρίου και τη λήψη αποφάσεων, επέλεξαν να το εγκαταλείψουν όταν διαπίστωσαν ότι οι σύνεδροι δεν θα επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση δεν κατατέθηκε καν σε αντιπαράθεση κάποια άλλη πρόταση, επιβεβαιώνοντας ότι η όλη φασαρία δεν γίνονταν για πολιτικές αντιθέσεις αλλά για συνεχιστεί ο έλεγχος από μικροομάδες και πρακτικές που ήθελαν ένα μικρό, περιθωριακό αλλά ελεγχόμενο κόμμα, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με πράσινους.

 

Το συνέδριο συζήτησε, επίσης, καταστατικές και οργανωτικές αλλαγές που πολιτικοποιούν τις διαδικασίες και τα όργανα του κόμματος και παρέπεμψε τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων αλλά και θέματα ανοικτά σε δημοψήφισμα όπου θα συμμετάσχουν όλα τα μέλη και το οποίο θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα με το δημοψήφισμα που θα αναδείξει τους επικεφαλής των ευρωεκλογών.

 

Καμία πρόταση δεν υπήρξε για αρχηγικό κόμμα, όπως γράφουν κάποιοι, συνεχίζοντας τις απαραδεκτες αλλά καταδικασμένες από το συνέδριο πρακτικές συντηρώντας φανταστικές "συγκρούσεις". Το μόνο σχέδιο αλλαγών που υπήρχε αναφέρεται στην πολιτικοποίηση των διαδικασιών και των οργάνων όπως οφείλει να κάνει ένα πολιτικό κόμμα, που έχει μάλιστα ευρωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Οι προτάσεις που θα τεθούν στο δημοψήφισμα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκλογή πολιτικής γραμματείας από το συνέδριο, δημιουργία πανελλαδικού πολιτικού συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν τόσο εκπρόσωποι των περιφερειακών οργανώσεωεν όσο και εκπρόσωποι των εκλεγμένων σε θεσμούς. Επίσης προβλέπεται μεγαλύτερη και πιο άμεση συμμετοχή των μελών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, ώστε οι αποφάσεις που διαμορφώνονται να είναι αποτέλεσμα της συμμετοχικής δημοκρατίας και όχι κάποιων κολλητών ή κομματικών γραφειοκρατών. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας διαβούλευσης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Σε επόμενο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης και θέματα συμμετοχής των απόδημων ελλήνων τόσο στις εκλογές όσο και -για όσους είναι κοντά στους πράσινους - στις κομματικές τους διαδικασίες.

 

Το συνέδριο τόνισε τη δέσμευση των Οικολόγων Πράσινων να δουλέψουν συστηματικά, σε συνεργασία με

φορείς της κοινωνίας των πολιτών, για να ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση, με κοινωνικά δίκαια και ισορροπημένες πολιτικές και μέτρα. Ήδη δουλεύουμε στη βάση αυτή επί μήνες αξιοποιώντας την εμπειρία και τις παρεμβάσεις στο ευρωκοινοβούλιο, την αυτοδιοίκηση και την συνεργασία με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς. Το Εναλλακτικό Σχέδιο Διεξόδου από την κρίση, επιδίωκουμε να διαμορφωθεί από τα κάτω προς τα πάνω και να εκφράσει μια δυναμική κοινωνική συνεργασία και συμφωνία. Επιδιώκουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι να προωθηθεί από σήμερα, αν και δεν είμαστε ακόμα στην ελληνική Βουλή, ακόμα κι από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και μέσα από μια μετεκλογική εναλλακτική διακυβέρνηση ένα σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής βιωσιμότητας.

 

Το συνέδριο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα και χωρίς να κατατεθεί διαφορετική πολιτική πλατφόρμα, πακέτο 4 πολιτικών κειμένων για:

  • τις πολιτικές προτεραιότητες του κόμματος για το επόμενο διάστημα
  • τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση,
  • την ανάγκη αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών και την προετοιμασία για ευρωεκλογές,
  • τις προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση και την προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 

Από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι γυρνάνε σελίδα και επιστρέφουν σε μια εξωστρεφή πολιτική και κοινωνική πορεία, με στόχο να παρέμβουν δυναμικά τόσο στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις όσο και να συναντηθούν με ενεργούς πολίτες για να διαμορφώσουν από κοινού ένα πράσινο κόμμα με ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση, το Ευρωκοινοβούλιο και την ελληνική Βουλή.

 

Το συνέδριο επιβεβαίωσε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την απόφαση του προηγούμενου τακτικού συνεδρίου στη Λαμία το Δεκέμβριο του 2012, για άνοιγμα των Οικολόγων Πράσινων στην κοινωνία και την πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες που εκφράζονται από τις πράσινες προτάσεις να συμμετάσχουν ενεργά σε ένα νέο ξεκίνημα και τη δημιουργία ενός ανοικτού πράσινου κόμματος, που επιδιώκει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες, να συνεισφέρει σε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών αλλά αντιπροσωπεύει και μια εναλλακτική λύση διεξόδου από την κρίση απέναντι στους σημερινούς μονοδρόμους και στις αδιέξοδες πολιτικές.

 

Δε φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν αξιόπιστη κυβερνητική στρατηγική διεξόδου, με την οποία να αναζητήσουμε μετεκλογικές συμπράξεις. Για να οικοδομηθεί μια τέτοια στρατηγική χρειάζεται και ενίσχυση του πράσινου πόλου, ώστε να παίξει ρόλο καταλύτη μετεκλογικά

 

Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα δεν μπορεί να προκύψει παρά με πρωτοβουλία της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας, με ευρωπαϊκή όμως αλληλεγγύη και με συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Το συνέδριο επιβεβαίωσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τη δική τους πολιτική αυτονομία και θα συμμετάσχουν αυτόνομα στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και από κοινού με τους Ευρωπαίους Πράσινους για τις ευρωεκλογές, αφού ανήκουν σε αυτή την πολιτική οικογένεια και συνδιαμορφώνουν τις θέσεις της.

 

Το συνέδριο απάντησε με πλειοψηφία πάνω από 80% σε 8συμπεριφορές που δεν συμβάλουν στην καλή λειτουργία και τη δημόσια εικόνα του κόμματος, τις προσπάθειες να εμποδιστεί το άνοιγμα σε νέα μέλη καθώς και συκοφαντικές αναφορές και πρακτικές που ταλάνισαν το χώρο το προηγούμενο διάστημα και τόνισε ότι «οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ανοικτή πόρτα τόσο σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν γιατί εκφράζονται από τις πράσινες πολιτικές όσο και σε όσους δεν θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτές».

 

Μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αναλυτικά κείμενα των αποφάσεων του συνεδρίου επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων.

________________________________

•Την παραμονή του Συνεδρίου, Παρασκευή 5 Ιουλίου,  πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας εκδηλώσεις για τη χειραφέτηση των νέων, την απασχόληση και τη νεανική επιχειρηματικότητα, τα δικαιώματα, την εκπαίδευση, την πολυπολιτισμικότητα και τη συμμετοχή των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων. 
 

Last modified on Τρίτη, 09 Ιουλίου 2013 21:53