16 Φεβρουαρίου 2010

Στα σκουπίδια ο “Kαθρέφτης της Αρκίτσας”

Στο Ευρωκοινοβουλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την προστασία ενός σπάνιου γεωλογικού φαινομένου, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο

Το θέμα του σπάνιου γεωλογικού φαινομένου του «Καθρέπτη της Αρκίτσας»  στην ΝΑ. Φθιώτιδα και της προστασίας του, φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Πρόκειται για κάθετο γεωλογικό ρήγμα με επιφάνεια 80 Χ 300 μέτρα, που ονομάστηκε «καθρέπτης» από τη στιλπνή επιφάνεια του πετρώματος. Τα χαρακτηριστικά του το κάνουν γεώτοπο διεθνούς σημασίας, που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην προβολή της ευρύτερης περιοχής.


Με την ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν τίθεται το αίτημα για ένταξη της περιοχής στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, αλλά και για το κλείσιμο και αποκατάσταση του χώρου ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων που λειτουργεί δυστυχώς από το Δήμο Δαφνουσίων στη βάση του σπάνιου γεωλογικού σχηματισμού.
«Η περίπτωση του καθρέπτη της Αρκίτσας δείχνει πώς μια κοντόφθαλμη πολιτική για τα σκουπίδια μπορεί να απαξιώνει ένα πλούτο που δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η χώρα μας χρειάζεται να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της, τόσο για την προστασία της φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς όσο και για τη βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών»


Δείτε ενδεικτική φωτογραφία της τοποθεσίας εδώ.  (Πηγή)

 

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης



Θέμα:   Υποβάθμιση διεθνούς σημασίας γεωτόπου στην Ελλάδα

Στη θέση Καναπίτσα του Δήμου Δαφνουσίων, στην Κεντρική Ελλάδα, βρίσκεται ένας γεώτοπος διεθνούς αξίας, στον οποίο διεξάγονται γεωλογικές και σεισμοτεκτονικές έρευνες από Έλληνες και ξένους επιστήμονες για περισσότερο από 40 χρόνια, με αντικείμενο τη χαρτογράφηση και μελέτη του σεισμικού ρήγματος της Αρκίτσας. Το τμήμα του επιπέδου του ρήγματος που φαίνεται σήμερα, γνωστό ως ''καθρέπτης'' λόγω της στιλπνότητας της επιφάνειάς του, έχει σχηματιστεί από τη δράση επανειλημμένων μεγάλων σεισμών στο πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν (100.000 έτη).
Το μέγεθος του αποκαλυφθέντος ''καθρέπτη'', περί τα 80m ύψος και 300m μήκος, τον καθιστά ένα παγκόσμιας κλίμακας γεωλογικό φαινόμενο. Ωστόσο, η σημερινή χρήση της τοποθεσίας αυτής ως χώρου ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων αντιβαίνει βάναυσα στη σημασία και την αξία του γεωτόπου και επιπλέον δημιουργεί σημαντικότατους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Εάν όμως η θέση αυτή προστατευθεί και αναδειχτεί, θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων γεω-επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και χώρο εκπαιδευτικής ενημέρωσης. Δυστυχώς, ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια μέσω επιστολών ειδικών επιστημόνων, αλλά και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής από την Πολιτεία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προστατευθεί και να αναδειχτεί ο γεώτοπος του «καθρέπτη» της Αρκίτσας;

2. Συμφωνεί ότι αξίζει να ενταχθεί η περιοχή στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων;

3. Δεδομένου ότι συνεχίζεται η επίσημη απόθεση των απορριμμάτων χρησιμοποιώντας τη βάση του «καθρέφτη» ως χωματερή από το Δήμο Δαφνουσίων, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη συμμόρφωση του Δήμου με την οδηγία για τις παράνομες χωματερές

Last modified on Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 11:22