20 Μαϊος 2013

Μια νέα αρχή των Οικολόγων Πράσινων με άνοιγμα στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε νέους και νέες

Ανοίγουμε τις πόρτες για τους νέους ανθρώπους, γκρεμίζουμε τα φράγματα στα μυαλά και τα στερεότυπα

 

Μια κοινωνία που φόρτωσε τα παιδιά της με χρέη, το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να γκρεμίσει τα φράγματα και να αφήσει τους νέους ανθρώπους να μπουν στο προσκήνιο παντού, στην κοινωνία, στην οικονομία, στη λήψη αποφάσεων. Ας σταματήσουμε να είμαστε μια κοινωνία που όχι μόνο κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της, που υποτίθεται τόσο αγαπούσε, αλλά και φοβάται να δώσει φωνή, λόγο, δικαιώματα στους νέους και στις νέες.

 

Με αφορμή την μαζική εγγραφή νέων ανθρώπων στους Οικολόγους Πράσινους παρόμοιες φοβικές συμπεριφορές αναδεικνύονται και στον δικό μας χώρο. Όχι, λοιπόν, η πλειοψηφία των μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων δηλώνουμε ότι δεν φοβόμαστε τους νέους ανθρώπους. Αντιθέτως, θέλουμε να συζητήσουμε μαζί τους με ειλικρίνεια, όχι να τους κάνουμε τους έξυπνους. Θέλουμε να συνεργαστούμε για τις κοινές αξίες που μας ενώνουν, ναι θέλουμε να μας αλλάξουν και θέλουμε και εμείς να εξηγήσουμε τι πετύχαμε και τι δεν πετύχαμε. Αλλά κυρίως θέλουμε να ξεκινήσουμε με αισιοδοξία και ελπίδα μια νέα προσπάθεια που θα αλλάξει την μιζέρια, την κατάθλιψη, την αποτυχία, την αίσθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα που κυριαρχούν στην κοινωνία, εικόνες σαν κι αυτές που εκπέμπουν το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και οι νεοφερμένοι λαϊκιστές κάκιστης αισθητικής.

 

Ναι, εκεί σε πολλούς νέους και νέες βρίσκεται η ελπίδα, το χαμόγελο της αποφασιστικότητας για να αλλάξουμε την κοινωνία που χρεοκόπησε, για μια άλλη πολιτική της ποίησης και της δημιουργίας, για τη συμφιλίωση της οικονομίας, της δημοκρατίας, της οικολογίας και του πολιτισμού, για την αλλαγή των πάντων με ρεαλισμό και όραμα, για ισότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και το σεβασμό των άλλων.

 

Ναι, όσοι φοβούνται τους νέους και τις νέες, ας καθίσουν μια στιγμή στην άκρη για να καθαρίσει το μυαλό και η ματιά, να συνειδητοποιήσουν τις φοβίες και τα φράγματα που πρέπει να γκρεμίσουν. Μπορεί να φοβόμαστε όλους αυτούς που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, να φοβόμαστε τους νεοναζί, τους λαϊκιστές, αλλά εν μπορεί να φοβόμαστε τους νέους και τις νέες. Η μόνη ελπίδα μας είναι να τρέξουμε μαζί με τα παιδιά αυτά που χαράσσουν νέα μονοπάτια, εκείνους τους νέους και εκείνες τις νέες που ανοίγονται στο πέλαγος πιστεύοντας στον εαυτό τους αλλά και σε μια νέα κοινωνία της αλληλεγγύης, σε όλες και όλους όσοι/ες προτιμούν το ποδήλατο κι αρνήθηκαν στους γονείς τους, την εποχή της επίπλαστης ευημερίας, να πραγματώσουν το όνειρο τους για ένα ΙΧ για το παιδί τους. Να συνειδητοποιήσουμε ότι προσπαθώντας να επιβάλουμε ως κοινωνία τα όνειρά μας πάνω στα παιδιά μας, καταστρέψαμε τα δικά τους όνειρα.

 

Ας κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική, ας ακούσουμε τους νέους.Έπρεπε να το είχαμε κάνει έστω το 2008, το 2009. Ας το κάνουμε, επιτέλους, το 2013. Ας σεβαστούμε αυτό που θέλουν να γίνουν, τις αλλαγές που επιδιώκουν, έστω και αν δεν τις φωνάζουν στους δρόμους. Ας χαράξουμε μαζί τους νέα μονοπάτια που θα οδηγούν σε ευημερία χωρίς κατά αναάγκη ξέχειλα πορτοφόλια, σε κοινωνική συνοχή αντί για βόλεμα και διαπλοκή.

