02 Οκτωβρίου 2012

Το κλειδί μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση

Το άρθρο δημοσεύτηκε στον δικτυακό τόπο onlynews.gr

Η χώρα οδηγήθηκε σε μια βαθιά κρίση, χωρίς να ληφθούν από το πολιτικό σύστημα, εγκαίρως, μέτρα που θα συνέβαλλαν στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο. Τα δυο κόμματα εξουσίας ευθύνονται, κυρίως, για την απουσία πολιτικού σχεδίου και τη συντήρηση ενός συστήματος πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς. Η αριστερά ευθύνεται για τη διαμόρφωση ενός αδιέξοδου συντηρητισμού που δεν επέτρεπε αλλαγές σε ένα ήδη σαθρό οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά σύστημα. Συμμετείχε σε κάθε “όχι”, χωρίς να παρουσιάζει, όμως, ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε πιο δημοκρατική, κοινωνικά υπεύθυνη, κατεύθυνση.
 

Η χώρα σήμερα είναι παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ακραίες στρατηγικές. Από τη μια, η εμμονή σε περιοριστικά μέτρα και πολιτικές λιτότητας χωρίς στόχο οδηγεί στην καταστροφή της οικονομίας και στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ αδυνατεί να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της χώρας. Τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί ή προτείνονται προς εφαρμογή έχουν υπερβεί κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας.

 

Από την άλλη,η αντιπαράθεση με όρους απόλυτου κακού, χωρίς εναλλακτικές προτάσεις και στρατηγικές και η υιοθέτηση ακραίου λαϊκισμού επιταχύνουν την καταστροφή. Η αποκοπή της χώρας από την ευρωπαϊκή προοπτική και οικογένεια δεν οδηγεί σε αναζωογόνηση της οικονομίας κι αναγέννηση της χώρας αλλά, αντιθέτως, σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση, σε βαθύτερη οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση.
 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, προτείνουμε το δρόμο της λογικής, έναν τρίτο δρόμο: πραγματική μεταρρύθμιση με δίκαια μέτρα προς όφελος της κοινωνίας. Η Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξει, να αναμορφώσει τη δομή της, να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες της προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέλλον για τις νέες γενιές. Ο δρόμος αυτός βασίζεται στην πολιτική διαβούλευση, την συμμετοχική δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
 
Χωρίς αυτή την προσπάθεια, η οποία πρέπει να προέρχεται από ελληνικούς θεσμούς και από την ελληνική κοινωνία, όλες οι λύσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες. Η Ελλάδα, παράλληλα με τις δικές της προσπάθειες, θα πρέπει να λάβει την απαραίτητη ευρωπαϊκή υποστήριξη για να ξεπεράσει την βαθύτερη κρίση που αντιμετώπισε στην πιο πρόσφατη ιστορία της. Δεν πρέπει να υπάρχουν εκβιασμοί ή ασάφεια από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ευρωπαίους εταίρους, όπως επανειλλημένα έχουν τονίσει οι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στα εθνικά τους κοινοβούλια. Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές, με δική μου πρωτοβουλία, έχουν επεξεργαστεί και καταθέσει πρόταση 7 σημείων[1] για την υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας.  
 

Για να πετύχουμε την αναγκαία αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας πρέπει να παρουσιάσουμε ως ελληνική κοινωνία ένα δικό μας σχέδιο διεξόδου από την κρίση, ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο που θα διαμορφωθεί μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς και τα Περιφερειακά Συμβούλια. Και ένα σχέδιο βελτίωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων βασισμένο στην αναζωογόνηση και το πρασίνισμα της οικονομίας, στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης, σε στοχευμένες περικοπές της σπατάλης και στην αναβάθμιση της διοίκησης.
 

Με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δουλεύουμε για τη διαμόρφωση ενός “εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομία, συνοχή κι απασχόληση στην Ελλάδα”, που θα παρουσιάσουμε, μέσα στον Οκτώβριο, προς διαβούλευση με τους κοινωνικους και επαγγελματικούς φορείς, και στην τελική μορφή του στη διάρκεια του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα 9-11 Νοεμβρίου, ως έμπρακτη αλληλεγγύη στην ελληνική κοινωνία και τους πράσινους της χώρας μας.
 

Η μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να γίνει με δίκαια μέτρα. Μπορεί να προέλθει από:

(α) Αναζωογόνηση της οικονομίας: μεταξύ άλλων με την στήριξη ενός πράσινου επενδυτικού πακέτου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών από ευρωπαϊκούς και τοπικούς πόρους καθώς και με βοήθεια ενός φορολογικού συστήματος και συντελεστές ΦΠΑ που ευνοούν εκείνες τις επενδύσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνους τομείς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αντί να πνίγουν την οικονομία.

 

(β) Στοχευμένη περικοπή της σπατάλης στη λειτουργία του δημοσίου: μείωση κατανάλωσης ενέργειας, καυσίμων, περιορισμός γραφειοκρατίας, διαχείριση κτηριακού αποθέματος δημοσίου κα. Μόνο για τις ανάγκες των μη συνδεδεμένων στο δίκτυο νησιών δαπανάμε ετησίως πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου. Η ΔΕΗ πληρώνει ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της χρήσης λιγνίτη και πετρελαίου.

 

(γ) Δίκαιη φορολόγηση της συνολικής ακίνητης και κινητής περιουσίας από ένα όριο και πάνω (πχ στην Γερμανία το όριο που συζητιέται είναι 500.000 Ευρώ) και διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα.
 
Η καταγραφή του συνόλου της κινητής κι ακίνητης περιουσίας, των ομολόγων, μετοχών, καταθέσεων και κάθε είδους εσόδων των πολιτών μπορεί να αποκαλύψει μαύρο χρήμα, γκρίζες περιουσίες αλλά και να θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική αντί για την οριζόντια πολιτική περικοπών και βίαιης λιτότητας. 
 
Είναι θέμα δικαιοσύνης αλλά και εργαλείο για να δημιουργηθεί και πάλι εμπιστοσύνη στην κοινωνία και στην ευρωπαϊκή κοινότητα, να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία όλα τα χρήματα και ο δημόσιος πλούτος τον οποίο έχουν καταχραστεί τις τελευταίες δεκαετίες στελέχη της διοίκησης, της πολιτικής ή ιδιώτες.  
 
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε αυτές τις τράπεζες ξεπερνάει τα 180-220 δις ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με την ελβετική – εδώ και χρόνια – για μια ρύθμιση που θα αφορά μόλις το 10% των καταθέσεων, δηλαδή περίπου 20 δις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου, μια ρύθμιση για αυτό και μόνο το ποσό θα μπορούσε να επιφέρει έσοδα για το δημόσιο ταμείο της τάξης των 6 δις. Γιατί δεν αναφέρεται καν αυτό το ποσό στο πακέτο των μέτρων που θα ληφθούν για να συγκεντρωθούν τα 11,5 δις ώστε να μειωθεί το έλλειμμα;
 
Η επιστροφή της χώρας στις ευρωπαϊκές πολιτικές διεργασίες για την οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική της ολοκλήρωση μπορεί να βοηθήσει και στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων των μνημονίου με στόχο να προσαρμοστούν αυτοί στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές. Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές έχουμε καλέσει την Κομισιόν να το κάνει, και για να πετύχουμε τον σκοπό αυτό σχεδιάζουμε ένα σύνολο νέων παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


 

Last modified on Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2013 19:43