16 Απριλίου 2012

Άρθρο στην ειδική έκδοση εφημερίδας των Οικολόγων Πράσινων Θεσσαλίας

Ανέλαβα από 2 Φεβρουαρίου ως ευρωβουλευτής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, στο πλαίσιο της εναλλαγής για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά το κόμμα μας, αντικαθιστώντας το Μιχάλη Τρεμόπουλο, τον πρώτο Έλληνα πράσινο ευρωβουλευτή. Στις συνθήκες κρίσης που βιώνουμε, ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα απαιτητικός λόγω της ανάγκης να έχουμε πραγματικούς συμμάχους στην προσπάθεια αλληλεγγύης προς τη χώρας μας, της απαίτησης για κοινωνικά ισορροπημένες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν διέξοδο από την κρίση αντί να οδηγούν σε κοινωνική  εξαθλίωση και οικονομική κατάρρευση αλλά και της διεκδίκησης της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης. Μεγάλο είναι, επίσης, το βάρος συνέχισης του σημαντικού  έργου που έχει προηγηθεί από το Μιχάλη Τρεμόπουλο αλλά και συστηματικής συνεργασίας με την υπόλοιπη ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο που αποτελούν δύναμη ελπίδας για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτές που βιώνουν τη βαθιά κρίση.

 

Και στη διάρκεια της δικής μου θητείας επιδιώκουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές και υπεύθυνες πολιτικές, που είναι προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, ότι οι πράσινοι εκλεγμένοι κάνουν σημαντικό έργο αξιοποιώντας μόνο εκείνες τις υπηρεσίες και υποδομές του κοινοβουλίου που είναι απαραίτητες για να μπορεί ένας ευρωβουλευτής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθηκόντων του. Δεν πήρα βουλευτικό όχημα, ούτε αστυνομικό φρουρό ή θέσεις πάρκινγκ, όπως εξάλλου είχε αρνηθεί να κάνει και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, με δεδομένο ότι αυτά είναι προνόμια που δεν είναι απαραίτητα  για να μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου ως ευρωβουλευτής,πολύ περισσότερο που έχω επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο οικολογικό, συνειδητά και πολύ πριν από την σημερινή κρίση. Επίσης, το 50% του μισθού μου θα πηγαίνει σε δραστηριότητες ενίσχυσης συλλογικών προσπαθειών κοινωνικής αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει πολλοί συμπολίτες μας.

 

Σε  πολιτικό επίπεδο όλη η ομάδα που έχουμε συγκροτήσει δουλεύει για την προώθηση μιας (πράσινης) πολιτικής που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών, στην προώθηση της βιωσιμότητας, της κοινωνικής συνοχής, της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν. Η κοινωνική συνοχή αποτελεί για τους Οικολόγους Πράσινους προτεραιότητα. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με διάλυση της κοινωνίας, ωθώντας στην φτώχεια και στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί με την ανασυγκρότηση της χώρας και της κοινωνίας, με την δημιουργία ενός σύγχρονου, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνου κράτους αλλά και με την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών για να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην απώλεια εισοδημάτων που προκαλεί προβλήματα επιβίωσης σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

 

Από τις πρώτες παρεμβάσεις μου ως ευρωβουλευτή είναι η προσπάθεια να προωθηθούν δράσεις για την απασχόληση των νέων. Με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα να έχει φτάσει στο 48%, είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής η προώθηση συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση τόσο υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι (κάπου 4,3 δις μπορούν να διατεθούν με επαναπρογραμμισμό πόρων που δεν θα απορροφηθούν) όσο και νέες πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να προέλθουν από την φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, της γκρίζας περιουσίας και των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών.

 

Ένας σημαντικός τομέας της δουλειάς μου – με δεδομένο ότι συμμετέχω στην Επιτροπή Περιφερειακή Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και είμαι ένας από τους αντιπροέδρους της, ενώ είμαι παράλληλα και περιφερειακός σύμβουλος στο Ν Αιγαίο με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ – είναι η έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία των περιφερειών για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Είναι θέμα επιβίωσης αφού πλέον φαίνεται ότι δρομολογούνται σημαντικές αλλαγές στις ευρωπαϊκές πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και συνοχής:

 

  • θα υπογράφονται Συμβόλαια Συνεργασίας με την ΕΕ και πρέπει οι περιφέρειες να συμμετάσχουν στη διαδικασία, έχοντας σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και   ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας,
  • αλλάζουν οι κανονισμοί του Ταμείου Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, και η αξιοποίηση των πόρων τους πρέπει να έχει πράγματι αποτελέσματα σε θέματα συνοχής, βιωσιμότητας, τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, δεν επαρκεί πλέον η λογική της απορροφητικότητας
  • δημιουργείται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας κι Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ προσαρμόζονται και τα υπόλοιπα ταμεία στους νέους άξονες ευρωπαϊκής πολιτικής υπό ένα κοινό Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο.

 

Οι αλλαγές αυτές στις κατευθύνσεις των πολιτικών και στους κανονισμούς των διαφόρων ταμείων είναι θέματα πολύπλοκα που συζητούνται αυτή την περίοδο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με στόχο μέχρι τα τέλη του 2012 να έχουν οριστικοποιηθεί. Οι περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν πρέπει να απουσιάζουν από την διαβούλευση, είναι κάτι που θα βοηθήσει και στην μετέπειτα προετοιμασίας τους.

Μάλιστα έχω προτείνει τη δημιουργία:

- υπηρεσιακής δομής σε κάθε Περιφέρεια όχι απλώς για τα περιφερειακά προγράμματα αλλά για την ενασχόληση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε θέματα ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

- μιας ad hoc επιτροπής σε κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών, περιφερειακής ανάπτυξης και συνοχής

- ενός Ταμείου Συνοχής σε κάθε περιφέρεια με στόχο τη μείωση του χάσματος που υπάρχει μέσα στο εσωτερικό κάθε περιφέρειας.

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης τηςπράσινης μεταρρύθμισης και αναζωογόνησης κρίσιμων τομέων της οικονομίας και αναπροσανατολισμού των πόρων με στόχο να  διασφαλιστεί ή να αυξηθεί η απασχόληση οργανώνουε διήμερη επίσκεψη εργασίας με επίκεντρο την Κοινωνική Οικονομία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέγρειας (ΑΠΕ)  στις 7-9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στόχος μου είναιομάδες πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις, φορείς της αυτοδιοίκησης, επιστήμονες κ.α. που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κοινωνικές-συμμετοχικές επιχειρήσεις για αξιοποίηση ΑΠΕ, να έρθουν σε επαφή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαïκό επίπεδο, την πλούσια εμπειρία από παρόμοιες επιχειρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς και τις πιθανές πηγές και μηχανισμούς χρηματοδότησης για τέτοιες προσπάθειες.

 

Οι συμμετέχοντες κατά την επίσκεψή τους θα παρακολουθήσουν, εκτός από την ανάλυση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και χρηματοδοτικών εργαλείων, την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων συνεταιριστικών - κοινωνικών επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές οι οποίες λειτουργούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Βέλγιο). Ελπίζω ότι η εμπειρία αυτή θα ενισχύσει αποφασιστικά υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλλά και θα ενθαρρύνει περισσότερες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κοινωνικής οικονομίας.

 

Last modified on Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 23:04