 

Ναι, εμείς θα ανοίξουμε την πόρτα για τους νέους και τις νέες, δεν φοβόμαστε ότι θα καταλάβουν το κόμμα μας, θέλουμε να γεμίσουμε το χώρο με νεανική δημιουργικότητα, να ξεχυλίσει για να βγει και προς τα έξω. Είναι η γενιά που διεκδικούσε συμμετοχική δημοκρατία, ευαισθητοποιήθηκε οικολογικά, ξαναμιλάει για αλληλεγγύη. Όσοι και στο δικό μας χώρο είναι αρτηριοσκληρωτικοί, φοβούνται τους νέους και τις νέες, συμπεριφέρονται ως αποτυχημένοι παιδαγωγοί και  κουνάνε απειλητικά το δάκτυλό τους, προσπαθούν να φορτώσουν με όλες τις ενοχές του κόσμου τους νέους που θέλουν να συμμετάσχουν μαζικά στους Οικολόγους Πράσινους, τους προσκαλούμε να ανοίξουν τον ορίζοντα τους, να καλωσορίσουν τους νέους και τις νέες που σε μια δύσκολη εποχή επιλέγουν συνειδητά να εκφραστούν από τους πράσινους αλλά και να αλλάξουν τους Οικολόγους Πράσινους.

 

Ναι, ελάτε μαζί να αλλάξουμε τον κόσμο, να αλλάξουμε κι εμείς. Θέλουμε να είμαστε δύναμη μεταρρύθμισης, δημοκρατίας, θέλουμε ένα ανοικτό και όχι φοβικό κόμμα, σας χρειαζόμαστε, μπορούμε μαζί να αλλάξουμε. Γιατί πως θα αλλάξουμε τον κόσμο αν δεν μπορούμε να γκρεμίζουμε τα δικά μας τείχη που υψώνονται καθημερινά; Θέλουμε κοινωνική καινοτομία και όχι στασιμότητα, θέλουμε ένα κόμμα – κίνημα που συνεπαίρνει τις καρδιές και τη λογική των πολιτών, δεν θέλουμε ένα μικρό, ελεγχόμενο, κλειστό περιθωριακό κόμμα. Μόνο ανασφαλείς, αδύναμοι και φοβικοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από μικρομηχανισμούς για να επιβιώνουν στην πολιτική. Μόνο άνθρωποι που στερούνται αξιών και οραμάτων μπορούν να φοβούνται το άνοιγμα στην κοινωνία, το άνοιγμα στους νέους και τις νέες.

  
Ναι ηπροσέλευση τόσο νέων ανθρώπων είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ανανεωθούμε και εμείς ως κόμμα, να δουλέψουμε δημιουργικά και συλλογικά, με οικολογική ευαισθησία και φαντασία,με προτάσεις και οράματα. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Θέλουμε να συμμετάσχετε, δείτε τις προτάσεις μας, ελάτε να αλλάξουμε μαζί τον κόσμο μας.

 

Υπογραφές:

Αναστασιάδης Παναγιώτης (Ηράκλειο Κρήτης)

Βιδάκης Γιάννης (Ηράκλειο Κρήτης)

Βουτηράκη Κατερίνα (Ηράκλειο Κρήτης)

Γαγγιολάκης Νίκος (Ιδιωτικός υπάλληλος, Ηράκλειο Κρήτης)

Γρέδης Παναγιώτης (Βρυξέλλες, Σέρρες)

Γρηγοριάδης Δημήτρης (Συντονιστής Οικολόγων Πράσινων Δωδεκανήσου)

Καλυβιανάκη Κατερίνα - Ιδιωτική Υπάλληλος (Συντονίστρια Τ.Κ. Οικολόγων Πράσινων Χανίων)

Κάππας Νίκος (μουσικός, Κως)

Κουλούμπρης Μιχάλης (Ρόδος)

Κούρος Αντώνης(Ηράκλειο Κρήτης)

Παπαδάκης Αριστείδης(Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης)

Παπακώστας Ταξιάρχης(Ηράκλειο Κρήτης)

Προμπονάς Μιχάλης(Ηράκλειο Κρήτης)

Σιδέρης Χρήστος (ιδιωτικός υπάλληλος, Κως)

Σκουραδάκης Χρήστος(Ηράκλειο Κρήτης)

Τσελάς Στράτος (Νοσηλευτής,  μέλος Οικολόγων Πράσινων Πατησίων - Κυψέλης)

Χρηστάκη Πόπη (Ηράκλειο Κρήτης)

Χρυσόγελος Νίκος (ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων)